Το ξεκαθαρίζω από την αρχή: Σέβομαι το ότι ο φόβος είναι ανθρώπινος και δύσκολα, σ’ αυτές τις ώρες που περνάει η ανθρωπότητα, μπορούν όλοι να λειτουργήσουν ψύχραιμα. Και η αντίδραση, με αφετηρία τον φόβο, μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις. Βέβαια εκτός από τον φόβο υπάρχει και η βλακεία η οποία είναι ανίκητη.
Η λογική λέει ότι στην διαχείριση της πανδημίας δε χωρούν λεονταρισμοί και κάθε είδους μαγκιές. Κανείς δεν είναι καλύτερα καταρτισμένος από τους επιστήμονες. Οι Ελληνες ενημερώνονται με τον καλύτερο τρόπο από τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Επιστήμονα αξιόπιστο, με ένα… φορτηγό πτυχία και άτομο που δείχνει ότι δεν έχει τη διάθεση να παίξει κανένα παιχνίδι παραπληροφόρησης προκειμένου, να βοηθήσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Η οδηγία του για παραμονή στο σπίτι είναι σαφέστατη, αλλά παρ’ όλα αυτά άρχισαν οι… πατέντες. Αρχικά ήταν οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους με επιχείρημα «να πάρουμε λίγο αέρα». Ανθρώπινη ανάγκη, αλλά με δεδομένο ότι ένα ανεπιβεβαίωτο κρούσμα μπορεί να μολύνει το ελάχιστο τέσσερις ανθρώπους, δεν είναι στοιχείο που πρέπει να περνάει απαρατήρητο.
Αρα το σύνθημα «μένουμε σπίτι», αφορά όλους, με οποιεσδήποτε συνθήκες και ψυχικό ή οικονομικό κόστος. Και στο εξοχικό ή στο χωριό, θα ρωτήσει κάποιος, γιατί δεν μπορούμε να πάμε; Γιατί η μετακίνηση εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του ιού. Δεύτερον, τα χωριά και τα εξοχικά δεν είναι αποστειρωμένοι χώροι οι οποίοι προσφέρουν πρόσθετη προστασία. Αρα και εκεί χρειάζεται όλοι να λαμβάνουν μέτρα. Το μειονέκτημα; Δεν υπάρχουν υποδομές υγείας που να μπορούν να νοσηλεύσουν περιστατικά κορωνοϊού. Κι αυτό σημαίνει ότι ένας μη αστικός προορισμός, μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα αν υπάρξει έστω κι ένας φορέας του ιού.
Τι σημαίνει παίρνω τα μέτρα μου; Σίγουρα όχι να κυκλοφορώ ως… χειρούργος στον δρόμο. Με μάσκα και γάντια. Οπως δήλωσε χθες κ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πότε χρησιμοποιούμε τη μάσκα και γιατί είναι μύθος ότι τα γάντια προστατεύουν απόλυτα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου μας είναι τα δύο πιο ισχυρά όπλα κατά του κορωναϊού. Ακούστε τον.