Mε επιστολή που έστειλε η ΕΠΣ Μακεδονίας στον πρωθυπουργό, στην περιφέρεια, στον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τους καλεί να δώσουν λύσεις στο γηπεδικό πρόβλημα, δημιουργώντας χώρους προπόνησης στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, διαστάσεων τουλάχιστον 9Χ9(όχι 7Χ7 ή 6Χ6) και γηπέδων κανονικών διαστάσεων 11Χ11 .
Λυπούμαστε που η Ελλάδα, γενέτειρα χώρα του αθλητισμού, της Δημοκρατίας και ενός παγκόσμια υπέρλαμπρου πολιτισμού, δεν μπορεί να «χωρέσει» το αθλητικό-γηπεδικό της ζήτημα σε 1η προτεραιότητα» επισημαίνει.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό, μέσω του Γραφείου του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη (υπόψη του κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου) 2. Τον κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας - Θράκης 3. Τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας 4. Τον κ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης 5. Τον κ. Χρήστο Μήττα, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Π.Κ.Μ. 6. Τον κ. Πάρη Μπίλλια, Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Π.Κ.Μ. 7. Τον κ. Ευστάθιο Αβραμίδη, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Κ.Μ. 8. Τον κ. Στέλιο Αγγελούδη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης 9. Την κ. Κυριακή Γιαννακίδου, Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης 10. Τον κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών ΄Εργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης 11. Τον κ. Αναστάσιο Τζήκα, Πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: Όπως γνωρίζετε, Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Ε.Π.Σ.Μ., www.epsm.gr), η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ένωση στην Ελλάδα και μία από τις 10 μεγαλύτερες στην Ευρώπη, έχοντας στη δύναμή της 190 σωματεία, 800 τμήματα υποδομών και 22.000 ποδοσφαιριστές που λαμβάνουν μέρος στα Πρωταθλήματά της, συμπληρώνει φέτος τα 100 χρόνια ιστορίας της. Μπροστά στο ιστορικό αυτό για εμάς γεγονός, απευθυνόμαστε προς την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση για την δημιουργία χώρων προπόνησης στον πολεοδομικό ιστό της πόλης μας,διαστάσεων τουλάχιστον 9Χ9(όχι 7Χ7 ή 6Χ6) και γηπέδων κανονικών διαστάσεων 11Χ11 . Η Θεσσαλονίκη μας μπροστά στο νέο πολεοδομικό σχέδιο που συντάσσεται και δεσμεύει τους ελεύθερους ή υπό απαλλοτρίωση χώρους έως το τέλος του 2024, βρίσκεται προ της κομβικής πρόκλησης για τον χαρακτηρισμό,δέσμευση,σχεδιασμό και δημιουργία πολύτιμων χώρων άθλησης για τη νεολαία και τους ενήλικες πολίτες της. Δυστυχώς,τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη και διάθεση από πλευράς της Πολιτείας/αυτοδιοίκησης και έτσι χάθηκαν προπονητήρια και γήπεδα, ενώ ταυτόχρονα μέσα στις γραφειοκρατικές συμπληγάδες του ιδιοκτησιακού καθεστώτος,απαξιώνονται με τον πλέον ανάρμοστο πολιτισμικά τρόπο οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις γηπέδων ποδοσφαίρου. Συνάμα δεν υπάρχει συνεργασία με την Ε.Π.Σ.Μ. και τους αθλητικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών και την πρόβλεψη ορθής μελέτης με βάση τις ανάγκες του οργανωμένου αθλητισμού,που ως αποτέλεσμα έχει την απώλεια πολύτιμων τετραγωνικών για την έκταση των χώρων και την παράβλεψη βοηθητικών χώρων,όπως αποδυτηρίων, πάγκων και άλλων,που καθιστούν τους χώρους ως «παιδικές χαρές» με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς την εύρυθμη λειτουργία τους (ακόμα και παρεξηγήσεων μεταξύ πολιτών ως προς την χρήση τους).Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης τα νέα γήπεδα στη Νέα Ελβετία, για τα οποία με επιτόπια ακόμη επίσκεψη έχει ενημερωθεί η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Γιαννακίδου.
- Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Ένωση μας σας καλεί, στο κυρίαρχο ζήτημα της δημιουργίας και επίσπευσης νέων χώρων προπονητηρίων τουλάχιστον 9Χ9(μήκος60μ. Χ-πλάτος40μ.) σε κάθε χώρο που αυτό είναι εφικτό, σε συνεργασία μαζί μας ως προς τον σχεδιασμό και την πρόβλεψη του χώρου, τον χαρακτηρισμό, τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης τους, καθώς επίσης και της αξιοποίησης στους μεγάλους αύλειους χώρους σχολείων, αναπλάθοντας τον χώρο με αμφίσημη χρηστική ωφέλεια για το σχολείο και τον εξωσχολικό αθλητισμό. Πληροφορηθήκαμε πολύ πρόσφατα από τον ηλεκτρονικό τύπο της πόλης μας πως επίκειται η ανάπλαση της ΔΕΘ με αξιοποίηση εκτάσεων της αλλά και του γειτνιάζοντος Γ’ Σώματος Στρατού καθώς και της ανάπλασης στον περιβάλλοντα χώρο του σταθμού μετεπιβίβασης του Μετρό στη Νέα Ελβετία και του υπό παραχώρηση χώρου του 49% της έκτασης του πρώην κεραμοποιείου Αλατίνη, επ’ ωφελεία των ελεύθερων χώρων.
Το αντίβαρο ο αθλητισμός
Η αξιοποίηση όμως μόνο του «πρασίνου»,που συνεχώς επαναλαμβάνεται ως κύριο ζητούμενο, ενώ υπάρχουν και άλλες πρωτεύουσες ανάγκες που συνδυαστικά μάλιστα με το πράσινο μπορούν να αποδώσουν ολοκληρωμένη λύσεις ανάπλασης, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του γηπεδικού ζητήματος. Μπροστά στα έντονα κοινωνικά φαινόμενα της νεανικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού, των ρατσιστικών συμπεριφορών, της έμφυλης βίας, της πρωτεύουσας «παγκοσμίως» παιδικής παχυσαρκίας, ο αθλητισμός και ειδικά ο ομαδικός, είναι το μεγάλο αντίβαρο και όπλο για την ανάσχεση στα παραπάνω οδυνηρά φαινόμενα και η κορυφαία κοινωνική ευθύνη αυτοδιοίκησης και Πολιτείας.
«Εγκατάλειψη των υπαρχόντων εγκαταστάσεων στη μοίρα τους»
Είναι η στιγμή που η καταστρεπτική αμέλεια δημιουργίας νέων χώρων προπονητηρίων και γηπέδων των προηγούμενων Αυτοδιοικήσεων και Πολιτείας, της εγκατάλειψης των υπαρχόντων στην μοίρα τους που χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων του αθλητισμού λειτουργούν σήμερα πρέπει να αναστραφεί ολοκληρωτικά. Προηγμένες κοινωνικά, πολιτισμικά και αθλητικά κοινωνίες στην Ευρώπη, έχουν κατοχυρώσει την αρμονική συνύπαρξη πρασίνου και χώρων άθλησης με εμβληματική για εμάς τουλάχιστον την ύπαρξη ερασιτεχνικού γηπέδου ποδοσφαίρου δίπλα σχεδόν από τον Πύργο του Άιφελ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και άλλων τέτοιων περιπτώσεων σε όλη την Ευρώπη.
Λυπούμαστε που η Ελλάδα, γενέτειρα χώρα του αθλητισμού, της Δημοκρατίας και ενός παγκόσμια υπέρλαμπρου πολιτισμού, δεν μπορεί να «χωρέσει» το αθλητικό-γηπεδικό της ζήτημα σε 1η προτεραιότητα στην καθοριστική στιγμή του νέου πολεοδομικού σχεδίου. Σας καλούμε έναντι των ευθυνών σας για την δημιουργία μιας πρωτεύουσας αθλητικής λογικής και δημιουργίας χώρων άθλησης.