Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σημειωθούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και μέσα στις πόλεις, όπως τονίζει ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Η ζέστη και η καλοκαιρία θα δώσουν την θέση τους σε βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από βαρομετρικό χαμηλό.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να περάσει σήμερα Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στα δυτικά, τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά αλλά και το ανατολικό Αιγαίο. Το δεύτερο σύστημα κακοκαιρίας θα μας απασχολήσει αύριο, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, δίνοντας αντίστοιχο τύπο καιρού με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη μας.
Την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί, ωστόσο η καλοκαιρία δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας και από τα δυτικά δίνοντας και πάλι βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά ενδεχομένως σε πιο γενικευμένο επίπεδο.
Νέα κακοκαιρία με πολικό ψύχος αναμένεται όμως να σημειωθεί στη χώρα μας και από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η εξέλιξη του καιρού θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά. Η κακοκαιρία στην έναρξή της θα θυμίσει την αντίστοιχη που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 1987, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Καλλιάνος: «Πιθανώς ψύχος – τέρας στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο»
Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ ο καιρός μέσα σε λίγες μέρες. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις ψυχρές αέριες μάζες που… κατεβαίνουν από τα βόρεια της Ευρώπης. Τι περιμένουμε στην Αττική. Όλα όσα λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Με τίτλο «πιθανή κατάβαση ψύχους «τέρατος» στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο», ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, αναλύει το πώς θα «κυλήσει» ο καιρός τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα λέει, μοιάζει να έχει «κλειδώσει» η μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών το προσεχές σαββατοκύριακο, συνεπώς όλα δείχνουν πως ο καιρός… αγριεύει ξανά.
Γράφει αναλυτικά ο Γιάννης Καλλιάνος
«Πιθανή κατάβαση ψύχους «τέρατος» στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:
Α’ Φάση κακοκαιρίας Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.
Β’ Φάση κακοκαιρίας (με πιθανότητα μικρής αλλαγής των δεδομένων) Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).
Προσοχή – Ίσως αλλάξει κάπως η πορεία του ψύχους τις επόμενες ημέρες Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.
Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.
ΥΓ : Μην ακούτε από τώρα για περιοχές χιονοπτώσεων και πόσο μάλλον για υψόμετρα χιονόπτωσης. Όλα ακόμη είναι ρευστά, όπως σας τα είχα αναλύσει και σε προηγούμενο post μου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό και όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αύριο ίσως να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα…».