Οι νομοθετικές παρεμβάσεις Αυγενάκη προαναγγέλθηκαν, αλλά προς το παρόν δεν υλοποιήθηκαν. Μάλιστα το πλαίσιο για τις αθλητικές ομοσπονδίες, αλλά και για το ποδόσφαιρο, είναι συγκεκριμένο.
Ας μείνουμε σε αυτά που αφορούν στην ΕΠΟ:
1. Η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τις υπερεθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οι εκλογές της ΕΠΟ να γίνουν εντός του Ιουλίου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού αιφνιδίασε τον προηγούμενο μήνα και ανακοίνωσε ότι οι αρχαιρεσίες σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας θα γίνουν το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας. Στην ουσία η FIFA αποδέχτηκε το ελληνικό επιχείρημα και οι διαφωνίες των ποδοσφαιρικών παραγόντων επ’ αυτού του ζητήματος υποχωρούν. Μάλιστα η ΕΠΟ προσδιόρισε τις αρχαιρεσίες έως τις 14 Οκτωβρίου.
2. Η ΓΓΑ προσχώρησε τώρα στο νόμο Κοντονή και άρχισε να δημιουργεί το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Εμφανίζεται ως μία αδήριτη ανάγκη να έχουν όλα τα σωματεία της χώρας αθλητική αναγνώριση από το κράτος. Και είναι σωστό. Όμως γιατί τόση πρεμούρα από τον υφυπουργό, λίγους μήνες πριν τις εκλογές της ΕΠΟ; Και ακόμη-ακόμη πως απαντά στις καταγγελίες μεγάλων αθλητικών ομοσπονδιών (μπάσκετ, στίβος, κολύμβηση) ότι πρόθεση του κ. Αυγενάκη είναι να χειραγωγήσει τις εκλογικές διαδικασίες; Το περίφημο Μητρώο περιλαμβάνει μία κρατική επιχορήγηση (αγνώστου ποσού), η οποία ενδεχομένως θα εξαϋλωθεί από τα έξοδα που θα κάνουν τα σωματεία για το πλήθος νομιμοποιητικών εγγράφων (πάνω από 15) που ζητάει ο κ. Αυγενάκης.
3. Η διεύρυνση του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ ήταν μόνιμο αίτημα της υγιούς ποδοσφαιρικής κοινότητας. Μάλιστα η στήλη είχε πλειοδοτήσει, υποστηρίζοντας με θέρμη ότι όσο περισσότεροι ψηφίζουν για τη διοίκηση της ΕΠΟ, τόσο πιο καθαρές εκλογές θα έχουμε. Ο κ. Αυγενάκης ευαγγελίζεται αορίστως τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Όμως αποφεύγει να πει δύο πράγματα: α) Πώς θα πείσει τη FIFA να αυξήσει τους εκλέκτορες, τη στιγμή που γη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδίας του βρήκε 180 και τους έκανε 69. β) Με ποιον τρόπο θα υποχρεώσει τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ να προχωρήσει στη διεύρυνση του εκλογικού σώματος.
Αν οι προθέσεις του κ. Αυγενάκη ήταν ειλικρινείς, τότε δεν θα υπήρχε και η καχυποψία στην κοινή γνώμη. Όμως ο συγκεκριμένος υφυπουργός Αθλητισμού έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και θα δυσκολευτεί να πείσει για τις αγαθές προθέσεις του. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται θερμό και μακρύ. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και διοικητικά.