Κάτοικος και εθελοντής της Αγίας Άννας, ο Νίκος Διακομηχάλης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στη Σέντρα» στο Metropolis 95,5, και υπογράμμισε πως η βόρεια Εύβοια εγκαταλείφθηκε και κάτοικοι της περιοχής έσωσαν τα χωριά τους και τα σπίτια τους.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου, στην αρχή λέγαμε ότι είναι ακόμη μια φωτιά όπως κάθε χρόνο στα χωρία της Εύβοιας, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι. Είναι παρόμοια με εκείνη το 1977, που είχε ξεκινήσει από την πλευρά του Ευβοϊκού και είχε φτάσει μέχρι το Αιγαίο, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, όπως συμβαίνει τώρα. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν μέσα, ήταν άλλες οι συνθήκες. Είναι μια πρωτόγνωρη φωτιά στην Εύβοια, ίσως και στην Ελλάδα.
Από την πρώτη μέρα η δημοτική αρχή του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ήταν στα μέτωπα της φωτιάς και είχαν δείξει την ανησυχία του προς την πολυκεντρική πολιτική ηγεσία. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο ρόλος της περιφέρειας και δεν θέλω να τη σχολιάσω. Ο δήμαρχος έκανε εκλύσεις, ενημέρωνε και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου από την πρώτη στιγμή σε όλα τα κανάλια. Δυστυχώς δεν ακούστηκαν οι εκλύσεις μας.
Την πρώτη μέρα είδαμε κάποιες πτήσεις από κάποια Έρικσον, στην πορεία σταμάτησαν. Τη δεύτερη μέρα, όπου η φωτιά ήταν πιο επικίνδυνη και υπήρξαν εκκενώσεις, είδαμε τρία μονοκινητήρια αεροπλάνα, τα οποία περνούσαν για μια ώρα. Επίγεια μέσα στην Αγία Άννα δεν υπήρχαν, ήταν ένα αγροτικό 4χ4 της Πυροσβεστικής όταν η φωτιά ήταν 2-3 χιλιόμετρα μακριά, όταν έφτασε το χωριό, όσο και να σας κάνει εντύπωση, εξαφανίστηκε. Όσο η περιοχή καιγόταν δεν πέρασαν εναέρια μέσα, δεν ξέρω αν χρειαζόταν να βάλουμε ακουστικά βαρηκοΐας για να τα ακούσουμε, αλλά με κιάλια δεν είδαμε τίποτα.
Μόλις έγινε η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, χάθηκε η μπάλα. Δεν είμαι ειδικός, αλλά η Εύβοια εγκαταλείφθηκε πλήρως, δεν υπήρξε καμία στήριξη. Οι περισσότεροι φύγαμε από το χωριό, κάποιοι με δική τους πρωτοβουλία έμειναν για να σώσουν τα σπίτια τους, τα οποία ήταν ακριανά, και τελικά κατάφεραν να τα σώσουν. Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν υπήρχε καμία βοήθεια.
Δεν είναι δυνατόν να μην προσπαθείς να ελέγξεις κανένα μέτωπο της φωτιάς. Μιλάνε για 15 εναέρια μέσα, εγώ είδα αυτά που σας είπα προηγουμένως. Μια "χούφτα" από Ευβοιώτες απέδειξαν ότι υπάρχει ακόμη αλτρουισμός, αλληλεγγύη και ηρωισμός σε αυτή τη χώρα.
Σε καμία περίπτωση, δεν προτρέπω να μην ακούμε τις εντολές για εκκένωση των χωρών. Σωστά έπραξαν και εκκένωσαν τις περιοχές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι κάτοικοι που έμειναν πίσω έσωσαν τα χωριά τους, δεν μιλάμε για ηλικιωμένους, παιδία και εγκύους αλλά για ανθρώπους που ζουν μέσα στα δάση και τα βουνά και έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν και άλλες φωτιές.
Δεν μπορείς να λες εκκενώνω τις περιοχές και τις αφήνω στο έλεος της φωτιάς. Πρέπει η πολιτεία να σου διασφαλίσει ότι κάποιος θα προστατεύσει το χωριό σου. Σεβαστό ότι πρέπει να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να εκκενώνουμε, αλλά πιστεύοντας ότι αφήνουμε την πυρόσβεση σε ειδικούς.
Ελπίζουμε να επανέλθει το οικοσύστημα του δάσους, γιατί υπήρχαν πολλές ελιές, ζώα και πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή δεν θα έχουν δουλεία, δεν θα έχουν να φάνε. Ο τουρισμός της βόρειας Εύβοιας, που ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο της τοπικής ανάπτυξης, έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα. Δεν υπάρχει πλέον πράσινο. Παππούδες και γιαγιάδες είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται. Όποιος μπορεί να στηρίξει του πυρόπληκτους.»