Υπό διαφορετικές περιστάσεις, το Σαββατοκύριακο αυτό θα ήταν ιδιαίτερο και αυστηρά προσωπικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βοηθά τη μικρή του κόρη Δάφνη να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσει σε λίγες μέρες τις σπουδές της στο φημισμένο πανεπιστήμιο Yale. Κι όμως, με δεδομένη τη συγκυρία, φαίνεται ότι στο Νιού Χέιβεν του Κονένκτικατ, όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ρεαλιστικά, η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό ξεκινά από το πρωί της Δευτέρας, όταν και ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στο γραφείο του. Με βάση ένα σενάριο που διακινήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιστρέψει και να δρομολογήσει άμεσα τις εξελίξεις, το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί της Τρίτης να είναι το πρώτο με νέα σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες του Reader.gr δεν είναι... γραμμένο στην πέτρα ότι οι αλλαγές θα γίνουν τη Δευτέρα. Άλλωστε, λόγω της έντονης επικαιρότητας των προηγούμενων ημερών και της αναχώρησης του πρωθυπουργού, δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες συνεννοήσεις με έναν κύκλο στενών του συνεργατών για τις αλλαγές στο σχήμα.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την προετοιμασία του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης διαμηνύουν ότι δεν έχουν εικόνα τόσο άμεσων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να σταθμίσει τις επιλογές του, όντας στις ΗΠΑ και στο αεροπλάνο και να επιστρέψει, προκειμένου να κάνει τις τελικές συνεννοήσεις. Και το σενάριο της Δευτέρας μπορεί να επιβεβαιωθεί, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιστρέψει αποφασισμένος από τις ΗΠΑ, κάνει ραντεβού και τηλεφωνήματα και δώσει το πράσινο φως για αλλαγές το ίδιο απόγευμα.
Τα ταξίδια και ο χρόνος
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη λόγω του πυκνού προγράμματος του πρωθυπουργού. Μετά το υπουργικό της Τρίτης, αναχωρεί για το Μπλεντ της Σλοβενίας, ενώ επιστρέφοντας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενόψει της ΔΕΘ. Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να αναχωρήσει για τη Μασσαλία, για τη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα. Συνεπώς, αν ο κ. Μητσοτάκης προβεί σε κίνηση εντός των ημερών, αυτή θα είναι «σφήνα» ανάμεσα στο πρόγραμμα. Σε αντίθεση περίπτωση, οι αλλαγές μετατοπίζονται χρονικά για το Σαββατοκύριακο ή τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως εγκαίρως έχει γράψει το Reader.gr προ δέκα ημερών, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προβεί σε αλλαγές πριν τη ΔΕΘ, προκειμένου ο ελέφαντας του ανασχηματισμού να μην υπάρχει στο δωμάτιο, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσωπα και καραμπόλες
Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, αναμφίβολα, είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η παραμονή του φαντάζει δύσκολη στο υπουργείο, αν και εσχάτως υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για την προοπτική αποχώρησης του. Μένει, δε, να φανεί, αν μια έξοδος του από την Κατεχάκη σημαίνει και έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Δεύτερο κεντρικό υπουργείο, όπου αναμένεται να έχουμε ανακατατάξεις είναι το Υγείας, όπου ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είναι πιθανό να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, με το Προστασίας του Πολίτη, το Ναυτιλίας και το Τουρισμού να είναι επιλογές. Ακόμα, εφόσον ο Νίκος Χαρδαλιάς, για λόγους υγείας, επιλέγει να μετατοπιστεί σε ένα άλλο πόστο, ίσως στο Εσωτερικών, τότε αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετες αλλαγές.
Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν θα πρόκειται για έναν διορθωτικό ή σαρωτικό και δομικό ανασχηματισμό, όπερ και φαίνεται και πιθανότερο. Σε αυτό το σενάριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και αρκετοί θα εμπλακούν σε καραμπόλες. Για παράδειγμα, μπορεί η ομάδα του Ταμείου Ανάκαμψης να μην αλλάζει, αλλά μένει να φανεί αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης θα παραμείνει άθικτη.
Ακόμα, πρόσωπα που μπορεί να εμπλακούν σε «καραμπόλες» είναι ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Τσιάρας και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Μένει, επίσης, να φανεί, αν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο. «Ακλόνητοι» είναι, σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Δένδιας στο Εξωτερικών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κώστας Σκρέκας στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Κωστής Χατζηδάκης στο Εργασίας και λογικά η Νίκη Κεραμέως στο Παιδείας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πάντως, η αλλαγή δομών, π.χ. με την αυτονόμηση του Περιβάλλοντος από το Ενέργειας.
Νέες είσοδοι και αναβαθμίσεις
Ως προς τις νέες εισόδους, η βασική πηγή προσώπων θα είναι η γαλάζια Κ.Ο. Δύο είναι τα ονόματα που φιγουράρουν στα σενάρια: ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος φλερτάρει με την επιστροφή του στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, το Μαξίμου αναζητεί γυναίκες προς αξιοποίηση, αν και οι επιλογές εντός της Κ.Ο. είναι μάλλον περιορισμένες. Από τους βουλευτές που δεν έχουν αξιοποιηθεί, κυρίως για θέσεις υφυπουργών, ακούγονται τα ονόματα του Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας), του Σταύρου Κελέτση (Έβρου), του Χρήστου Δερμεντζόπουλου (Έβρου), του Χρήστου Κέλλα (Λαρίσης) και του Θάνου Πλεύρη (Α’ Αθηνών).
Δεν αποκλείεται, δε, και η αναβάθμιση νυν γενικών γραμματέων, τόσο λόγω της καλής επίδοσης τους, όσο και λόγω του ότι όσοι θέλουν να πολιτευθούν στις εθνικές εκλογές, θα πρέπει βάση εκλογικού νόμου να έχουν παραιτηθεί 18 μήνες πριν, ως τον Ιανουάριο. Έτσι, σενάρια «υφυπουργοποίησης» ακούγονται για τον Μάριο Θεμιστοκλέους (Υγείας), τη Σοφία Νικολάου (Προστασίας του Πολίτη) και τον Γιώργο Καράγιαννη (Υποδομών).
πηγή: reader
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook