Μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τον πιο σκληρό νόμο κατά της αθλητικής βίας που υπάρχει στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετός!
Συνήθως στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι η νομοθέτηση, αλλά η εφαρμογή των νόμων. Τις διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων ανέλαβε να επιβάλλει η Διαρκής Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Βίας (ΔΕΑΒ). Μάλιστα προβλέφθηκε ότι αν η Επιτροπή ολιγωρήσει, εντός επτά ημερών την ποινή δικαιούται να την επιβάλλει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.
Υπήρξαν αντιδράσεις που είχαν να κάνουν με τον πυρήνα του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου, καθώς για το ίδιο περιστατικό βίας η κάθε ΠΑΕ επρόκειτο να τιμωρηθεί δύο φορές! Μία από τη ΔΕΑΒ και μία από την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί, παρότι η ΕΠΟ φρόντισε να ενσωματώσει στο κανονιστικό της πεδίο ορισμένες από τις διατάξεις της ΔΕΑΒ.
Οσο οι κυρώσεις της κρατικής επιτροπής αφορούσαν αποκλεισμούς γηπέδων, δεν άνοιξε μύτη. Μόλις έφτασαν σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες πρώτης γραμμής, ο πρόεδρος της Επιτροπής και επίτιμος εισαγγελέας Εφετών Βαγγέλης Καίσαρης άρχισε να σφυρίζει αδιάφορα. Παρατηρείται μια πρωτοφανής καθυστέρηση στο θέμα της ποινικής δίωξης κατά των πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη.
Η δίωξη αφορά (και) στο αδίκημα της υποκίνησης αθλητικής βίας. Οι πέντε διοικητικοί παράγοντες καλούνται από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου να απολογηθούν ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή Παναγιώτη Τζιούβα.
Εύλογο το ερώτημα: Από τη στιγμή που στην ποινική δικαιοσύνη εκκρεμεί μια τέτοια κατηγορία, δεν οφείλει να παρέμβει σε διοικητικό επίπεδο η ΔΕΑΒ; Δεν την αφορά το γεγονός ότι πέντε αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Λίγκας, κατηγορούνται για υποκίνηση βίας;
Στο άρθρο 9 του νόμου 5085/2024 η διάταξη είναι σαφής: Η ΔΕΑΒ είναι υποχρεωμένη να ερευνήσει τη συγκεκριμένη ποινική δικογραφία και οι κυρώσεις για τις ΠΑΕ είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Μάλιστα η κρατική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί περαιτέρω στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ).
Δεν μας εντυπωσιάζει η αβελτηρία της ΔΕΑΒ. Όταν πρόκειται για ισχυρούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες, οι κρατικές επιτροπές κάνουν πάντα ένα βήμα πίσω. Για τον απλούστατο λόγο ότι η οικονομική εξουσία στη χώρα είναι υπέρτερη της πολιτικής εξουσίας.