Στο τραπέζι βρίσκεται παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα από 1η Μαρτίου με τη μέθοδο click away, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρά την σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, τα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό εξακολουθούν να πιέζουν το σύστημα υγείας.
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνει ότι η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί και πως «είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί».
Άνοιγμα καταστημάτων από 1η Μαρτίου με click away
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», σημείωσε, αλλά δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου.
«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων.
O καθηγητής Παθολογίας επισήμανε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου. Τόνισε δε, ότι διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» προσθέτοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε. Όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.
ethnos.gr