Στη σέντρα η Super League 2: Οι ομάδες, ο τρόπος διεξαγωγής και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αχίλλειος Έξαρχος21 Σεπτεμβρίου 2024

Σε αγωνιστικούς ρυθμούς μπαίνουν και επισήμως οι ομάδες της Super League 2. 

Το δεύτερο τη τάξει επαγγελματικό Πρωτάθλημα ανοίγει την αυλαία του για την αγωνιστική περίοδο 2024-25 και 20 ομάδες σε Βορρά και Νότο πέφτουν στη μάχη με έπαθλο τα δύο εισιτήρια για την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Το metrosport.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Πρωτάθλημα. 
Οι δύο όμιλοι

Όπως και τις τρεις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους έτσι και φέτος, το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια τον 1ο (βόρειο) όμιλο και τον 2ο (νότιο) όμιλο. 

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε έναν όμιλο, τελικώς, προκρίθηκε να ακολουθηθεί η «πεπατημένη» των δύο ομίλων με τη διεξαγωγή πλέι-οφ για την άνοδο και πλέι-άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού μετά το τέλος της κανονικής περιόδου. 

  • Στον 1ο όμιλο θα αγωνιστούν: ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΛ, Νίκη Βόλου, Μακεδονικός, ΠΑΟΚ Β, Ηρακλής, Καμπανιακός, Καβάλα, Εθνικός Ν. Κεραμιδίου, Διαγόρας Ρόδου
  • Στον 2ο όμιλο θα αγωνιστούν: ΑΕΚ Β, Αιγάλεω, Αστέρας Τρίπολης Β, Ηλιούπολη, Καλαμάτα, Κηφισιά, Παναργειακός, Παναχαϊκή, Πανιώνιος, Χανιά. 

*** Το αναλυτικό πρόγραμμα σε 1ο και 2ο όμιλο.


Το σύστημα διεξαγωγής

Το φετινό Πρωτάθλημα της Super League 2 θα διεξαχθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που διεξήχθη και αυτό της προηγούμενης σεζόν. 

Οι δέκα ομάδες κάθε ομίλου θα δώσουν 18 συνολικά αγώνες στην κανονική περίοδο αντιμετωπίζοντας όλες τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου τους δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. 

Μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, οι πέντε πρώτες ομάδες θα συμμετέχουν στα πλέι-οφ και οι υπόλοιπες πέντε στα πλέι-άουτ

Σε αυτή τη β’ φάση του Πρωταθλήματος, η κάθε ομάδα θα δώσει οκτώ παιχνίδια απέναντι στις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες του υπο-ομίλου της, ένα εντός και ένα εκτός έδρας. 

Τόσο στα πλέι-οφ όσο και στα πλέι-άουτ, οι ομάδες θα ξεκινούν με τους μισούς βαθμούς, με τους οποίους ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο. 

Ο πρώτος των πλέι-οφ κάθε ομίλου (συνολικά δύο ομάδες) θα πανηγυρίσει την άνοδο στη Super League και οι δύο τελευταίοι των πλέι-άουτ κάθε ομίλου (συνολικά τέσσερις ομάδες) θα υποβιβαστούν στη Γ’ Εθνική


Η μάχη της ανόδου: Φαβορί και αουτσάιντερ

Στον βόρειο όμιλο, Ηρακλής και ΑΕΛ ξεκινούν θεωρητικά ως τα δύο πρώτα φαβορί για την άνοδο. 

Οι «κυανόλευκοι» γύρισαν σελίδα το φετινό καλοκαίρι, καθώς η ανάληψη των ηνίων της ομάδας από τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη γέμισε άπαντες με πολύ υψηλές προσδοκίες.  Σε αγωνιστικό επίπεδο, υπήρξε «κοσμογονία» αλλαγών στο ρόστερ με ηχηρές μεταγραφές απευθείας από τη Super League όπως οι Κιβρακίδης, Μπερτόγλιο, Διαμαντής, Ντουκουρέ, Χριστοδουλόπουλος. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός πολύ ποιοτικού συνόλου, το οποίο έχοντας στο «τιμόνι» τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο φαντάζει ικανό από την πρώτη χρονιά του νέου διοικητικού καθεστώτος να διεκδικήσει την πρώτη θέση στον βόρειο όμιλο και την επιστροφή στη Super League. 


Βασικός αντίπαλος του Ηρακλή για την άνοδο εμφανίζεται η ΑΕΛ. Μετά από ισάριθμες αποτυχίες τα τρία τελευταία χρόνια διαδοχικά απέναντι σε Βέροια, Πανσερραϊκό και Λεβαδειακό, οι «βυσσινί» έχουν θέσει ως αυτοσκοπό την άνοδο. Απρόοπτο της τελευταίας στιγμής για τους Θεσσαλούς η αλλαγή προπονητή με την αποχώρηση του Παύλου Δερμιτζάκη και την έλευση του Αλέκου Βοσνιάδη. Από τις πολλές καλοκαιρινές προσθήκες ξεχωρίζουν αυτές του «σουπερλιγκάτου», Μπαριέντος, του πρώην «πράσινου», Γιόχανσον και του κορυφαίου τερματοφύλακα της περσινής σεζόν στον βόρειο όμιλο, Κλέτον Περντρέου

Την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών θέλει να συνεχίσει από την πλευρά του ο Μακεδονικός. Με «όπλο» του τη διοικητική σταθερότητα και σημαντικές καλοκαιρινές κινήσεις ενίσχυσης (Καρτάλης, Γιακουμάκης, Κουϊρουκίδης μεταξύ άλλων), οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να μπουν «σφήνα» στα φαβορί διεκδικώντας το βήμα παραπάνω σε σχέση με την περσινή 3η θέση. 

Μεγάλο ερωτηματικό φαντάζει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Ηπειρώτες υποβιβάστηκαν από τη Super League και προχώρησε σε ριζική αναδόμηση του ρόστερ με προπονητή τον Αυστριακό Ρενέ Κομς. Είναι αναγκασμένος βάσει ονόματος να πρωταγωνιστήσει, ωστόσο, ρεαλιστικά ξεκινά ένα βήμα πίσω σε σχέση με ΑΕΛ και Ηρακλή. 

*** Super League 2: Τα ρόστερ των ομάδων στον βόρειο όμιλο


Αμφίρροπη αναμένεται η μάχη και στον νότιο όμιλο, με τουλάχιστον τέσσερις ομάδες να ξεκινούν την κούρσα έχοντας ξεκάθαρες φιλοδοξίες ανόδου. 

Η Κηφισιά που υποβιβάστηκε πέρσι από τη Super League προχώρησε σε πολλές αλλαγές και με νέο προπονητή τον Σεμπαστιάν Λέτο κατάφερε να σχηματίσει ένα δυνατό και ποιοτικό ρόστερ. Ξεχωρίζει στο ρόστερ η παρουσία του Γιώργου Μάναλη, πρώτου σκόρερ πέρσι στον νότιο όμιλο με 18 γκολ, ο οποίος μετακόμισε στην ομάδα των βορείων προαστίων από τα Χανιά.


Ξεκάθαρη είναι η στόχευση για την άνοδο και στην Καλαμάτα. Με τον Νίκο Αναστόπουλο για δεύτερη σεζόν στην τεχνική ηγεσία και ποιοτικές προσθήκες όπως αυτές των Ντιγκινί, Βασιλαντωνόπουλου, Ουές αλλά και του δανεικού από τον Άρη, Γιώργου Παμλίδη, η «μαύρη θύελλα» ευελπιστεί πως φέτος θα καταφέρει να κάνει το βήμα επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία. 

Πρωταγωνιστικές είναι για ακόμη μια σεζόν οι βλέψεις των Χανίων. Με ανανεωμένο ρόστερ και το σύνολο στα χέρια του πολύπειρου και πετυχημένου Δημήτρη Σπανού, οι Κρητικοί φιλοδοξούν να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια. Ο πολύπειρος μέσος Χουάν Μουνάφο, καθώς και οι Πινακάς, Κυριακίδης που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι αποτελούν ορισμένους από τους ποδοσφαιριστές που πρόκειται να στηριχτούν οι προσπάθειές τους. 


Έτοιμη να διεκδικήσει την άνοδο στη Super League δείχνει και η Παναχαϊκή του Γιάννη Τάτση. Ήδη, μάλιστα, η χρονιά ξεκίνησε με μια σημαντική νίκη-πρόκριση στο Κύπελλο επί της Καλαμάτας. Πολέτο, Νίλι, Κοζορώνης, Κωστούλας, Λυμπεράκης και ο νεοαποκτηθείς Γάλλος Αμαντού Τραορέ είναι κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζουν από το φετινό ρόστερ. 


Από εκεί δεν πέρα, είναι δεδομένο πως κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον Πανιώνιο. Η επιστροφή του «Ιστορικού» σε επίπεδο επαγγελματικών κατηγοριών αποτελεί από μόνη της ένα αξιοσημείωτο γεγονός για τη Super League 2 και οι βλέψεις δεν μπορεί παρά να είναι υψηλές. Ο νέος τεχνικός Αντώνης Νικοπολίδης έχει στα χέρια του ένα κράμα έμπειρων και νεαρών και η προσμονή για επιτυχίες είναι μεγάλη. Αξιοσημείωτες οι μεταγραφικές προσθήκες των Δημήτρη Κολοβού και Τάσου Αυλωνίτη

Παρούσες και φέτος οι β' ομάδες

Όπως καθιερώθηκε από το 2021 όταν και ξεκίνησε η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος της Super League 2 υπό την παρούσα μορφή, «παρών» φωνάζουν και φέτος οι β' ομάδες της ΠΑΕ της Super League 1.

Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πως φέτος είναι τρεις και όχι τέσσερις όπως τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΑΟΚ Β και ΑΕΚ Β συνεχίζουν κανονικά για τέταρτη σερί χρονιά την παρουσία τους στο Πρωτάθλημα, εν αντιθέσει με τους Ολυμπιακό Β και Παναθηναϊκό Β, οι οποίοι υποβιβάστηκαν πέρσι και ως εκ τούτου αποκλείστηκαν από τη φετινή διοργάνωση.


Το κενό τους έρχεται να καλύψει έστω και μερικώς η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα του Αστέρα Τρίπολης Β.

Όπως έχει ήδη καταγραφεί, ΑΕΚ Β και Αστέρας Τρίπολης Β θα αγωνιστούν στον νότιο όμιλο, ενώ ο ΠΑΟΚ Β στον βόρειο.

Για το καθεστώς συμμετοχής των ομάδων Β στο φετινό Πρωτάθλημα και το τι ισχύει με τον υποβιβασμό των εν λόγω ομάδων υπάρχουν ξεκάθαρες προβλέψεις στην προκήρυξη του φετινού Πρωταθλήματος.

Η χρηματιστηριακή αξία των ομάδων 

Αν το Πρωτάθλημα διεξάγονταν με οικονομικούς όρους και όχι μέσα στις τέσσερις γραμμές των αγωνιστικών χώρων, Ηρακλής και Καλαμάτα θα ανακηρύσσονταν «πρωταθλητές» σε βόρειο και νότιο όμιλο αντίστοιχα βάσει της χρηματιστηριακής αξίας των παικτών τους. 

Όπως προκύπτει, εξάλλου, από το γνωστό transfermarkt οι δύο ομάδες έχουν τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στη Super League 2. 

Συγκεκριμένα, η Καλαμάτα κατατάσσεται πρώτη με συνολική του ρόστερ της στα 6,35 εκ. ευρώ και ακολουθεί ο Ηρακλής στα 6,05 εκ. ευρώ. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η ΑΕΛ με 6 εκ. ευρώ και πιο κάτω βρίσκεται η Κηφισιά με 5,35 εκ. ευρώ

Η συγκεκριμένη τετράδα των ομάδων, εξάλλου, φαντάζει στο ξεκίνημα της σεζόν ως αυτή που θα διεκδικήσει με τις περισσότερες πιθανότητες τα δύο εισιτήρια που θα δώσουν στο τέλος της σεζόν την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια». 

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα: 


Οι «παλιοί» και οι «πρωτάρηδες» 

Από τις 20 ομάδες που συνθέτουν τη φετινή Super League 2, η Νίκη Βόλου αναδεικνύεται ως η ομάδα με τη μεγαλύτερη «εμπειρία» συμμετοχής στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η φετινή συμμετοχή των Βολιωτών θα είναι η 34η στην πάλαι ποτέ Β’ Εθνική.

 Η Νίκη Βόλου είναι μεταξύ των «20», η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στη Super League ή παλιότερα Β’ Εθνική. 

«Παλιοσειρές» της κατηγορίας μπορούν να χαρακτηριστούν, επίσης, η Παναχαϊκή με 32 συμμετοχές, ο Μακεδονικός με 30, ο ΠΑΣ Γιάννινα με 28, ο Διαγόρας Ρόδου με 27 και η ΑΕΛ με 26

Τις περισσότερες συμμετοχές (36) στη Super League 2 (ή Β’ Εθνική) έχουν ο Λεβαδειακός και ο Απόλλων Καλαμαριάς, οι οποίοι αγωνίζονται φέτος σε Super League και Γ’ Εθνική αντίστοιχα. 

Αντίθετα «πρωτάρης» στη Super League 2 μπορεί να χαρακτηριστεί ο Εθνικός Ν. Κεραμιδίου, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία του φτάνει σε τόσο υψηλό επίπεδο, όπως βεβαίως και η νεοσύστατη Β ομάδα του Αστέρα Τρίπολης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.