Τον αποστολέα που κρύβεται πίσω από τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφτασε μέσα σε έναν φάκελο αλληλογραφίας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έχει αναλάβει τις έρευνες για την υπόθεση.
Ο φάκελος που περιείχε αυτοσχέδιο μηχανισμό με ισχυρή εκρηκτική ύλη είχε ως παραλήπτρια μία πρόεδρο Εφετών, ενώ ως αποστολέας αναφερόταν η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων». Η γυναίκα ήταν εκείνη που έκρινε τον φάκελο ως ύποπτο και δεν τον άνοιξε, αντιθέτως ζήτησε να περάσει από το μηχάνημα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων X- RAY, όμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται και στα αεροδρόμια. Μάλιστα, τον φάκελο φέρεται να μετέφερε έως το ισόγειο του κτηρίου που υπάρχουν τα μηχανήματα, ένας αστυνομικός, μη γνωρίζοντας βέβαια το περιεχόμενό του, μέχρι εκείνη την ώρα.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η εκρηκτική ύλη που περιείχε ο φάκελος και συγκεκριμένα η ζελατοδυναμίτιδα, σε περίπτωση που «έσκαγε» τότε είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε χάος και θα υπήρχαν θύματα, καθώς θεωρείται ισχυρό εκρηκτικό.
Ένα από τα πιο σημαντικά και βασικά ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι έμπειροι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Θεσσαλονίκης, είναι με ποιον τρόπο ο άγνωστος κατάφερε να περάσει τον φάκελο και να φτάσει έως τον τρίτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κτήρια της Θεσσαλονίκης και τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά.
Δεδομένου ότι η αλληλογραφία που φτάνει καθημερινά στα δικαστήρια περνάει από το μηχάνημα X- RAY, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική είσοδο και πάντα υπάρχουν αστυνομικοί που βρίσκονται στον έλεγχο, είναι βασικό το ερώτημα πώς ο συγκεκριμένος φάκελος «ταξίδεψε» έως τον τρίτο όροφο και έφτασε στο γραφείο της προέδρου Εφετων.
Ο φάκελος φέρεται να έφτασε στα δικαστήρια πριν από λίγες ημέρες, όμως η παραλήπτρια βρισκόταν σε άδεια και επέστρεψε εχθές στο γραφείο της.
Αυτό που ερευνούν από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί, είναι η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού, ο αποστολέας του φακέλου, όπως επίσης και η διαδρομή μέχρι να φτάσει ο φάκελος στα δικαστήρια. Επιπλέον, μπορεί ο φάκελος να είχε συγκεκριμένο όνομα παραλήπτη, ωστόσο ερευνάται αν πράγματι ήταν εκείνος ο στόχος, αφού σε περίπτωση που ο εκρηκτικός μηχανισμός έσκαγε τότε η ζημιά που θα προκαλούσε δε θα περιοριζόταν σε ένα γραφείο αλλά σε περισσότερα, αφού η ποσότητα εκρηκτικής ύλης ήταν μεγάλη και ισχυρή.