Με το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία να έχει μπει στον τρίτο μήνα και τις ρωσικές δυνάμεις να χτυπούν πολλαπλούς στόχους, κυρίως στο ανατολικό μέρος, τα σενάρια για τη συνέχεια του πολέμου είναι περισσότερο εφιαλτικά.
Σύμφωνα με ρώσους και δυτικούς αξιωματούχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει τον όρο «ειδική επιχείρηση» που χρησιμοποιεί αναφερόμενος στη στρατιωτική εισβολή και να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να σώσει την «αγανάκτηση» του στρατού του για τις αποτυχίες κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Δεν είναι μάλιστα απίθανο, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Independent, αυτό να συμβεί την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου.
Το ίδιο σενάριο βάζει στο τραπέζι και η επίσης βρετανική Telegraph, υποστηρίζοντας -επικαλούμενη ρωσικές πηγές- πως οι στρατηγοί του Πούτιν θέλουν να εκδικηθούν για τις αποτυχίες της εισβολής τους στην Ουκρανία.
Κολοσσιαίες απώλειες
Μέχρι στιγμής πάντως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστα κέρδη κατά τη διάρκεια της ανανεωμένης επίθεσής τους στο Ντονμπάς, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί «κολοσσιαίες» απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών.
Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να αναδιατάξει μονάδες από αποτυχημένες προόδους στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία ελπίζει να διορθώσει ζητήματα που είχαν περιορίσει προηγουμένως την εισβολή της με τη γεωγραφική συγκέντρωση της μαχητικής ισχύος, τη συντόμευση των γραμμών ανεφοδιασμού και την απλοποίηση της διοίκησης και του ελέγχου.
Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να επανατοποθετήσει εξαντλημένες και ανόμοιες μονάδες από τις αποτυχημένες προόδους στη βορειοανατολική Ουκρανία. Πολλές από αυτές τις μονάδες είναι πιθανό να υποφέρουν από εξασθενημένο ηθικό.
Παραμένουν οι ελλείψεις στον τακτικό συντονισμό της Ρωσίας. Η έλλειψη δεξιοτήτων σε επίπεδο μονάδας και η ασυνεπής αεροπορική υποστήριξη άφησαν τη Ρωσία ανίκανη να αξιοποιήσει πλήρως τη μάζα μάχης της, παρά τις τοπικές βελτιώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι καθοριστικές οκτώ ημέρες
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η 9η Μαΐου είναι το επόμενο αποφασιστικό ορόσημο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, λένε, η Ρωσία είτε θα βρει κάποιον τρόπο να κηρύξει κάποιου είδους νίκη και να σταματήσει τις μάχες, είτε η 9η Μαΐου θα προκαλέσει τη μετάβαση από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στον «πόλεμο». Τότε η Ρωσία θα αναλάβει μια κινητοποίηση σε εθνική κλίμακα για να νικήσει την Ουκρανία, με την απειλή της Μόσχας να κλιμακώνεται περαιτέρω.
Επί του εδάφους, όμως, οι δυνάμεις του Πούτιν είναι πλέον διασκορπισμένες, εξαντλημένες και δεν παρουσιάζουν πραγματικά σημάδια ανανέωσης. Αμερικανοί στρατιωτικοί και παρατηρητές των μυστικών υπηρεσιών λένε στο Newsweek ότι η μεγάλη επίθεση που αναμένεται στο νότο έχει ήδη μετατραπεί σε αδιέξοδο: καμία πλευρά δεν μπορεί να νικήσει πλήρως την άλλη, λένε.
«Η Ρωσία εξαρτάται και πάλι από τις αεροπορικές επιδρομές μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρά πυροβολικού και πυραύλων για να ανοίξει το δρόμο στις χερσαίες δυνάμεις, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν» δήλωσε στο Newsweek, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία, προκειμένου να συζητηθούν επιχειρησιακά θέματα.
«Αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει μια επίθεση στο γιγαντιαίο μέτωπο που έχει πλέον δημιουργήσει. Οι υπερ-κινητοποιημένες ουκρανικές δυνάμεις, όχι μόνο έχουν κρατηθεί και μάλιστα έχουν προχωρήσει σε ορισμένα σημεία, αλλά βλέπουν τον εχθρό να παραπαίει και πάλι. Ναι, η Ρωσία πολεμάει, αλλά η Ουκρανία κερδίζει».
Ο Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να σημειώσει κάποια πρόοδο στο Ντονμπάς τις επόμενες 8 ημέρες, ώστε να μπορέσει να κηρύξει τη νίκη στις 9 Μαΐου, αλλά συνολικά, η πρόγνωση επί του πεδίου είναι ζοφερή. Αυτό αφήνει την κήρυξη πολέμου και τη διαταγή εθνικής κινητοποίησης ως τη δεύτερη επιλογή του Πούτιν στις 9 Μαΐου: μια αποφασιστική κίνηση, που θα ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της ρωσικής εθνικής ημέρας.