Την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 15 μήνες αιματοχυσίας αποφάσισαν Χαμάς και Ισραήλ, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 467 ημέρες πολέμου.
Αμφότερες οι πλευρές, μετά από συντονισμένες αμερικανικές επεμβάσεις, αποφάσισαν ότι για 6 εβδομάδες θα σιγήσουν οι «κραυγές» του πολέμου, με 33 Ισραηλινούς ομήρους να επιστρέφουν στους οικείους τους, ενώ άγνωστος αριθμός παλαιστίνιων κρατουμένων θα ακολουθήσει την αντίθετη πορεία προς την κατεχόμενη Δυτική όχθη.
Παράλληλα, βάσει της συμφωνίας, οι άμαχοι θα λάβουν ένα χρόνο μετά ανθρωπιστική βοήθεια, επιστρέφοντας σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια και τις οικογένειές τους.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία εκεχειρίας αναφέρει:
Το Τελ Αβίβ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστινίους για κάθε ισραηλινό όμηρο και 50 για κάθε Ισραηλινό ένστολο που κρατά η Χαμάς
600 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας θα μεταβαίνουν καθημερινά στη Γάζα
300 φορτηγά θα μεταφέρουν καύσιμα
Μέσα σε 6 εβδομάδες το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του από την κεντρική Γάζα, ώστε εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι να μετακινηθούν βορειότερα
Οι ισραηλινές δυνάμεις στον αποκαλούμενο διάδρομο της Φιλαδέλφεια, στα σύνορα με την Αίγυπτο, θα μειωθούν, ενώ η πλήρης απόσυρση δεν πρέπει να καθυστερήσει παραπάνω από 50 ημέρες
Θα επιστραφούν τα λείψανα των ομήρων, την ώρα που Κατάρ, Αίγυπτος και Ηνωμένα Έθνη θα αναλάβουν την εποπτεία για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Μάλιστα, από την πρώτη ημέρα του πολέμου, οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα, με τους υπολογισμούς να θέλουν το Ισραήλ να χάνει περισσότερους από 1000 αμάχους μέσα σε μερικές ώρες από την εισβολή της Χαμάς και τουλάχιστον 46.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, στον παλαιστινιακό θύλακας.
Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των αμάχων που έχει στα χέρια της η Χαμάς μέσα στη Γάζα παραμένει άγνωστος, με πηγές του Ισραήλ να μιλούν για περισσότερους από 90, με τους 30 να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Όπως ήταν φυσικά, οι εκδηλώσεις χαράς σε Γάζα και Τελ Αβίβ δείχνουν τον αντίκτυπο της συγκεκριμένης συμφωνίας για τους απλούς ανθρώπους, καθώς η ανθρωπιστική κρίση μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα είναι ορατή και στις δυο πλευρές πολιτών που ζητούν την κατάπαυση του πυρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, δεσμεύσεις και πολύ αυστηρούς όρους, χωρίς να περιλαμβάνει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.