Το ΠΑΟΚ-Παναθηναικός 2-1 για το Πρωτάθλημα κρίθηκε μέχρι το 56'. Ιδού ποιοι παίκτες του ΠΑΟΚ έπαιξαν από την αρχή και εξασφάλισαν αυτή τη νίκη: Κοτάρσκι, Σάστρε, Μπάμπα, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Ντεσπόντοφ, Τάισον, Μουργκ, Μπράντον. Μόνο τέσσερις από αυτούς (Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Ντεσπόντοφ, Μπράντον) είχε προχθές στην αρχική 11άδα ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Στην ουσία, τρεις στους δέκα, διότι ο Κοτάρσκι είναι αναντικατάστατος. Κανονικά, εδώ λες “δεν περιγράφω άλλο” και δεν χρειάζεται κανένα επιχείρημα για να “φωτίσεις” τη βασική αιτία της ήττας του ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς του Κυπέλλου. Αλλά ας το προχωρήσουμε λίγο.
O Ντραγκόφσκι κάνει μια σπουδαία απόκρουση στην κεφαλιά του Σαμάτα, ο Κοτάρσκι, όμως, κάνει δύο. Ο Μεϊτέ στέκεται άτυχος στο σουτ που πάει στο δοκάρι, αλλά αν η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα μετά από δύο καραμπόλες σε σώματα παικτών του Παναθηναικού θα ήταν ένα τυχερό γκολ. Κατά τα άλλα, ο ΠΑΟΚ έχασε πιο πολλές ευκαιρίες στο προχθεσινό ματς, αλλά τις έχασε εξ αιτίας της αστοχίας των παικτών του και τις πολλές κακές σέντρες και κακές τελευταίες πάσες. Και με δεδομένο ότι το γκολ του Παναθηναικού είναι ένα γκολ 100% κανονικό, ποδοσφαιρικό, ωραίο γκολ, είναι σαφές ότι αυτό το παιχνίδι κρίθηκε όχι από τις συγκυρίες στις στιγμές που είχαν οι δύο ομάδες, αλλά από τη διαφορά στην ποιότητα των παικτών που αγωνίστηκαν. Είναι προφανές ότι αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ “προδόθηκε” από τις επιλογές του Λουτσέσκου, σε σχέση μάλιστα με τον βαθμό δυσκολίας που είχε το συγκεκριμένο παιχνίδι με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, που είχε τη συγκεκριμένη σύνθεση.
Ο Τερίμ κράτησε φρέσκια τη δική του “βασική” 11άδα με το ροτέισον που έκανε στις Σέρρες στο ματς με τον Παναθηναικό. Κράτησε τους καλύτερους και πιο χρήσιμους παίκτες του για τον προχθεσινό αγώνα και καθόλου δεν τον απασχολούσε αν ακολουθεί το παιχνίδι με τη Λαμία στη Λεωφόρο. Ο Λουτσέσκου, όμως, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να κρατήσει τους περισσότερους δικούς του καλύτερους και πιο χρήσιμους παίκτες εκτός αρχικής 11άδας, γιατί σκεφτόταν ότι ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Λογικό, φυσικά, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι το... παρατράβηξε.
Τον Κωνσταντέλια δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει λόγω της ίωσης. Είχε έτσι κι αλλιώς έναν κομβικό παίκτη απόντα. Αλλά αφήνει επίσης εκτός και Σάστρε και Μπάμπα και Κουλιεράκη και Μειτέ και Οζντόεφ και Τάισον και Μουργκ, δηλαδή άλλους επτά παίκτες της “βασικής” 11άδας του. Είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Και αμέσως-αμέσως, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Παναθηναικού.
Προσέξτε: Δεν είναι μόνο ποιοι δεν παίζουν. Είναι και ποιοι παίζουν. Παίζει ο Οτο, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα ομάδα του. Παίζει ο Ράφα Σοάρες που φέτος δεν έχει κάνει καλά παιχνίδια. Παίζει ο Μιχαηλίδης που δεν κάνει με τον Κεντζιόρα τη “χημεία” που κάνει ο Κουλιεράκης και, μολονότι δεν υστερεί σε προσόντα, δεν είναι Κουλιεράκης. Παίζει ο Τσιγγάρας που δεν μπορεί να “μεταμορφωθεί” σε Μειτέ. Παίζει ο Σβαμπ, που προσωπικά δεν θα τον υπολογίσω ως αδύναμο κρίκο, σε σύγκριση με τον Οζντόεφ. Αλλά σίγουρα είναι αδύναμος κρίκος ο Μάρκος Αντόνιο, που παίζει στον... πειραματικό ακόμη ρόλο του ως 10άρι. Κι ύστερα, είναι και η συνύπαρξη Ζίβκοβιτς-Ντεσπόντοφ, που αναγάζει τον Ντεσπόντοφ να παίξει αριστερά, σε θέση δηλαδή στην οποία αποδεδειγμένα δεν αποδίδει, ενώ μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ο Τάισον αριστερά και ένας από τους Ντεσπόντοφ-Ζίβκοβιτς δεξιά.
Με το συμπάθιο, αλλά ήταν πολλά τα μείον στην ομάδα που “κατέβασε” ο Λουτσέσκου και το νιώσαμε όλοι μας από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την αρχική 11άδα. Και, για να ξέρουμε τι λέμε, αυτό το ματς, που θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, ήταν πιο σημαντικό από το ματς με τον Ολυμπιακό, δεδομένου ότι στον δρόμο για το Πρωτάθλημα υπάρχουν ακόμη πολλά ματς και πολλά ντέρμπι. Αρα, δεν ήταν η ώρα για τόσο βαθύ ροτέισον. Αυτή η ώρα θα έπρεπε να έρθει στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ενόψει της ρεβάνς με τον Παναθηναικό.
Στο ροτέισον του Λουτσέσκου υποκλιθήκαμε όλοι φέτος. Στις τρεις μέχρι προχθές ήττες (ΟΦΗ, ΑΕΚ, Αρης) ο ΠΑΟΚ ήταν κακός και δεν του έφταιξε κανένα ροτέισον. Αντίθετα, το ροτέισον του Λουτσέσκου τον ανέβασε στην κορυφή στο Πρωτάθλημα, τον έφερε στους “4” του Κυπέλλου και τον οδήγησε στους “16” του Κόνφερενς Λιγκ. Σύμφωνοι. Επίσης, με τέσσερα ντέρμπι μέσα σε 11 μέρες, το ροτέισον δεν είναι απλά δύσκολη υπόθεση, είναι ένας βασανιστικός γρίφος. Κάθε φορά που θα δίνεις μια απάντηση, ή θα σε δικαιώνει με την επιτυχία, ή θα σε καταδικάζει σε αποτυχία. Είναι πολλά τα διλήμματα και πάρα πολλές οι αποφάσεις που ήταν (και θα είναι) αναγκασμένος να πάρει ο Ρουμάνος κόουτς. Πάλι σύμφωνοι. Αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε και σε κάτι άλλο. Οτι προχθές “την πάτησε”. Για πρώτη φορά, αλλά “την πάτησε”. Και “την πάτησε” επειδή έδειξε ταυτόχρονα υπερβολική εμπιστοσύνη σε παίκτες, που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσαν να την αντέξουν...
ΥΓ. Το ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει δύο ισάξιες ενδεκάδες, όπως ήθελαν να διατυμπανίζουν οι αιθεροβάμονες, ήταν υπερβολή. Αλλωστε, σε καμία απολύτως ομάδα δεν ισχύει αυτό. Και, βέβαια, όλοι οι αντίπαλοι δεν είναι... Κηφισιά, Γιάννινα, Βόλος και Παναιτωλικός, για να τους κερδίζεις εύκολα με οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν χρειάζονται δυσάρεστες αποδείξεις στην πράξη για να το αποδεχτούμε αυτό. Ετσι δεν είναι;