Το νέο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων ενισχύει σημαντικά τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ, καθώς οι συνταξιούχοι που γνωστοποιούν την εργασία τους απαλλάσσονται από τις περικοπές στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Φορέα μας (μέχρι την 1η Ιουλίου), 172.786 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει την εργασία τους στην πλατφόρμα, σε σύγκριση με 36.000 πριν την έναρξη της πλατφόρμας.
Με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμα και μία ώρα εργασίας σήμαινε περικοπή της σύνταξης κατά 30%, ενώ πριν το 2019 η περικοπή ήταν 60%. Δεν ήταν δυνατόν λοιπόν να παραμείνει σε ισχύ ένα καθεστώς που «τιμωρεί» τον συνταξιούχο που θέλει να εργαστεί και να παραμείνει ενεργός στην κοινωνία. Ειδικότερα δε, τη στιγμή που τόσο εντός, όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούνται πολιτικές ενεργούς γήρανσης και απάλειψης των περιοριστικών παραγόντων και των εμποδίων για τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας.
Ο νόμος 5078/2023 με τον οποίο θεσπίστηκε η κατάργηση της μείωσης της σύνταξης κατά 30%, ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν κίνητρο να δηλώνουν την απασχόλησή τους, προβλέπει ότι σε περίπτωση συνταξιούχου που απασχολείται παράνομα (χωρίς δήλωση) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις. Ενώ αν δηλώνεται η απασχόληση αλλά δεν πληρώνονται εισφορές, γίνεται παρακράτηση των οφειλόμενων εισφορών από τη σύνταξη.
Τη σχετική δήλωση, ο απασχολούμενος συνταξιούχος θα πρέπει να την υποβάλει στον ιστότοπο του e- ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php ). Η είσοδος στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών taxisnet ή με τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Στην πλατφόρμα δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ υπάρχει μόνον μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσει έως 3.500 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημά τους.
Για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, τότε η παρακράτηση, ύψους 360 ευρώ, αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95 ευρώ×50%=84,98 ευρώ. Το όφελος φτάνει σε 275,02 ευρώ μηνιαίως.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, αυξάνεται περαιτέρω η νόμιμη και δηλωμένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Παράλληλα, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, η οποία θα αρχίσει να υπολογίζεται από το 2025 και θα ισχύσει αναδρομικά για τις δηλώσεις απασχόλησης συνταξιούχων μετά την 1η/1/2017.
Η διάταξη για το νέο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων που η επιτυχία της έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, έχει ενισχύσει τα έσοδα του Φορέα κατά εκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά, η συνεχής αύξηση στις δηλώσεις απασχόλησης σημαίνει ότι τα έσοδα πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα μειώνεται και η «μαύρη εργασία» που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Οι θετικές μας εκτιμήσεις για την τόνωση των εσόδων από το νέο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων βλέπουν τη δημιουργία ενός αποθέματος 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ευχέρεια κοινωνικές πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων χωρίς να κινδυνέψει η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.