Νέο πλήγμα στην πειρατική τηλεόραση, απειλή κυρώσεων σε 26.000 χρήστες
Διαβάστε σχετικά
- Ραγδαία αλλαγή του καιρού, με καταιγίδες και χαλάζι
- Ανατροπή στους λογαριασμούς ρεύματος – Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες
Τι ψάχνεις;
Νέα κόλπα από τα κυκλώματα για να μοιράζουν το παράνομο περιεχόμενο. Χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως φάνηκε από την τελευταία μεγάλη επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Ποιοι οι κίνδυνοι για τους χρήστες.
Σε ένα από τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» κατά της πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης, η Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία 26.000 συνδρομητών, οι οποίοι απειλούνται με βαριά πρόστιμα.
Οι 26.000 χρήστες εντοπίστηκαν μετά από σύλληψη Έλληνα στην Εύβοια που είχε δημιουργήσει ομαδική συνομιλία στο Telegram και μέσω αυτής διαμοίραζε το τηλεοπτικό σήμα συνδρομητικών καναλιών χωρίς την καταβολή νόμιμης συνδρομής, αποδεικνύοντας πως οι «πειρατές» εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους.
Όλο και συχνότερα στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα σε ομάδες στο Facebook, εμφανίζονται μηνύματα από λογαριασμούς που φαίνονται ότι είναι ψεύτικοι, προωθώντας ομαδικές συνομιλίες στο Telegram και καλώντας τους χρήστες να εγγραφούν για να παρακολουθήσουν αθλητικό περιεχόμενο. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, «καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από τα παράνομα box που κυκλοφορούν και τις τελευταίες εφόδους σε καταστήματα, επινοούνται κι άλλοι τρόποι για να διαμοιραστεί παράνομα ένας αγώνας».
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους ψηφιακούς κινδύνους που υπάρχουν στις περιπτώσεις όπου οι χρήστες συμμετέχουν σε ομαδικές συνομιλίες σε πολλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Συνιστούν στους χρήστες να μην εντάσσονται σε ομαδικές συνομιλίες μεταξύ αγνώστων ατόμων, καθώς έτσι εκθέτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους. Ειδικά για κινητές συσκευές, κόκκινο πανί πρέπει να είναι για τους χρήστες τα προτεινόμενα links («πάτησε εδώ να δεις live αγώνα» ή «μπες στο link και κέρδισε 1.000 ευρώ...») σε πολλές τέτοιες ομαδικές συνομιλίες.
Αυτά τα link μπορεί να τα αναρτήσει οποιοσδήποτε και, πατώντας τον σύνδεσμο, ο χρήστης να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς εγκαθίσταται εν αγνοία του στο κινητό του ειδικό λογισμικό, το οποίο υποκλέπτει όλα τα δεδομένα του κινητού του, όπως λογαριασμοί social media, επαφές, φωτογραφίες, κωδικούς τραπεζών, ακόμα και αντίγραφα συνομιλιών σε εφαρμογές μηνυμάτων.
Αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως αναφέρουν πηγές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στο BD, το οποίο θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και αναμένεται να σφίξει τον κλοιό τόσο στους πειρατές που διαμοιράζουν το παράνομο υλικό, όσο και στους τελικούς χρήστες, για τους οποίους το πρόστιμο θα έρχεται αυτόματα, με ηλεκτρονικό «ραβασάκι».
Η νέα νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών, έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία και να την εναρμονίσει με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εκτός των ποινικών προβλέψεων θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ.
Μέχρι σήμερα ο νόμος που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αν και προέβλεπε ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ, ήταν αρκετά ασαφής, με αποτέλεσμα οι χρήστες παράνομου υλικού να αποφεύγουν τις κυρώσεις.
Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, θα υπάρξει πρόστιμο για τους πειρατές που μοιράζουν το παράνομο υλικό, με το ύψος του να φτάνει, αναλόγως με τη βαρύτητα της παράβασης, έως και τα 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του κλάδου, η χρηματική ποινή για τους τελικούς χρήστες δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα είναι τριψήφια ή τετραψήφια. «Γίνονται συζητήσεις, ωστόσο το πρόστιμο σίγουρα θα πονέσει τον χρήστη στην τσέπη και θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα συνεχίσει να το κάνει. Γιατί αν το ξανακάνει ενδέχεται να προβλεφθεί να υπάρχει και διπλασιασμός της χρηματικής ποινής», σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζουν πως «μέχρι σήμερα υπάρχουν πρόστιμα για αυτούς που διαμοιράζουν το παράνομο υλικό αλλά θα πρέπει να τιμωρούνται και οι τελικοί χρήστες που είναι αποδέκτες προϊόντος κλεπταποδοχής».
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας, επισημαίνοντας, ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής. Υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός πως η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου αποτελεί μέρος του οργανωμένου εγκλήματος και συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες δρουν επίσης στη μαστροπεία ή στο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η εξάλειψη των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικό περιεχόμενο σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες να βγουν κερδισμένες με πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: businessdaily.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας