Πέρα από το γεγονός ότι ο Πάμπλο και οι παίκτες του έχουν κάποιους ανεξόφλητους λογαριασμούς με τον αντίπαλο τους, τους οποίους και θα πρέπει να τακτοποιήσουν, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει κι ένας επιπλέον σημαντικός λόγος και εξίσου καθοριστικός παράγοντας που επιβάλλεται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, από τη στιγμή που οι βαθμοί της νίκης είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμοι.
Οι συνθήκες οι οποίες έχουν σχέση με την κατάσταση και την ψυχολογία και με ότι διεκδικούν σε αυτόν τον αγώνα τον χαρακτηρίζουν υψηλής επικινδυνότητας. Ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι παίζει τα ρέστα του. Ο πολύπειρος Ρουμάνος κόουτς έχει πάρει το μήνυμα ότι «τελειώνει», ενώ οι παίκτες που θα χρησιμοποιήσει για αυτήν την τόσο καθοριστική αναμέτρηση, όπως είναι επόμενο θα τα δώσουν όλα όχι για να διασφαλίσουν κατά κύριο λόγο την παραμονή του προπονητή τους, αλλά για να μην βρεθούν εκτός μεταγραφικού ευρωπαϊκού βεληνεκούς.
Το κλίμα στον ΠΑΟΚ είναι καλό αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιδανικό, εάν δεν είχαμε προβλήματα τραυματισμών και απουσιών, με πιο χαρακτηριστικό αυτό της πιθανής απουσίας του Ζίβκοβιτς, ο οποίος εμφάνισε υψηλό πυρετό, δεν προπονήθηκε και έμεινε στο σπίτι. Κοντά σε αυτόν δεδομένες και οι απουσίες του Κρέσπο και του Ουάρντα και υπό προϋποθέσεις και η αντίστοιχη του Ίνγκασον για λόγους προληπτικούς. Η κατάσταση κρίνεται όμως ως ελεγχόμενη. Δεν απομένει λοιπόν η σωστή, σοβαρή και υπεύθυνη εκτίμηση της σημασίας και της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου αγώνα. Η αίσια έκβαση του οποίου, θα συμπληρώσει μια εντυπωσιακή τριάδα επιτυχιών, παράλληλα και θα επιβεβαιώσει την άποψη ότι η ομάδα έχει βρει τον εαυτό της και θα ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την «διπλή» αποστολή της.
Σοκ για τους Έλληνες διαιτητές!
Στο επίκαιρο σχόλιο του Νίκου Φιλιππιάδη τέως διεθνούς διαιτητή της ΦΙΦΑ, διαπιστώνεται σε ποιο τραγικό σημείο έχει βρεθεί η ελληνική διαιτησία με την πολύχρονη ομηρία της στην παράγκα: «Η Ελλάδα απούσα! Σε σύνολο 88 διαιτητών από χώρες όπως η Σλοβενία, η Ρουμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης και μιας γυναικείας συμμετοχής και παρουσίας της Γαλλίδας Στεφανί Φραπάρ, με λύπη αλλά και οργή πληροφορήθηκα διαβάζοντας τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο τα ονόματα των διαιτητών αλλά και τις χώρες που θα διευθύνουν αγώνες στο προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, χωρίς να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.
Εδώ ταιριάζουν κάτι στοίχοι του σατιρικού μας ποιητή Γιώργου Σουρή «Δυστυχία σου Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς». Ερώτημα λοιπόν, ποιοι ευθύνονται; Μεγάλο μερίδιο φέρει η ίδια η διαιτησία που πριν από χρόνια απεμπόλησε τα δικαιώματα της και την ανεξαρτησία της (βλέπε ΟΔΠΕ) και παραδόθηκε στις αγκαλιές παραγόντων, οι οποίοι όχι μόνο δεν την προστάτεψαν, αλλά και την «εκμεταλλεύτηκαν». Και φτάνουμε στο σήμερα. Ο ερχομός ξένων διαιτητών στην χώρα μας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μη συμμετοχή Ελλήνων διαιτητών στο Euro, αλλά και τον αποκλεισμό του εθνικού μας συγκροτήματος από την διοργάνωση. Κάποια στραβοπατήματα έως κακές διαιτησίες, ανάγκασαν τους διοικούντες της διαιτησίας κάτω από την πίεση των παραγόντων να ζητήσουν την έλευση ξένων διαιτητών.
Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το πότε θα κληθεί Έλληνας διαιτητής στις μεγάλες διοργανώσεις (Euro, Παγκόσμιο κύπελλο), καθώς η εμμονή των προέδρων των ομάδων της Σούπερ Λιγκ – καλώς ή κακώς – το να ζητούν ξένους διαιτητές μεγαλώνει. Ελπίζω μόνον εάν επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς. Δηλαδή στον ορισμό Ελλήνων και μόνο διαιτητών και παράλληλα στη φροντίδα της ΕΠΟ να δημιουργήσει βαθύτερες δημόσιες σχέσεις αλλά και να επιχειρήσει κάποιες πιέσεις προς την ΟΥΕΦΑ σε πρώτο χρόνο. Ας ευχηθούμε λοιπόν και ας το ζητήσουμε από τη νέα εκλεγείσα διοίκηση της ΕΠΟ και προσωπικά από τον Θόδωρο Ζαγοράκη τον εμβληματικό αρχηγό της Εθνικής μας το 2004.
ΥΓ: Προς το παρών δεν νιώθει περήφανος ο Έλληνας διαιτητής, ούτε και εμείς που υπηρετήσαμε διαχρονικά την διαιτησία και πολύ περισσότερο η ΕΠΟ. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Νίκος Φιλιππιάδης, τέως διεθνής διαιτητής ΦΙΦΑ».