Παύλος Μπακογιάννης: 35 χρόνια από τη δολοφονία του συναινετικού βουλευτή

Παναγιώτα Απέργη26 Σεπτεμβρίου 2024

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1989, όταν ο Παύλος Μπακογιάννης, ο δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ, έπεφτε νεκρός στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν το γραφείο του, από τα πυρά της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17ης Νοέμβρη.

Ο βουλευτής Ευρυτανίας, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας του είχε βρεθεί στα γραφεία του Συνασπισμού και την ημέρα της δολοφονίας του είπε στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του στο Κολωνάκι, μπήκε στις 7:58 στην οικοδομή επί της οδού Ομήρου 35, όπου όμως τον περίμεναν τρεις ένοπλοι.

Κατά πληροφορίες, οι δράστες είχαν κρυφτεί στις σκάλες που οδηγούσαν στο υπόγειο και, μόλις τον είδαν, τον πυροβόλησαν πέντε φορές με 45άρι πιστόλι, πριν να τραπούν σε φυγή με το κλεμμένο όχημα που είχαν αφήσει στην οδό Λέοντα Σγουρού.

Μάλιστα, ο σοφέρ άκουσε τους πυροβολισμούς και έσπευσε στο σημείο, όπου εντόπισε τον Μπακογιάννη αιμόφυρτο στο έδαφος, καλώντας το ασθενοφόρο, που τον μετέφερε τον βαρύτατα τραυματισμένο βουλευτή στον «Ευαγγελισμό». 

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά τις 8:30 και ενώ είχε υποβληθεί σε διασωλήνωση της τραχείας και επέμβαση, ο Παύλος Μπακογιάννης υπέκυψε στα τραύματά του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και τη χώρα, καθώς επρόκειτο για μια σεβαστή προσωπικότητα από όλες τις παρατάξεις.

Η «17 Ν» και η ομολογία του Σάββα Ξηρού

Την ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», που με 12σέλιδη προκήρυξή της, που έστειλε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έκανε λόγο για «κάθαρση» της χώρας, χαρακτηρίζοντας ως «απατεώνα και ληστή» τον Μπακογιάννη.

«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης [...]», ανέφερε μεταξύ άλλων η «17 Νοέμβρη.

Σχεδόν 14 χρόνια αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2003, για τη δολοφονία του Μπακογιάννη καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αλλά και άλλα δυο άτομα σε 15ετή κάθειρξη: ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Ένα χρόνο πριν, μετά από ένα αποτυχημένο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης που οδήγησε στο οριστικό τέλος της, ο Σάββας Ξηρός ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας:

«Ο Λάμπρος (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνουν δύο ενέργειες, με στόχους έναν του ΠΑΣΟΚ και έναν της Ν.Δ., γιατί θεωρούσε αυτά τα δύο κόμματα υπεύθυνα για το σκάνδαλο.

Από το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει ως στόχο τον Γ. Πέτσο και από τη Ν.Δ. τον βουλευτή Π. Μπακογιάννη. Στην ενέργεια αυτή πήραμε μέρος εγώ, ο Λουκάς (Δημήτρης Κουφοντίνας), ο Χάρης (Ηρακλής Κωστάρης) και το τέταρτο πρόσωπο πρέπει να ήταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Το σχέδιο της δολοφονίας του Μπακογιάννη προέβλεπε ότι σε περίπτωση που υπήρχε και δεύτερο άτομο μαζί του θα ματαιωνόταν η επιχείρηση».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.