Εγραφα πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την ψήφιση του αθλητικού νόμου, ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός της αταλάντευτης πορείας του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, από την στιγμή που ανακοίνωσε ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες μέχρι την επικύρωσή τους στην Βουλή και την δημοσίευσή τους στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Δεν έκανε πίσω ούτε στιγμή. Δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις, τις διαμαρτυρίες, την σφοδρότητα των δηλώσεων εναντίον του από πανίσχυρους ομοσπονδιάρχες, τις απειλές για κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ.
Το πήγε μέχρι τέλους. Πέρασε και το όριο ηλικίας και το όριο θητειών και την συμμετοχή των αθλητών στα διοικητικά συμβούλια και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να συζητιόταν και πριν τον Αυγενάκη, όμως, δεν αποφασιζόταν.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι η πρώτη φορά που υφυπουργός Αθλητισμού λέει “εγώ θα σπάσω αυγά” και το κάνει.
Είναι η πρώτη φορά που η απειλή του grexit δεν υποχρεώνει τον υφυπουργό Αθλητισμού σε υπαναχώρηση από τις θέσεις του.
Είναι η πρώτη φορά που υφυπουργός Αθλητισμού αποδεικνύεται τόσο καλά προετοιμασμένος για να αποκρούσει όλα τα εμπόδια που θα του βάλουν όσοι -και όπως φάνηκε στην πράξη είναι πολλοί- δεν θέλουν τίποτε να αλλάξει στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του ελληνικού αθλητισμού.
Πάνω απ' όλα, όμως, είναι η πρώτη φορά που ένας υφυπουργός Αθλητισμού απολαμβάνει τέτοιας στήριξης από τον πρωθυπουργό. Διότι χωρίς την στήριξη του πρωθυπουργού ούτε ο Αυγενάκης, όπως και πολλοί από τους προκατόχους του, δεν θα είχε νομοθετήσει όλες αυτές τις σημαντικές αλλαγές.
Ωστόσο, το ακόμη πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού επιμένει και στο θέμα του εκλογικού συστήματος για τον ΕΠΟ.
Αν και στο άρθρο 7 παράγραφος 6 του νόμου 4726 αναφέρεται ξεκάθαρα πως “για την σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της”, όπερ σημαίνει πως, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ομοσπονδίες, για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου στην ομοσπονδία του ποδοσφαίρου θα ψηφίσουν και πάλι οι Ενώσεις και όχι τα σωματεία που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, ο κ. Αυγενάκης δεν το κλείνει το ζήτημα.
Προφανώς θεωρεί ότι στο πλαίσιο της ολιστικής μελέτης που αναμένει η κυβέρνηση από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχει περιθώριο συμφωνίας που θα επιτρέπει την διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος και στην ΕΠΟ, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος χειραγώγησης.
Κρίνοντας από την μεθοδικότητα και την συνέπεια με την οποία λειτούργησε ο υφυπουργός Αθλητισμού εδώ και μήνες, καθώς και από τις απίστευτες αντιστάσεις του σε πάσης φύσεως προσπάθειες που υπήρξαν προκειμένου να μην φτάσει για να ψηφιστεί, όπως τελικά ψηφίστηκε, ο νόμος 4726/2020 στη Βουλή, νομίζω ότι παραμένει πιθανό το σενάριο εκλογών και στην ΕΠΟ με εκλέκτορες τα σωματεία, ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις υπερεθνικές ομοσπονδίες...