Από τα χαρακτηριστικά των χολιγουντιανών υπερπαραγωγών είναι τα στοιχεία του εντυπωσιασμού και της υπερβολής. Για παράδειγμα, μπορεί στο πρώτο πλάνο να βλέπουμε -πανοραμικά- μία μεγαλούπολη με ουρανοξύστες γεμάτους φώτα και φουτουριστικές γέφυρες και στο επόμενο πλάνο ο θεατής να εξιτάρεται από τα στοιχεία της φύσης, τα οποία τη διαλύουν σε χρόνο dt.
Το περασμένο καλοκαίρι, οι άνθρωποι που ανέλαβαν να φτιάξουν τον Αρη δεν χρησιμοποίησαν ούτε σενάριο, ούτε σκηνοθεσία βασισμένα στον εντυπωσιασμό και στην υπερβολή. Οσοι έσκυψαν να πάρουν πέτρα, μετά την ήττα από την ΑΕΚ, καλά θα κάνουν να θυμηθούν τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι μεταγραφές, έκλεισαν οι (πολλές) τρύπες στο ρόστερ και ποιες ήταν οι προσδοκίες εκείνης της χρονικής περιόδου.
Προφανώς και, αν οι τότε συνθήκες, ευνοούσαν να έρθουν κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές σε συγκεκριμένες θέσεις, δεν θα χρειαζόταν να γίνουν κινήσεις ανάγκης, άρα το φετινό υλικό θα ήταν ακόμη πιο βαθύ και αξιοποιήσιμο.
Στην καθημερινότητα ποδοσφαιριστών, τεχνικής ηγεσίας και υπόλοιπου σταφ δεν άλλαξε το παραμικρό από όσα γίνονταν στον πρώτο γύρο. Ιδια ρουτίνα, ίδιος επαγγελματισμός και ίδια βιοθεωρία. “Παιχνίδι το παιχνίδι και όπου μας βγάλει...”.
Η διαφορά του Αρη στον πρώτο, με τον Αρη στον δεύτερο γύρο δεν σχετίζεται με αγωνιστικά ζητήματα.
Εδώ και λίγες εβδομάδες, καλλιεργείται -σταθερά- η εντύπωση και η οποία εντύπωση περνά και σε τμήματα της ομάδας, πως ο Αρης πρέπει -σε κάθε αγωνιστική- να κερδίζει και τους διαιτητές, γιατί τον περιμένουν στην γωνία. Η φοβία πως οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές προετοιμάζονται, για να κερδίσουν και τον εκάστοτε διαιτητή, δεν πρέπει να μετατραπεί σε φόβο.
Κατά τη διάρκεια των Α' γύρου, οι “κιτρινόμαυροι” σκέφτονταν -αποκλειστικά- τον επόμενο αντίπαλο, ό,τι δηλαδή αφορά ποδόσφαιρο και είναι από τις ομάδες, οι οποίες δεν είχαν παράπονα από τις αποφάσεις των ρέφερι. “Πενηνταρίσιος” ο διαιτητής; Είδαμε τα αποτελέσματα.
Πλέον, και μετά τα δείγματα σε Λαμία και Γιάννενα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ξέφυγε από το ποδόσφαιρο. Οι περίεργες διαιτησίες δεν αλλάζουν, ούτε ωραιοποιούν τις αγωνιστικές αδυναμίες. Προσωπικά, δεν δικαιολογώ καμία ήττα, στρέφοντας την κουβέντα στο όποιο παρασκήνιο και τον όποιο διαιτητή. Στην Ελλάδα είμαστε και, αν θέλεις να αλλάξεις επίπεδο, οφείλεις να το κάνεις με κάθε τρόπο και κόστος.
Ξέρουμε, πως η ΠΑΕ επέλεξε -για τους δικούς της λόγους- να στηρίξει τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ξέρουμε πως οι δυνάμεις του “κιτρινόμαυρου” οικοδομήματος δεν είναι... υπερδυνάμεις σε ό,τι έχει να κάνει με την αμυντική στρατηγική σε θέματα διαιτησίας.
Η κουβέντα γίνεται, επειδή ο αντίκτυπος περνά στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήρθαν ή έμειναν στον Αρη, επειδή είδαν ότι κάτι καλό χτίζεται, όπως είπε και ο Μπεναλουάν χθες.
Οι παίκτες αποτελούν την πηγή έμπνευσης σε αυτό το “διαφορετικό”, που βλέπουμε φέτος από τον Αρη, αλλά πλέον η σκληρή όψη του ελληνικού Πρωταθλήματος οδηγεί σε διαφορετικές σκέψεις και κατευθύνσεις.
Δεν ξέρω αν ο Θεός του Πολέμου φοβίζει τόσο ή αν είχαμε παρόμοιες συμπεριφορές για όποια ομάδα τυχόν βρισκόταν στη θέση του Αρη, ξέρω όμως πως ο φόβος, εκτός από αρνητικό, είναι και άδικο συναίσθημα για
“παιδιά”, τα οποία απλώς βρίσκονται στην Ελλάδα -από διαφορετικές πατρίδες- με σκοπό να φτιάξουν κάτι όμορφο, το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον.
Και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να νιώσουν προστασία -όχι από μένα και από σένα- αλλά από την εταιρεία για λογαριασμό της οποίας τρέχουν και ιδρώνουν.
Υ.Γ: Δεν θα μπω στη διαδικασία σχολιασμού του ορισμού του Τάσου Σιδηρόπουλου, πριν ολοκληρωθεί ο επόμενος αγώνας με τον Παναθηναϊκό, γιατί με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται το γαϊτανάκι όσων βλέπαμε και πιστεύαμε ότι θα ακολουθήσουν, έπειτα από την αναμέτρηση της Λαμίας.
Υ.Γ2: Τρίτη απώλεια βαθμών σε τέσσερα παιχνίδια τον Ιανουάριο, αλλά ο Μάντζιος εξακολουθεί να έχει περιθώρια σωστής διαχείρισης του δυναμικού του. Η “θυσία” παικτών, για να ξεκουραστούν οι “βασικοί” δεν είναι αθέμιτη και ανήθικη.
Υ.Γ.3: Αν ορισμένα από τα “βαριά” χαρτιά δεν αποφασίσουν ότι πρέπει να παίξουν την μπάλα, που γνωρίζουν, τότε ας μην περιμένουμε από την τεχνική ηγεσία να γυρίζει προς τον πάγκο, για να βγάλει λαγούς από το καπέλο.
Y.Γ.4: Δύο σερί γκέλες και ο Αρης βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας, γιατί οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές το έκαναν να μοιάζει... απλό.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news