Η Ελλάδα έχει, πλέον, στην διάθεσή της όλα τα εργαλεία για να δώσει τη μάχη με τον φονικό ιό που απειλεί τις ζωές συνανθρώπων μας, αλλά και την οικονομία της χώρας μας, η οποία σίγουρα δεν είναι από τις πιο σταθερές και σε καμία περίπτωση από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη.
Είναι τεράστια επιτυχία για την κυβέρνηση και τον ίδιο, φυσικά, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και με αυτό τον τρόπο να της δώσει την δυνατότητα συμμετοχής στο μοίρασμα 750 δις ευρώ!
Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, επιτρέπει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και την ενίσχυση της αγοράς που βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, ώστε να αποτραπεί το εφιαλτικότερο από τα σενάρια.
Η Ελλάδα, χάρη στην είσοδό της για πρώτη φορά από το 2015 που ξεκίνησε το πρόγραμμα στο περίφημο QE, χάρη στην εξασφάλιση της έγκρισης από την ΕΕ για δημοσιονομική χαλάρωση και στο μαξιλαράκι των 37 δις, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι σωστή διαχείριση.
Δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, όταν είμαστε σε αυτό τον... πόλεμο με τον κορωνοϊό, να βγαίνουν εργαζόμενοι και γιατροί νοσοκομείων και να λένε ότι δεν έχουν μάσκες. Δεν γίνεται να μην έχουμε από... χθες στις θέσεις τους το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό, όσους χρειάζονται για να στηριχτεί το σύστημα υγείας, το οποίο θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα και πρέπει να έχει εφεδρείες για να αντέξει.
Δεν γίνεται τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους να μην είναι οριζόντια, να υπάρχουν εξαιρέσεις.
Υπάρχει, δηλαδή, κλάδος της οικονομίας ο οποίος να μην καταστρέφεται αυτή την στιγμή; Υπάρχει επιχειρηματίας και εργαζόμενος, είτε από τις επιχειρήσεις που κλείσανε, είτε από αυτές που λειτουργούν αλλά με μείωση τζίρου της τάξεως του 70 και 80%, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές, φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις του;
Υπάρχει ελεύθερος επαγγελματίας, ατομική επιχείρηση, αυτοαπασχολούμενος, ο οποίος να έχει κύκλο εργασιών, να εισπράττει αυτή την περίοδο χρήματα; Οχι για να πληρώσει υποχρεώσεις, αλλά για να μπορέσει να καλύψει τις απαραίτητες ανάγκες για την οικογένειά του;
Δεν υπάρχει κανείς, πλην των επιχειρήσεων που όχι απλά λειτουργούν αλλά καταγράφουν υπερκέρδη αυτή την περίοδο, οι οποίες, όμως, είναι ελάχιστες σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Αρα, με τόσα εργαλεία στη διάθεσή της, πλέον, και μπράβο της που κατάφερε να τα εξασφαλίσει διότι δεν ξέρουμε αν θα συνέβαινε το ίδιο εφόσον υπήρχε μια άλλη αυτή την περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει κανέναν απροστάτευτο.
Και προσπερνώ σε αυτό το σημείο το κομμάτι της υγείας, στο οποίο πάρα πολλά πράγματα από δω και πέρα εξαρτώνται από την υπευθυνότητα που θα επιδείξει ο καθένας από εμάς.
Αναφέρομαι αποκλειστικά στο κομμάτι των επιπτώσεων στην οικονομία, στον εφιάλτη που έχουν μπροστά τους εκατοντάδες, ενδεχομένως, εκατομμύρια Ελληνες που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, που είπαν... αμάν μέχρι να σηκώσουν κεφάλι από την υπερδεκαετή κρίση και τώρα βρίσκονται πάλι στο έλεος της ανεργίας, της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του, με τις τράπεζες να τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό.
Είναι αδιανόητο, όπως διάβασα σε αναρτήσεις πάρα πολλών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτές τις μέρες, με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, οι εισπρακτικές εταιρείες να ενοχλούν, με ακόμη πιο πιεστικό τρόπο ιδιώτες δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Ακόμη και δανειολήπτες που έχουν σε καθυστέρηση μία δόση από το δάνειό τους.
Εδώ πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση. Και να παρέμβει αποφασιστικά. Διάβασα ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι από σήμερα θα τις κλείσει. Μπράβο του, αν το κάνει...
Πρέπει, όμως, κάποια στιγμή και οι τράπεζες να βάλουν πλάτη. Να καταλάβουν τα λάθη τους και την ευθύνη που έχουν για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικά τώρα, που με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξασφαλίζουν πρόσβαση σε πάμφθηνο, σχεδόν... τζάμπα χρήμα.