Όσοι έκαναν τις τελευταίες ώρες τη βόλτα τους από το πιο διαφημισμένο σημείο της Θεσσαλονίκης θα είδαν πως έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αμμουδιά που φιλοξενεί τουρνουά beach soccer
Φορτηγά που ξεφορτώνουν τόνους άμμου, συνεργεία που άλλοτε στήνουν μπασκέτες ή ποδοσφαιρικές εστίες κι άλλοτε σκηνικά για τα γυρίσματα χολιγουντιανής ταινίας, γιγαντοοθόνες που «ξεφυτρώνουν» στην Πλατεία Αριστοτέλους, κοιτώντας προς το θαλάσσιο μέτωπο, είναι εικόνες που δεν προκαλούν πλέον καμία έκπληξη στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.
Μέσα στην τελευταία 10ετία και βάλε, η κεντρικότερη πλατεία της πόλης έχει αποδείξει πως διαθέτει τουλάχιστον «χίλια πρόσωπα» και το ένα τελείως διαφορετικό από το άλλο. Μπορεί τις περισσότερες ημέρες και ώρες ο χώρος να είναι γεμάτος από περαστικούς, από κόσμο που πηγαινοέρχεται, που απολαμβάνει τον καφέ και το φαγητό του, που κάθεται στα παγκάκια θαυμάζοντας τη θέα προς τον Θερμαϊκό, ωστόσο συχνά - πυκνά αλλάζει και «μεταμορφώνεται» για να υποδεχτεί δημόσιες δράσεις και εκδηλώσεις.
Όσοι έκαναν τις τελευταίες ώρες τη βόλτα τους από το πιο διαφημισμένο σημείο της Θεσσαλονίκης θα είδαν πως έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αμμουδιά που φιλοξενεί τουρνουά beach soccer με τους ποδοσφαιριστές να κάνουν τάκλιν, ψαλιδάκια και να σκοράρουν κάτω από τον καυτό ήλιο.
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο ίδιος χώρος ήταν ένα τεράστιο γήπεδο μπάσκετ για το τουρνουά 3x3 streetball, ενώ πιο πίσω χρονικά διεξήχθησαν αγώνες beach volley, όπου όλα θύμιζαν παραλία. Από το διαμορφωμένο σκηνικό με την αμμώδη ακτή, έως τις κερκίδες που είχαν «κατασκηνώσει» δεκάδες θεατές με καπέλα και αντηλιακό για να παρακολουθήσουν το εξαιρετικό θέαμα των αθλητών και αθλητριών.
Από τις πρώτες φορές που η άμμος είχε κάνει δυναμικά την εμφάνισή της ήταν το καλοκαίρι του 2012 όταν στήθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες από την τότε αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών ώστε οι πολίτες να απολαύσουν με τρόπο διαφορετικό το παραλιακό μέτωπο, ενώ επαναλήφθηκε ακόμη πιο δυναμικά, με την προσθήκη αγώνων βόλεϊ το 2014, στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η άμμος που κατά καιρούς τοποθετείται στην Πλατεία Αριστοτέλους, καθώς ο χώρος έχει «ντυθεί» στο παρελθόν μ' έναν καταπράσινο χλοοτάπητα και είχε μετατραπεί σε γήπεδο ράγκμπι. Επίσης, η «καρδιά» της πόλης έχει χτυπήσει ως γήπεδο χάντμπολ, ως πίστα αγώνων για Formula 1 με τα οχήματα να τραβούν τα βλέμματα, ως πίστα αγωνιστικού ποδηλάτου, ως χορευτική αρένα και ένα σωρό ακόμη.
Τα Χολιγουντιανά γυρίσματα και το σινεμά κάτω από τα αστέρια
Κάποιοι θυμούνται πιο έντονα τη μεταμόρφωση της πλατείας σε πλατό του Χόλιγουντ για τα γυρίσματα της ταινίας «The Bricklayer» που κέντρισαν το ενδιαφέρον. Εκεί, όπου ο πρωταγωνιστής Άαρον Έκχαρτ «εξόντωσε» τον κακό Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ μπροστά στα μάτια δεκάδων κομπάρσων, αλλά και αμέτρητων περαστικών που κοντοστάθηκαν για να δουν από κοντά τη σκηνή και να τραβήξουν τις απαραίτητες φωτογραφίες.
Άλλοι πάλι αναπολούν με νοσταλγία τη μετατροπή του χώρου σε υπαίθριο θερινό κινηματογράφο, με τις 2.000 πλαστικές καρέκλες να τοποθετούνται δίπλα - δίπλα με θέα προς τη θάλασσα και να γεμίζουν ασφυκτικά από θεατές που παρακολούθησαν μοναδικές ανοιχτές προβολές σπουδαίων ταινιών.
Στις ξεχωριστές στιγμές ήταν και η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε μία ανοιχτή συναυλία τιμής και μνήμης, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε ούτε ...καρφίτσα από τον κόσμο που είχε κατακλύσει κάθε γωνιά της πλατείας.
Στις πιο «στάνταρ» ετήσιες μεταμορφώσεις πρέπει να προστεθούν τα χριστουγεννιάτικα σκηνικά που δημιουργούνται από τα τέλη Νοεμβρίου και καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών, με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να κλέβει πάντα την παράσταση και οι κάθε είδους συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.
Κατά καιρούς τελούνται έθιμα και δρώμενα, όπως επίσης δράσεις για την κυκλοφοριακή αγωγή, για την πρόληψη σε θέματα υγείας, την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα κοινωνικά ζητήματα, ενώ αποτελεί σημείο συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι παρτίδες σκάκι που παίχτηκαν πριν από τέσσερις δεκαετίες
Ανατρέχοντας ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν αποδεικνύεται πως η Πλατεία Αριστοτέλους πάντα ήταν ιδιαίτερα φιλόξενη στις ανοιχτές εκδηλώσεις. Οι παλαιότεροι θυμούνται το μακρινό 1984, τότε που η Θεσσαλονίκη είχε υποδεχτεί την 26η Ολυμπιάδα Σκακιού.
Ατελείωτες σειρές με πράσινα, σχολικά, θρανία και ξύλινες καρέκλες είχαν «πλημμυρίσει» την Πλατεία με τους 500 και πλέον σκακιστές από όλο τον κόσμο να μετακινούν με υπομονή και στρατηγική τα πιόνια τους στις σκακιέρες έχοντας θέα τον Θερμαϊκό, αλλά την πόλη να κάνει κίνηση ματ καθώς ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις.
Εικόνες από εκείνη την Ολυμπιάδα Σκακιού είχαν δημοσιευτεί τόσο στον ελληνικό Τύπο όσο και στα ΜΜΕ του εξωτερικού, με τη Σοβιετική Ένωση να αναδεικνύεται νικήτρια ομάδα στους άνδρες και τις γυναίκες.
Βέβαια, κατά τις δεκαετίες '80 και '90 η Αριστοτέλους έζησε και στιγμές έντονου πολιτικού παλμού με τις μεγαλειώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις όλων των κομμάτων.
Για ποιους σκοπούς παραχωρείται δωρεάν η Πλατεία Αριστοτέλους
Η Πλατεία Αριστοτέλους παραχωρείται δωρεάν μόνο για δράσεις που έχουν αθλητικό ή κοινωνικό χαρακτήρα ή για εκδηλώσεις που τελούνται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κάποιος ιδιώτης ή μία εταιρεία επιθυμεί να νοικιάσει ένα κομμάτι της, θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση και εφόσον αυτή εγκριθεί από την αντιδημαρχία Οικονομικών, θα κληθεί να πληρώσει κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο τίμημα.
Από τις αρχές του 2023 έως και σήμερα η Πλατεία Αριστοτέλους παραχωρήθηκε από τον κεντρικό δήμο σε 32 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 25 ήταν δωρεάν καθώς αφορούσαν κοινωνικο-αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ οι άλλες επτά παραχωρήσεις δόθηκαν με χρέωση.
«Ως δήμος Θεσσαλονίκης οφείλουμε να προάγουμε εκδηλώσεις που έχουν κοινωνικό και αθλητικό χαρακτήρα, ώστε να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες όλων των ηλικιών. Παράλληλα, μέσω αυτών των δράσεων δίνουμε ζωή στο κέντρο της πόλης αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητά της», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ