Η απόκτηση των Rafale και η παράδοση των πρώτων 6 από τα 18 εντός του 2021 θέτει στέρεες βάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας και εξασφάλιση υπεροχής στους αιθέρες.
Η ελληνική Βουλή κύρωσε με αυξημένη πλειοψηφία και συναίνεση τη σύμβαση Ελλάδας και Γαλλίας.
Το επόμενο βήμα είναι να περάσει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να κυρωθεί η συμφωνία από Ελλάδα και Γαλλία.
Τα εξελιγμένα συστήματα του αεροσκάφους του επιτρέπουν να εντοπίζει πολλαπλούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και ταυτόχρονα να μένει αόρατο, εφόσον θελήσει το χειριστής του.
Το ηλεκτροπτικό του σύστημα τροφοδοτεί με στοιχεία βολής τους πυραύλους METEOR & MICA IR, την ώρα που ο «αντίπαλος» δεν έχει την παραμικρή ένδειξη ότι έχει στοχοποιηθεί και ότι πρόκειται στα επόμενα δευτερόλεπτα να καταρριφθεί.
Αυτό συνιστά κορυφαίο πλεονέκτημα του RAFALE τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο.
Και ενώ τα RAFALΕ σταδιακά θα εντάσσονται στον αεροπορικό στόλο, το πρώτο F-16 που αναβαθμίστηκε στην ΕΑΒ ώστε να εξελιχθεί σε Block 70 Viper, δοκιμάζεται στην Τανάγρα και στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινά την υπερατλαντική πτήση για το Τέξας.
Στην Αμερική θα υποστεί εξαντλητικές δοκιμές στα νέα συστήματα που έχουν τοποθετηθεί, ενώ πίσω στην ΕΑΒ θα ξεκινά η γραμμή παραγωγής της μετατροπής των 84 F-16 σε VIPER.
Παράλληλα προχωρά και το σχέδιο αναβάθμισης των 38 παλαιότερων F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced, για να γίνουν όπως αυτά που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Αράξου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροπορικό Επιτελείο έχει εκπονήσει και σχέδιο εξοπλισμού με έξυπνα όπλα των αναβαθμισμένων F-16 ώστε η Πολεμική Αεροπορία ν’ αλλάξει εντελώς σελίδα και στο επίπεδο των πυραύλων τόσο για την εναέρια μάχη αλλά και σε όπλα κρούσης.