Άνοδο του δείκτη οικονομικής συγκυρίας και αισιοδοξία για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής έδειξε η νέα δίμηνη έρευνα Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής που διεξάγεται από το τοπικό Επιμελητήριο.
Όπως προέκυψε για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής επενδύουν στις νέες τεχνολογίες, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το κυρίαρχο ψηφιακό εργαλείο.
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και η έλλειψη τεχνικών γνώσεων αποτελούν εμπόδια για την εφαρμογή της.
Χαμηλότερος ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας κατά 6,5%
Στο 4,6 έφτασε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής από το 3,9 του προηγούμενου διμήνου, ενώ ήταν χαμηλότερος ωστόσο από το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 6,5% που ήταν στο 4,9.
Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα για τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων το δίμηνο που πέρασε, για εννιά στους δέκα επιχειρηματίες.
Αυξήθηκε παράλληλα το ποσοστό κατά 34% αυτών που δηλώνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, που ήταν 23%.
Ιδιαίτερα αυξημένο, στο 56%, ήταν το ποσοστό αυτών, που τα κρίνουν ικανοποιητικά από 34%, και σχεδόν στο ίδιο ποσοστό 10% από 9% του προηγούμενου κύματος, αυτοί που κρίνουν κακή την κατάσταση των επιχειρήσεων τους σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.
Αυξημένοι ή σταθεροί τζίροι για επτά στους δέκα
Σχεδόν επτά στους δέκα δηλώνουν καλύτερα ή ίδια αποτελέσματα σε επίπεδο αύξησης τζίρου για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής.
Αυξημένο ήταν κατά 29% ήταν το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι αυξήθηκε ο τζίρος της επιχείρησής τους από 14% του προηγούμενου κύματος, 48% από 44% αυτών που δήλωσαν ότι παρέμεινε ίδιος και δέκα μονάδες κάτω στο 32% από 42% του προηγούμενου κύματος, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι μειώθηκε.
Εννιά στους δέκα δήλωσαν ότι διατηρούν το υπάρχον προσωπικό ή προσλαμβάνουν νέο κατά 17% από 15% στο προηγούμενο κύμα.
Στο ίδιο επίπεδο 73% από 72% του προηγούμενου κύματος το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν το υπάρχον, ενώ μειωμένο στο 10% από 13% είναι το ποσοστό αυτών, που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις.
Εννιάμισυ στους δέκα αναμένουν τα ίδια ή καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους
46% από 39% του προηγούμενου κύματος δηλώνει ότι, αναμένει καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις του το επόμενο εξάμηνο, 48% από 41% αναμένει τα ίδια και 6% από 20% αναμένει χειρότερα.
Ενδιαφέρον για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες
Στο 65% βρίσκεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες, ενώ ένα εντυπωσιακό 65% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δήλωσε ότι επενδύει στις νέες τεχνολογίες για την επιχείρησή του, με 35% να είναι το ποσοστό αυτών που δεν επενδύουν.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το κυρίαρχο ψηφιακό εργαλείο για τις περισσότερες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, αφού το 43,2% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι τα χρησιμοποιούν.
Ακολουθούν με 15,9% τα Διοικητικά συστήματα για τη διαχείριση πόρων (ERP, CRM,IoT, data analytics), οι ψηφιακές καμπάνιες προώθησης με 13,6%, οι ψηφιακές υποδομές (ψηφιακή ασφάλεια, cloud) με 11,4%, τα ηλεκτρονικά καταστήματα με 9,1% κανένα δηλώνει το 5,7% ενώ μόλις 1,1% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει, δεν απαντά.
Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως μόλις 28% είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που σκοπεύουν ή κάνουν ήδη χρήση της ΑΙ, αφού 66% δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για τις επιχειρήσεις τους και 6% είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ.
Το 31% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής κρίνει τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της επιχείρησης ως κυριότερο όφελος από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ το 20,7% κρίνει την αύξηση πωλήσεων, 18,4% την ενίσχυση της θέσης έναντι του ανταγωνισμού, 17,3% τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης και 12,6% την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι είναι ο σημαντικότερος λόγος για το 30,2% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής προκειμένου να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες.
Ένα 23,3% δηλώνει την έλλειψη τεχνικών γνώσεων ως εμπόδιο, το 22% την ελλιπή ενημέρωση, το 16,3% την ελλιπή κατάρτιση, το 7% δηλώνει ότι, «οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν αποτελούν προτεραιότητα για την επιχείρησή μου», ενώ «όμηροι» των εργαζομένων αποδεικνύεται το 1,2%, καθώς δηλώνει ότι, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις ψηφιακές αλλαγές!
Το 76% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής απαντά Ναι/Μάλλον ναι στην ερώτηση αν θα τους ενδιέφερε η διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τις νέες τεχνολογίες, τα πλεονεκτήματά τους και τις πρακτικές εφαρμογές της. 18% απαντά Όχι/Μάλλον όχι, ενώ το 6% δηλώνει Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2025. Το δείγμα αποτελείται από 345 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.
Πηγή: voria