Αγαπητή Metrosport,
Οσοι δεν ήσασταν λάτρεις της ιστορίας και δεν έτυχε ποτέ να σας απασχολήσει το θέμα, διαβάστε παρακάτω δυο λόγια για τη σύνθεση του πληθυσμού των ΗΠΑ. Μεταφέρω αποσπάσματα από εγκυκλοπαίδεια:
“Με έκταση 9,83 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 326 εκατομμυρίων κατοίκων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα πολυπολιτισμικότερα κράτη του κόσμου, προϊόν μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης από πολλές άλλες χώρες...
Οι ιθαγενείς της Αμερικής κατάγονταν από προγόνους (Πρωτο-Ινδιάνους) που μετανάστευσαν από την Ασία και κατοικούν στις σημερινές (ηπειρωτικές) Ηνωμένες Πολιτείες για πολλές χιλιάδες έτη. Αυτός ο ιθαγενής πληθυσμός μειώθηκε δραματικά από ασθένειες και πολέμους μετά την ευρωπαϊκή αποικιοποίηση της Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ιδρύθηκαν από τις 13 βρετανικές αποικίες οι οποίες βρίσκονταν κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού...
Κατά τον 19ο αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόπισαν ιθαγενείς φυλές, απέκτησαν το έδαφος της Λουιζιάνας από τη Γαλλία, τη Φλόριντα από την Ισπανία, μέρος της Χώρας του Όρεγκον από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέρος της χώρας του Μεξικό, και την Αλάσκα από τη Ρωσία και προσάρτησαν τη Δημοκρατία του Τέξας και τη Δημοκρατία της Χαβάης. Οι διαμάχες μεταξύ του αγροτικού Νότου και του βιομηχανικού Βορρά για την επέκταση του θεσμού της δουλείας και τα δικαιώματα των πολιτειών προκάλεσαν τον Εμφύλιο Πόλεμο της δεκαετίας του 1860. Η νίκη του Βορρά απέτρεψε μια μόνιμη διαίρεση της χώρας και οδήγησε στο τέλος της νόμιμης δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες...”
Με άλλα λόγια, ιθαγενείς από την Ασία σε πρώτη φάση και μετά Αγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Ολλανδοί και πολλοί άλλοι διαφορετικών εθνικοτήτων βρήκαν χώρο στην Αμερική και, ιδιαίτερα στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ΗΠΑ πλημμύρισαν από Ευρωπαίους με το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα που εκδηλώθηκε. Εξ ου και η παρουσία αρκετών εκατομμυρίων Ελλήνων στη χώρα.
Μιλάμε για μια χώρα με ολιγόχρονη ιστορία, χωρίς εθνική ταυτότητα. Οι Ασιάτες μετανάστες εκτοπίστηκαν, ο πυρήνας των νέων κατοίκων ήταν οι Αγγλοι αποικιοκράτες, αλλά ακολούθησε και ακολουθεί ακόμη και σήμερα... κάθε καρυδιάς καρύδι.
Κι όμως. Αυτή η χώρα διατηρούσε τη σκλαβιά των μαύρων ως ακλόνητο θεσμό και χρειάστηκαν σκληροί αγώνες για να σβήσει αυτή την ντροπή, ενώ ακόμη και σήμερα ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει. Ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων, των νέγρων, όπως τους ονομάζουν περιπαικτικά, αλλά και άλλων μειονοτήτων.
Από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον τραγελαφικό Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι τον κτηνώδη αστυνομικό που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Αφοραμερικάνο Τζορτζ Φλόιντ, υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που είναι γαλουχημένοι με μίσος κατά των μαύρων, των Μεξικάνων, των Κουβανών, των Κινέζων, των Γιαπωνέζων, των Ρώσων και... ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει. Οι μειονότητες, εν έτει 2020, υποφέρουν στην Αμερική, γιατί... οι πολλοί ξεχνούν ότι κι αυτοί μειονότητες είναι. Ολοι μαζί συνθέτουν τον πληθυσμό της χώρας, αλλά, κατά τη γνώμη τους, στο “όλοι μαζί” κάποιοι δεν χωράνε. Κυρίως οι μαύροι.
Τέτοιο μίσος για τους μαύρους δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ναι, η νόμιμη σκλαβιά καταργήθηκε, αλλά η αντιμετώπιση που έχουν ακόμη και από το ίδιο το κράτος λίγο απέχει από τη σκλαβιά. Αν οι Γερμανοί ευθύνονται για το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας, με πρωτεργάτη τον ψυχασθενή Αδόλφο Χίτλερ, αλλά με πρόθυμους συνεργάτες του εκατομμύρια πολίτες, οι ΗΠΑ αποτελούν το κορυφαίο παράδειγμα αποφυγής στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ελπίζω οι αντιδράσεις για τον βάναυσο θάνατο του Φλόιντ να γενικευθούν. Ελπίζω να γίνουν πολύ πιο μαζικές, πιο πολυπληθείς. Ελπίζω να καταφέρουν να “πνίξουν” την απάνθρωπη νοοτροπία με την οποία εμποτίζονται από μωρά παιδιά οι Αμερικάνοι. Ελπίζω ο αστυνομικός να σταλεί στη φυλακή και να σαπίσει εκεί για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όλα τα κτήνη. Ωστόσο, κατά βάθος πιστεύω ότι, στο τέλος, τα κτήνη της εξουσίας θα του δώσουν και συγχαρητήρια...
ΥΓ. Το “I can't breathe” πρέπει να γίνει το σλόγκαν ενός παγκόσμιου κινήματος. Η σημαία μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Στέλιος Α. Γρηγοριάδης