Νέες θεραπευτικές οδοί φαίνεται πως ανοίγουν για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας (ESTRO).
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το The Royal Marsden NHS Foundation Trust και το Institute of Cancer Research του Λονδίνου, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με την ορμονοθεραπεία, καθυστερώντας την ανάγκη για χημειοθεραπεία και προστατεύοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα ζωής ορισμένων ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.
Σε αυτή τη δοκιμή Φάσης ΙΙ διερευνήθηκε η εφαρμογή της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος (SBRT) σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ανθεκτικό στην ορμονοθεραπεία και με ολιγομεταστατική εξέλιξη, που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα από τον αρχικό όγκο ταξιδεύουν εντός του σώματος σε λιγότερες από τρεις περιοχές, σχηματίζοντας νέους όγκους ή βλάβες.
Επί του παρόντος, η εξέλιξη της νόσου μετά από τη χρήση της ορμονοθεραπείας θεωρείται ως ένδειξη ότι ο καρκίνος έχει γίνει ανθεκτικός στη θεραπεία. Ωστόσο, τα ευρήματα από τη δοκιμή αποκάλυψαν ότι μπορεί να είναι απλώς κάποιοι όγκοι ανθεκτικοί και ότι εάν οι όγκοι αντιμετωπιστούν με ακτινοθεραπεία, ο υπόλοιπος καρκίνος θα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε κέντρα καρκίνου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησε εάν θα καθυστερούσε ο χρόνος που χρειάζεται για να εξελιχθεί ο καρκίνος. Οι συνολικά 81 ασθενείς έλαβαν δύο τύπους ορμονοθεραπείας, αφού αρχικά ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πέντε ή έξι θεραπείες SBRT, οι οποίες είναι ανώδυνες και διαρκούν περίπου 20-30 λεπτά έκαστη. Οι περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ήταν τα οστά (59%), οι πνεύμονες (1%), οι λεμφαδένες (32%) και ο προστάτης (8%).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο καρκίνος των ασθενών δεν παρουσίασε εξέλιξη για έξι μήνες κατά μέσο όρο και τα δύο πέμπτα (40,1%) των ασθενών παρέμειναν χωρίς εξέλιξη στους 12 μήνες.
Όσον αφορά τα επίπεδα PSA, που αναφέρονται στο επίπεδο του ειδικού προστατικού αντιγόνου στο αίμα, του δείκτη που εκκρίνεται από τον προστάτη και αυξάνεται από τον καρκίνο, μεταξύ των 43 ανδρών, των οποίων ο καρκίνος δεν προχώρησε εντός έξι μηνών, το 84% είδε σημαντική μείωση. Συνεπώς, το PSA φαίνεται να είναι ένας καλός δείκτης εκείνων στους οποίους η SBRT θα λειτουργήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η θεραπεία διερευνάται τώρα περαιτέρω στη δοκιμή STAR-TRAP, με επικεφαλής τη Δρ Julia Murray στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust, με την ελπίδα ότι τα στοιχεία θα συμβάλουν στην αλλαγή του προτύπου περίθαλψης για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.
«Η ακτινοθεραπεία είναι καλά ανεκτή και οι σημαντικές παρενέργειες είναι σπάνιες, οπότε ελπίζουμε ότι αυτή η θεραπεία θα καθυστερήσει στο μέλλον την ανάγκη για χημειοθεραπεία, προστατεύοντας την ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επισημαίνει η Δρ Alison Tree, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust.
«Επί του παρόντος, οι θεραπευτικές επιλογές για τους άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι περιορισμένες, ωστόσο ελπίζω ότι αφού διεξαγάγουμε μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας, θα δούμε αυτή την αλλαγή και θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε αυτούς τους ασθενείς πολύ διαφορετικά, χρησιμοποιώντας την ακτινοθεραπεία ως πρότυπο για να στοχεύσουμε τα ανθεκτικά στα φάρμακα τμήματα του καρκίνου» καταλήγει.