Καταλυτικής σημασίας ήταν η επίδειξη του νέου συστήματος αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (anti-drone), το οποίο προβλήθηκε στα πλαίσια της χθεσινής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “GOLDEN SWORD 2024” στο πεδίο ασκήσεων – βολών Ασκού – Προφήτη στη Θεσσαλονίκη.
Στη παρουσίαση μετά το πέρας της ΤΑΜΣ επιδείχθηκε το νέο ολοκαίνουργιο anti-drone σύστημα του Στρατού Ξηράς, το οποίο αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ). Αποστολή του νέου συστήματος anti-drone ήταν η προστασία του Τακτικού Στρατηγού του Γ Σώματος Στρατού από απειλές drone – UAV.
Το ελληνικής κατασκευής anti-drone έχει τη δυνατότητα παρεμβολής εχθρικών drones σε εγγύς αποστάσεις ενώ στα πλαίσια της ΤΑΜΣ, πραγματοποιήθηκε και επίδειξη του συστήματος απέναντι σε ένα drone πολιτικής σχεδίασης.
Για τη παρεμβολή του εχθρικού drone απαιτείται να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ του anti-drone συστήματος και της εχθρικής απειλής.
Πρόκειται για σύστημα παρεμβολής UAV (ΣμηΕΑ: Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), προφανώς σχεδίασης και ανάπτυξης του ΚΕΤΕΣ (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού).
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα είδηση, που δείχνει ότι η καινοτομία δεν λείπει από την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση είναι μια εξαιρετικά θετική είδηση, που ευχόμαστε ολόψυχα να έχει συνέχεια και εξέλιξη.
Είναι γεγονός πως στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) είναι η μαζική απόκτηση τέτοιων συστημάτων με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία ευπαθών εγκαταστάσεων και υποδομών του Στρατού Ξηράς.
Ήδη αριθμός Σχηματισμών διαθέτει το εν λόγω σύστημα. Το προσεχές χρονικό διάστημα το νέας γενιάς anti-drone αναμένεται να εισέλθει σε ευρεία παραγωγή ώστε μεγάλος αριθμός Μονάδων και Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς να διαθέτουν τέτοια συστήματα.
Άλλωστε, η απόκτηση τέτοιων συστημάτων, αποτελεί και δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια με βάση τα όσα δήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα ενσωματώνει μεγάλο φάσμα τεχνικών αλλαγών και τροποποιήσεων συγκριτικά με τα πρώτα συστήματα που παρουσιάστηκαν από το ΚΕΤΕΣ με κυριότερο αυτό της παρεμβολής στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις της τάξης των μερικών χιλιομέτρων.
Πηγή: Enoplos
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube