Να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για την ανάταξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την παραγωγή βλημάτων και πυρομαχικών, προειδοποιούν αρμόδιοι αξιωματούχοι που έχουν βαθιά γνώση των συζητήσεων και των ενεργειών που γίνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε παρασκηνιακό επίπεδο.
Η κινητοποίηση της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες έφερε άμεσα αποτελέσματα, με την Κομισιόν να βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής πυρομαχικών, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερύ Μπρετόν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Όσοι γνωρίζουν όμως την ελληνική πραγματικότητα, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το αν η Αθήνα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.
Η αποστολή τεράστιων ποσοτήτων πυρομαχικών στην Ουκρανία άδειασε τις ευρωπαϊκές αποθήκες με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να καταγράφεται πρωτοφανής ζήτηση για οβίδες των 155 χιλιοστών. Προκειμένου να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα και να ανταποκριθεί στις αναθεωρημένες εξοπλιστικές ανάγκες των κρατών μελών, η Κομισιόν αποφάσισε να ρίξει ζεστό χρήμα στην «αγορά». Μέσω του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ με στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων τον χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό, ίσως αποτελεί το τελευταίο σωσίβιο για τη σωτηρία των ΕΑΣ που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης.
Η εταιρεία μάλιστα, είναι μία από τις μόλις 15 κοινοτικές βιομηχανίες που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής του συγκεκριμένου τύπου πυρομαχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΑΣ διεκδικούν περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ από αυτό το πρόγραμμα, με την απαίτηση την παράδοση των πυρομαχικών εντός εξαμήνου. Το στοίχημα λοιπόν, είναι σημαντικό τόσο για την Αθήνα όσο και για τις Βρυξέλλες καθώς εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, χτυπούν ήδη την «πόρτα» της Κομισιόν.
Μέσω του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ με στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων τον χρόνο. Πηγές με άριστη γνώση των λεπτομερειών επισημαίνουν στο CNN Greece ότι υπάρχουν δύο μηχανισμοί, ένας στις Βρυξέλλες και ένας στην Αθήνα, οι οποίοι όμως κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες. Το πρώτο «σήμα» για την πρωτοβουλία της Κομισιόν ήρθε πριν από περίπου δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η Επιτροπή να δει ζεστά το θέμα της συμμετοχής των ΕΑΣ.
Από την άλλη πλευρά όμως, δεν έγινε καμία κίνηση για την αύξηση του προσωπικού της εταιρείας, την αναδιοργάνωση των γραμμών παραγωγής και την προετοιμασία της για την ανάληψη ενός τόσο σημαντικού έργου, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως. «Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις για την κατάσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «τώρα που η Ευρώπη μοιράζει λεφτά, εμείς κρατάμε ομπρέλα».
Μέσω του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ με στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων τον χρόνο. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως και σε άλλα προγράμματα του EDA (European Defence Agency) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, είναι μονόδρομος για την ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Όμως, για μία ακόμη φορά, φαίνεται πως η Αθήνα επικεντρώνεται στο «δέντρο», το οποίο είναι η προμήθεια νέων και πανάκριβων οπλικών συστημάτων αλλά χάνει το «δάσος», δηλαδή τη ικανότητα υποστήριξης των μέσων αυτών με τις δικές της δυνάμεις και τη διασφάλιση της επάρκειας πυρομαχικών ώστε να έχει νόημα η ύπαρξη αυτών των συστημάτων στο ελληνικό οπλοστάσιο. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από την αγορά αρμάτων, υποβρυχίων και αεροσκαφών χωρίς τον απαραίτητο οπλισμό.
πηγή: cnn