Ολοκληρώθηκε το διήμερο «μασάζ» στους «γαλάζιους» βουλευτές σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πλέον στην Πειραιώς αισιοδοξούν για την τελική αριθμητική.
Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν κινδυνεύει. Αντιθέτως μέσα από το δημοκρατικό διάλογο και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων θα εξέλθει πιο ισχυρή». Αυτό σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση ότι «δε θα διχαστούμε και δεν θα διχάσουμε την κοινωνία», ήταν τα δύο μείζονα μηνύματα που εξέπεμψαν παρά τις διαφωνίες όλοι μετά τη χθεσινή τρίωρη συζήτηση στην Πειραιώς επί του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία με τη δεύτερη ομάδα περίπου 60 βουλευτών του κόμματος. Ήταν ενδεικτικό ότι σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο Θάνος Πλεύρης που είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το νομοσχέδιο, ενώ τουίταρε για την κατάκτηση της ΝΔ να συζητά με ευθύτητα δύσκολα θέματα.
Κι αν τα ρητά «όχι» παρέμειναν όπως αναμενόταν ακέραια, φαίνεται πως η επιλογή του Πρωθυπουργού να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία, οι ήπιοι τόνοι που επικράτησαν ιδίως χθες και ο σεβασμός που επέδειξε η κυβερνητική ομάδα ενημέρωσης στη διαφορετική άποψη δίνοντας σε όλους τους προβληματισμούς που τέθηκαν απαντήσεις με τεκμηριωμένα επιχειρήματα - εκ των οποίων τα νομικά διατυπώθηκαν σε επιστημονική βάση από τις καθηγήτριες και συγγραφείς του νομοσχεδίου Λίνα Παπαδοπούλου και Κατερίνα Φουντεδάκη - απέδωσαν καρπούς οδηγώντας σε δύο μεταστροφές τουλάχιστον δημόσια.
Οι μεταστροφές
Πρόκειται για τον βουλευτή Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη ο οποίος είχε επιφυλαχθεί για την ψήφο του (κατά πληροφορίες είχε πρόθεση να απέχει από την ψηφοφορία)| και χθες δήλωσε ότι εντέλει πείσθηκε να υπερψηφίσει τις προωθούμενες ρυθμίσεις, μετά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια και δεν υπάρχει ο όρος «Γονέας 1 και Γονέας 2». Αντιστοίχως, η εξαντλητική συζήτηση ήρε και τους προβληματισμούς της βουλευτού Ευρυτανίας Τζίνας Οικονόμου, η οποία προσερχόμενη στην Πειραιώς δήλωσε προβληματισμένη για την υιοθεσία, επισημαίνοντας ότι αναμένει διευκρινίσεις για την οριστικοποίηση της στάσης της. Εξερχόμενη γύρω στις 10 το βράδυ πια, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού όπως είπε «βγαίνουμε με περισσότερες γνώσεις. Τώρα μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις». Προβληματισμένη εμφανιζόταν και η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα, που αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ, σχολιάζοντας μάλιστα πως: «μεγάλη μπουκιά φάε - μεγάλη κουβέντα μη λες, γιατί όλοι έχουμε παιδιά και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει».
Το κλίμα είχαν φροντίσει να αποφορτίσουν από νωρίς ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απορρίπτοντας τα απαξιωτικά σχόλια της Χαριλάου Τρικούπη περί «φροντιστηρίου» των βουλευτών της ΝΔ και επιμένοντας ότι πρόκειται για μία θεσμική διαδικασία ενημέρωσης που παραδοσιακά ακολουθείται σε όλα τα σχέδια νόμου πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή. «Οι βουλευτές θα ψηφίσουν όπως τους λέει η συνείδησή τους», υπογράμμισε ο κ. Μπρατάκος.
Μέσα τη διήμερη ζύμωση πάντως αποκρυσταλλώθηκε λίγο περισσότερο και η εσωκομματική αριθμητική που μπορεί να διαμορφωθεί στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και πολλοί αποφεύγουν ακόμα και
Αισιοδοξία για την τελική αριθμητική
τώρα να πάρουν σαφή θέση υπέρ ή κατά. Η παρούσα εικόνα μετρά περί τους 26 κάθετα διαφωνούντες, που είτε έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν είτε θα επιλέξουν τη διέξοδο της αποχής. Έχουν αποφασίσει βεβαίως να αποφύγουν τη ρήξη με την παράταξη. Ενώ περισσότεροι από 30 βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν προβληματισμούς και είναι άγνωστο που θα κατασταλάξουν, χωρίς να λείπουν τα περιθώρια να πειστούν για τη στόχευση των ρυθμίσεων.
Η συζήτηση πάντως προκάλεσε αισιοδοξία. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις διαβλέπουν ότι τουλάχιστον 100 βουλευτές της ΝΔ θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ ορισμένοι ανεβάζουν τον πήχη στους 110 με 120. «Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι. Ο διάλογος πάντα κερδίζει», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ μετέχοντας στο χθεσινό τρίωρο και η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε πως «σχηματίζεται πλειοψηφία πάνω στην προάσπιση παιδιών και δικαιωμάτων» διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική οικογένεια δεν κινδυνεύει. Για θετικό κλίμα μίλησε και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας βέβαιος ότι «η παράταξη θα βγει πιο δυνατή».
Οι διάλογοι - οι διαφωνίες και τα αντεπιχειρήματα
Οι επιφυλάξεις φυσικά ήταν παρούσες και μέσα στη συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες πιο αιχμηρός ήταν ο Θάνος Πλεύρης, που υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «είναι εκτός του πλαισίου αρχών και αξιών της ΝΔ» και επέμεινε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . «Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση», φέρεται να είπε, για να προσθέσει ότι το 2018 η ΝΔ είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Η απάντηση ήρθε από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος επανέλαβε κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι «μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας».
Η μοναδική στιγμή που το πνεύμα ομόνοιας πήγε περίπατο ήταν όταν ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης, διατύπωσε την πιο προωθημένη άποψή του ότι το νομοθέτημα θα έπρεπε να προβλέπει και το δικαίωμα της παρένθετης μητρότητας. «Φέρνουμε μισό νομοσχέδιο. Έπρεπε να έχουμε και την παρένθετη μητρότητα. Αν και δεν κατεβαίνω με ψήφο η θέση μου είναι αυτή», φέρεται να είπε, προκαλώντας αντιδράσεις. «Θα πω στον Πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό», σχολίασε καυστικά κατά πληροφορίες ο Βασίλης Γιόγακας που διατηρεί επιφυλάξεις, ενώ ο Γιώργος Βλάχος επίσης προβληματισμένος φέρεται να είπε: «Να μην βγάζουμε λογύδρια εδώ μέσα».
Το ενδιαφέρον πλέον θα στραφεί σε άλλες πιθανές μεταστροφές γαλάζιων βουλευτών, ενώ με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα κάνει κάποια νέα αναφορά στο θέμα σήμερα στη συζήτηση που θα έχει με κατοίκους σε καφέ στην Αγία Παρασκευή πριν αναχωρήσει για το Νταβός.
Πηγή: reader.gr