Ευκαιρία για σούπερ σύστημα αυτοπροστασίας και στα ελληνικά – πρόταση της L3Harris
H USAF εξετάζει, μετά την πρόταση της L3Harris, την αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας του Viper, με καινούργια τεχνολογικά πλατφόρμα, γράφει το janes.com.
Πρόκειται για ένα ιδανικό σύστημα αυτοπροστασίας, νέας γενιάς, με επιπλέον δυνατότητες καθώς και έξτρα δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου ενώ διαχέει τα συστήματα των άλλων ραντάρ.
Έχει διαρρεύσει ότι το σύστημα αυτοπροστασίας που θα μπει στα ελληνικά Viper είναι αναλογικό και όχι ψηφιακό πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα διασυνδεσιμότητας με το ραντάρ AESA που θα φέρουν τα F-16 Viper, δημιουργώντας καθυστερήσεις.
Μήπως θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η περίπτωση του συστήματος αυτοπροστασίας L3Harris;
Φυσικά το κόστος θα εκτιναχθεί περί των 200 εκατ. ευρώ όμως τα ελληνικά Viper θα γίνουν ακαταμάχητα.
Το Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ που διαθέτουν τα F-16 Viper τους επιτρέπει να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα.
Το F-16V διαθέτει επίσης μια νέα πιλοτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει στους πιλότους να χρησιμοποιούν καλύτερα και να χειρίζονται χάρτες ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Παρόλο που το F-16V είναι μαχητικά τέταρτης γενιάς και δεν διαθέτουν στελθ ιδιότητες όπως τα F-22 και τα F-35 μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και αποστολές άμυνας σε υψηλότατο επίπεδο.
Σύμφωνα με τους Τούρκους του haber7.com η Αθήνα θέλει να αποκτήσει υπεροχή στον αέρα ενάντια στην Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Μάλιστα το άρθρο του haber7.com τιτλοφορείται ως: «Η Ελλάδα παίζει με φωτιά! Το F-16 έκανε την πρώτη του πτήση, αναβαθμίστηκε σε επίπεδο “Viper”».
Οι Τούρκοι τονίζουν πως πρόκειται για την κορυφαία έκδοση των F-16.
Το κόστος εκσυγχρονισμού του ελληνικού στόλου F-16 θα κοστίσει 1,2 δισ. δολάρια.
Tα ελληνικά μαχητικά μόλις τελειώσει η αναβάθμισή τους θα είναι τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης.
Και αυτό δεν το λέει o x Έλληνας αξιωματούχος αλλά ή ίδια η Lockheed Martin.
«Η αναβάθμιση των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στη διαμόρφωση F-16V θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του στόλου των μαχητικών της ΠΑ με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα απαιτούσε η αγορά νέων αεροσκαφών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην ΠΑ να διατηρεί την υπεροχή της σε επερχόμενες απειλές. Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει η εταιρεία στο σάιτ της.
Η συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελλάδα διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια. Η Lockheed Martin έχει συνεργασθεί με την Ελλάδα σε πολλά αμυντικά προγράμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το F-16, το C-130 και το P-3.
Η L3Harris ανακοίνωσε ότι θα σχεδιάσει τη νέα ηλεκτρονική σουίτα πολέμου για τα F-16 Viper.
Το σύστημα αυτό θα παρέχει «μια εικονική ηλεκτρονική ασπίδα γύρω από το αεροσκάφος», δήλωσε ο Ted Damaskinos, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των λύσεων ηλεκτρονικής άμυνας της L3Harris.
Η ηλεκτρονική ασπίδα της L3Harris θα μπορεί να ανιχνεύσει απειλές, να αναλύσει όλο τον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο και ακόμη και να διεξάγει ενεργά αντίμετρα έναντι αυτών των απειλών.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το F-16 Viper, σαν της Ελλάδας.
Να θυμίσουμε πως η L3Harris προμήθευε τα τουρκικά Bayraktar με το σύστημα EO/IR (electro-optical/infra-red), απαραίτητο για να μπορέσουν τα τουρκικά drones να πετάξουν και να βρουν τον στόχο τους, όμως αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω της συμμετοχής των τουρκικών drones Bayraktar σε βομβαρδισμούς στο Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι Τούρκοι για να ξεπεράσουν το πρόβλημα του εμπάργκο προσπαθούν να αναπτύξουν στα Bayraktar τουρκική αντίστοιχη EO/IR τεχνολογία, όμως ακόμα βρίσκονται πολύ πίσω.
Να σημειωθεί πως και οι πύραυλοι που δίνουν οι Αμερικάνοι για τα ελληνικά F-16 Viper θα αλλάξουν τις ισορροπίες την Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για αντιπλοϊκούς πυραύλους οι οποίοι δίνουν στα ελληνικά Viper της δυνατότητα να «καθαρίσουν» την Ανατολική Μεσόγειο από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους Harpoon που αποδέσμευσαν για την Ελλάδα οι ΗΠΑ, θα φέρουν τα ελληνικά F-16 Viper που θα σταθμεύουν στην Κρήτη.
Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά αντι-ραντάρ βλήματα HARM των ελληνικών F-16 (σ.σ. και κατά των ραντάρ των ρωσικών S-400 και όποιου άλλου τουρκικού ραντάρ υπάρχει), εμβέλειας 150 χλμ., μπορούν να διαλύσουν την προβληματική τουρκική αεράμυνα.
Τα HARM έχουν το πλεονέκτημα πως «λοκάρουν» τον στόχο από την εκπομπή των ραντάρ και τον πλήττουν ακόμα και αν κλείσει το ραντάρ, αφού κρατάνε καταγεγραμμένο το τελευταίο στίγμα.
Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν σε υπηρεσία 180 συνολικά βλήματα HARM με 84 να υπηρετούν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τα 96 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
enoplos.gr