Φίτσο: Μέλος των «Slovenskí Branci» ο δράστης της δολοφονικής απόπειρας

Metrosport Team16 Μαΐου 2024

Τις αισθήσεις του κατάφερε να ανακτήσει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά το πολύωρο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε, λόγω της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε.

Σύμφωνα με τα σλοβακικά ΜΜΕ, δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σλαβάκου πρωθυπουργού φέρεται να είναι ο 71χρονος λογοτέχνης και πρώην υπάλληλος εταιρείας φύλαξης, Γιούρι Τσιντούλα, ο οποίος φέρεται να είναι υποστηρικτής της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας «Slovenskí Branci», που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Μάλιστα, ο 71χρονος δράστης, που στο παρελθόν είχε εργαστεί και ως φύλακας δεν κατάφερε να τραυματίσει θανάσιμα, λόγω απόστασης, τον 59χρονο Φίτσο, ο οποίος χειρουργούνταν για περισσότερες από 3 ώρες, καθώς δέχθηκε έναν πυροβολισμό στην κοιλιά, που τη διαπέρασε και έφτασε στο ισχίο, ενώ μια δεύτερη σφαίρα τον είχε βρει στον ώμο.

Παράλληλα, η αιμορραγία που είχε υποστεί στην κοιλιακή χώρα ήταν τόσο εκτεταμένη, που το ιατρικό προσωπικό κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να τη σταματήσει.

Σε ό,τι αφορά τον Τσιντούλα, που μέχρι πριν τη δολοφονική επίθεση, ήταν μέλος της ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων, με τον γιο του να σημειώνει ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας. 

«Το μόνο που μπορώ να πω ένα πράγμα: Δεν τον (σσ. Φίτσο) ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω», τόνισε ο γιος του Τσιντούλα.

Παρόλα αυτά, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια ο 71χρονος κάνει λόγο για έναν κόμσο γεμάτο βία και όπλα, σημειώνοντας ακόμη ότι ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο  είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».


Ποιοι είναι οι «Slovački branci»

Οι «Slovenskí Branci», στους οποίους φέρεται να ανήκε ο 71χρονος δράστης, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας βαθιά παραστρατιωτική δράση. 

Εκτός από τις θέσεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, που αποσκοπούν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οργάνωσης στην «προστασία των κατοίκων και της χώρας, οι «Slovenskí Branci» τάσσονται κατά των μεταναστών που προέρχονται από το εξωτερικό, εκτιμώντας ότι αποτελούν κίνδυνο για την παράδοση και τον πολιτισμό της Σλοβακίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος, Szabolcs Panyi ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ (Twitter) φωτογραφία του Τσιντούλα, που εικονίζεται να βρίσκεται μαζί με μέλη της οργάνωσης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2016, αρκετοί εκ των οποίων - μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός τους -  εκπαιδεύτηκε από Ρώσους πρώην στρατιώτες.

Η αντίδραση του πολιτικού κόσμου 

Παρά την πολιτική κρίση που μάστιζε τη χώρα εδώ και αρκετό καιρό, η είδηση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Φίτσο «πάγωσε» τον εγχώριο πολιτικό κόσμου, σκορπίζοντας αμέσως κύμα συμπαράστασης.

Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση της διεθνούς κοινότητας, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα , να καταδικάζει τη βίαιη επίθεση, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη στην οικογένεια του 59χρονου πρωθυπουργού.

Την επίθεση καταδίκασαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωση του Φίτσο και οι σκέψεις τους είναι μαζί με την οικογένειά του και τον ίδιο. 

Παράλληλα, ευχές για ταχεία ανάρρωση εξέφρασε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση».

 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.