Γιατί η κυβέρνηση πήρε αυστηρότερα μέτρα λόγω κορωνοϊού, ίσως αναρωτιούνται ακόμη κάποιοι; Η απάντηση είναι εύκολη. Τα νέα μέτρα επιβλήθηκαν επειδή οι συστάσεις που προηγήθηκαν για αυτοπεριορισμό δεν τηρήθηκαν.
Το γιατί, τη στιγμή που σε όλα τα σπίτια έχουν μπει οι τραγικές εικόνες από την γειτονική Ιταλία, είναι προς ιατρική διερεύνηση. Πώς μπορεί να σκέφτεται κάποιος που ξεχύνεται στους δρόμους, σε πάρκα, σε πλατείες και συνωστίζεται στις λαϊκές αγορές, τα super market, όταν δίπλα μας το κακό έχει ξεφύγει; Αναρωτιέσαι, πώς αντιλαμβάνονται όλοι που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία την έννοια της κοινωνικής ευθύνης. Και συνήθως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν πάντα στα χείλη την καταγγελία και την κριτική για τη λειτουργία των νοσοκομείων, κατά των χειρισμών των πολιτικών, του συστήματος υγείας.
Είναι, όπως όλοι μας, εν δυνάμει ασθενείς χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς την αντίδραση του οργανισμού μας. Το χειρότερο; Οι ανυπάκουοι με τις συμπεριφορές τους, εκτός του ότι παραβαίνουν εντολές της κυβέρνησης, δυστυχώς, βάζουν σε κίνδυνο συνανθρώπους τους. Κάνουν τον υπεύθυνο πολίτη, που έχει μπει στο πετσί του προβλήματος, να τρομοκρατείται αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει κι άλλο πρόβλημα εκτός από τον υιό. Μου το είχε πει πριν από τρεις εβδομάδες, ο φίλος καθηγητής Χαράλαμπος Γεωργάκαινας από τη Σαγκάη, όταν μιλήσαμε προκειμένου να μου περιγράψει πώς βιώνει την κρίση του κορωναϊού στην Κίνα. Εκείνο που συγκράτησα ήταν η φράση του: «Ολοι εδώ ακολουθούν με ευλάβεια τις οδηγίες της κυβέρνησης. Με τρομάζει η πειθαρχία των Ελλήνων, όταν θα ξεσπάσει το κακό».
Χθες στα social media διάβασα ανάρτηση του γιατρού Πασχάλη Τσιούλα (εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο), την οποία συνυπογράφω και την αναδημοσιεύω γιατί πιστεύω ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα:
«Η ιστορία του μέσου Ελληνα ασθενή :
Φάση πρώτη :Α) Ο πολίτης υποψήφιος εν δυνάμει ασθενής, λεονταρίζει μιλώντας στην παρέα του: «Μην τα πιστεύετε αυτά που σας ταΐζουν τα κανάλια και οι κυβερνήσεις, όλα ψεύτικα είναι. Εγώ δεν μασάω ούτε από κορωναϊούς, ούτε από τίποτα». Β) «Σιγά μην σταματήσω να βγαίνω, δεν τρώω σανό εγώ σαν τους άλλους ελευθερία έχουμε όπου θέλω θα πηγαίνω».
Φάση δεύτερη :Α) Αρχή ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού ( καταρροή , βήχας). Β) Σε πανικό προσέρχεται στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου που γίνεται η προ διαλογή γεμάτος αγωνία: « Εχω κορωναϊό, πεθαίνω, βάλτε μέσα, κάντε μου το test , είμαι σίγουρος ότι είμαι θετικός». Γ) Ενημερώνεται για την σωστή διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει. Δ) Αντιδρά στις υποδείξεις των γιατρών: «Δεν τα αφήνετε αυτά, να με βάλετε μέσα, θα πεθάνω σας λέω , ξέρετε ποιος είμαι εγώ; θα δείτε τι θα πάθετε, θα φέρω τα κανάλια (αυτά που κατά τον ίδιο έλεγαν ψέματα ). Εγώ σας πληρώνω, να με βάλετε στην ΜΕΘ τώρα που έχει κρεβάτια, δεν θα χάσω εγώ την ζωή μου επειδή εσείς δεν ξέρετε να κάνετε σωστά την δουλειάς σας».
Φάση τρίτη:Α) Κλάματα. «Είμαι νέος έχω μικρά παιδιά να μεγαλώσω, είναι κρίμα να πεθάνω τόσο μικρός». Β) Ενημέρωση του ασθενούς, αρχή της διαδικασίας που έπρεπε να ακολουθήσει με ήπια συμπτωματολογία, πριν προσέλθει στο νοσοκομείο.
Φάση τέταρτη: Την επόμενη μέρα σε κατ’ οίκον περιορισμό ενημερώνει τους οικείους του: «Αστα, που να σας λέω. Αυτοί θα μας πεθάνουν, άσχετοι είναι καλά που ήμουν ψύχραιμος. Για λίγο βήχα ήθελαν να με βάλουν μέσα στο νοσοκομείο, αλλά εγώ δεν μασάω από τέτοια και έφυγα αφού τους τα είπα ένα χεράκι».
FOCUS
Οσοι πιθανόν δεν το έχουν καταλάβει οι εκκλήσεις, από την κυβέρνηση, για παραμονή στο σπίτι δεν είναι μέτρο υπερβολής. Ο λόγος; Δεν έχει να κάνει μόνο με το πρωτόκολλο των μέτρων που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει ακόμη έναν λόγο, ίσως τον σημαντικότερο, να επιβάλλει αυστηρά μέτρα για τη μη διάδοση του κορωναϊού. Η οικονομική κρίση έχει «ματώσει» τις υγειονομικές δομές, οπότε όσο θα αυξάνονται τα κρούσματα τόσο θα κινδυνεύουν με κατάρρευση οι δομές περίθαλψης.