Πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή των πιο αυστηρών μέτρων του lockdown στην Αττική κατά της διασποράς του κορονοϊού, έχουν αρχίσει ήδη οι φωνές που θέλουν τη διάρκειά του να ξεπερνά την 28η Φεβρουαρίου, όταν και σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα επανεξεταστούν τα πιο αυστηρά μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρονοδιαγράμματα και του πρώτου lockdown που έγινε στη χώρα μας τον Μάρτιο αλλά και του lockdown του Νοεμβρίου τα μέτρα χρειάστηκε να διαρκέσουν περισσότερο διάστημα από αυτό που αρχικά είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Οπως αποδείχθηκε, κατά τη διάρκεια του lockdown χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να ελεγχθεί η εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα διαγράμματα που παρουσίασε το OPEN TV, το πρώτο σκληρό lockdown είχε ανακοινωθεί ότι θα κρατούσε 3 εβδομάδες αλλά τελικά κράτησε 6 εβδομάδες. Τα στοιχεία που έκριναν την παράταση του lockdown τότε ήταν τα εξής:
23 Μαρτίου μπήκαμε για πρώτη φορά στο lockdown, τότε οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 35
6 Απριλίου (την τρίτη εβδομάδα του lockdown) ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε στους 90 και γι' αυτό αποφασίστηκε επέκταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμη 3 εβδομάδες
4 Μαΐου αποφασίζεται η άρση του lockdown καθώς οι διασωληνωμένοι είχαν μειωθεί στους 35 ασθενείς
Σύμφωνα με το δεύτερο γράφημα που παρουσίασε το OPEN TV, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, η καραντίνα κράτησε τελικά 5 εβδομάδες. Τα στοιχεία ήταν τα εξής:
7 Νοεμβρίου μπήκαμε στο δεύτερο lockdown, καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφταναν τους 207
30 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η επέκταση του lockdown, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτοξεύθηκε στους 607
13 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε μερική άρση των μέτρων με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι 552.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο λόγος που αποφασίστηκε το lockdown από τις 12 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου είναι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ και οι μεταλλάξεις του νέου στελέχους του κορονοϊού. Επομένως, το αν θα συνεχιστεί το lockdown ή όχι και από τον Μάρτιο θα εξαρτηθεί από τους διασωληνωμένους και από τις μεταλλάξεις. Σήμερα, για παράδειγμα, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 284 ασθενείς, αν αυτός ο αριθμός δεν μειωθεί, τότε το lockdown είναι πολύ πιθανό να παραταθεί, αν κρίνει κανείς πώς κινήθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, λίγο πριν την άρση ή μη του lockdown, λοιμωξιολόγοι θα συσκεφθούν για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
Το lockdown μπορεί να διαρκέσει και τον Μάρτιο
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ήδη οι δηλώσεις από ειδικούς ότι το lockdown δεν θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου άρχισαν να γίνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε με δηλώσεις του ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα διαρκέσει 2 και 3 μήνες. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει όλοι να κάνουν ένα τελευταίο κουράγιο, καθώς υπάρχει τεράστιο φως στην άκρη του τούνελ που δεν είναι μακριά. Προέβλεψε ότι ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. «Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιάσει ηλικιωμένους και όλους τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Επομένως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι πολύ μικρότερη», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλειστεί και η διεύρυνσή του σε άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, όπου και εκεί, νοσηλείες, κρούσματα και μεταλλάξεις παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση. Το τι θα συμβεί ουσιαστικά θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στο Σύστημα Υγείας.
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εξήγησε ότι η απόφαση για lockdown στην Αττική ελήφθη, καθώς παρατηρήθηκε γρήγορη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και της πληρότητας στις ΜΕΘ, όπου από το 55% πριν από λίγες ημέρες έφτασαν στο 63% και τώρα στο 72%, τόνισε ότι η κατάσταση στην Αττική δεν είναι τραγική «είναι όμως πολύ ανησυχητική» καθώς αρκετά κρούσματα νοσούν σοβαρά και μπαίνουν στα νοσοκομεία. «Αν είχαμε μεγαλύτερη δυνατότητα για νοσηλεία θα ήμασταν πιο χαλαροί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών. Πρόσθεσε, δε, ότι αν χρειαστούν γρήγορες αποφάσεις για την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη θα ληφθούν σήμερα, αύριο ή την Παρασκευή, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η Πάτρα έχει ήδη «κλείσει» από την προηγούμενη Παρασκευή και αυτό που μένει να εξεταστεί είναι εάν χρειάζεται η λήψη μέτρων για ολόκληρη την Αχαΐα.
Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι θα διαρκέσει «καταρχήν για 14 ημέρες. Ελπίζουμε να μαζευτεί το πράγμα, θα δούμε. Έχει σημασία η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο «και την Παρασκευή πολλοί από εμάς λέγαμε ότι από τότε έπρεπε να γίνει lockdown. Επικράτησε η άποψη να περιμένουμε μερικές ημέρες και αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα», είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν θα έχουμε την επιβάρυνση που είχαμε το φθινόπωρο, στο Σύστημα Υγείας. Όπως εξήγησε, αυτό το διάστημα έχουμε δύο πλεονεκτήματα: «Για να έχουμε αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, μικρότερη χρονική διάρκεια και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δύο πλεονεκτήματα που έχουμε μπροστά μας δηλαδή τον καιρό που θα βελτιωθεί ο καιρός και τον Μάρτιο που υπάρχει η προοπτική παραλαβής πολλών εμβολίων, έτσι ώστε να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού.
Εάν αναγκαζόμασταν να πάμε στο lockdown μετά από λίγο καιρό θα είχαμε πάλι μια βασανιστική διαδικασία με πολύ αργό αποτέλεσμα, όπως είχαμε το φθινόπωρο».
Ethnos.gr