Άκρως ενοχλητικό και συχνά επικίνδυνο φαίνεται πως είναι το μικρό ηλεκτρικό σοκ που προκαλούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, πυροδοτώντας αυτό το ανεπαίσθητο τίναγμα.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να εξηγηθεί μέσα από τη φυσική και τη βιολογία και δεν έχει καμία σχέση με υπερφυσικές δυνάμεις και άλλα τέτοια.
Ποια είναι όμως η επιστημονική εξήγηση;
Λόγω της σύστασής του, με άλατα και νερό, το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, δεν μιλάμε για ρεύμα 220V, αλλά για στατικό ηλεκτρισμό — ο οποίος ορίζεται ως η συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στην επιφάνεια ενός αντικειμένου ή ενός ατόμου.
Η φόρτιση από στατικό ηλεκτρισμό προκύπτει όταν γίνεται ανταλλαγή ηλεκτρονίων μεταξύ δύο υλικών που έρχονται σε επαφή και στη συνέχεια απομακρύνονται. Ορισμένα υλικά έχουν μεγαλύτερη τάση να δίνουν ηλεκτρόνια (φορτίζονται θετικά), ενώ άλλα τα δέχονται πιο εύκολα (φορτίζονται αρνητικά). Έτσι, όταν ένα άτομο συσσωρεύει αρκετό φορτίο, αυτό μπορεί να απελευθερωθεί όταν αγγίξει ένα αντικείμενο ή κάποιον άλλο άνθρωπο. Αυτό προκαλεί το γνωστό μικρό ηλεκτρικό σοκ.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να μεταδίδουν ηλεκτρισμό πιο συχνά από άλλους:
Η χρήση ρούχων από συνθετικές ίνες, όπως πολυεστέρας ή νάιλον, τα οποία έχουν μεγαλύτερη τάση να παράγουν στατικό ηλεκτρισμό σε σύγκριση με φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι ή το μαλλί.
Τα παπούτσια με σόλες από καουτσούς δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του φορτίου προς το έδαφος, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εκφόρτισης όταν αγγίζουμε μεταλλικά αντικείμενα ή άλλους ανθρώπους.
Σε ξηρά περιβάλλοντα, ο αέρας έχει μικρότερη ικανότητα διάχυσης του στατικού φορτίου, με αποτέλεσμα οι εκκενώσεις να είναι πιο συχνές. Η υγρασία, αντίθετα, βοηθά στη διασπορά της ηλεκτρικής φόρτισης.
Οι άνθρωποι που κινούνται συνεχώς, ειδικά σε μοκέτες ή χαλιά, συσσωρεύουν περισσότερο φορτίο λόγω τριβής.