Ολος ο ΠΑΟΚ περιμένει να σπάσει την σιωπή του ο Ιβάν

Κώστας Πετρωτός27 Ιουνίου 2023

Έχουμε μάθει τον ΠΑΟΚ να καθυστερεί παραδοσιακά στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού (λίγες οι εξαιρέσεις με κορυφαία αυτή του καλοκαιριού του 2016, όταν και οι μπήκαν οι βάσεις για την μεγάλη ομάδα μέχρι και το 2019) στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη. Ίσως αυτό έχει να κάνει με τον προσωποπαγή τρόπο λειτουργίας στα χρόνια του πιο ισχυρού οικονομικού παράγοντα που έχει περάσει μέχρι σήμερα από τον ιστορικό σύλλογο, σε κάθε περίπτωση όμως ο ΠΑΟΚ είχε μάθει να ζει με αυτό.

Δεν περιμέναμε ότι φέτος θα άλλαζε κάτι δραματικά, γιατί πάντα διατηρεί ο σύλλογος τον προσωποπαγή τρόπο διοίκησης, όμως, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε η ημερομηνία να γράφει 27 Ιουνίου και ο ΠΑΟΚ να μην έχει κάνει ούτε μία καλοκαιρινή μεταγραφή.

Από την μέχρι τώρα εξέλιξη των επαφών που γίνονται με παίκτες, αλλά και από τα ονόματα που διέρρευσαν, μπορεί να πει κανείς ότι η βασική λογική με την οποία θέλει να πορευτεί ο ΠΑΟΚ φέτος δεν είναι καθόλου άσχημη και σίγουρα συνιστά συνταγή πρωταθλητισμού το να θες να αποκτήσεις παίκτες με καλή παρουσία σε κορυφαία πρωταθλήματα, εμπειρία και καλό βιογραφικό. Το αποδεικνύουν και τα οικονομικά δεδομένα περιπτώσεων με τις οποίες ασχολήθηκαν Μπότο-Λουτσέσκου, έχοντας το ΟΚ του Γιώργου Σαββίδη. Γκαμπιαντίνι του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, Ντιάν των 2, Μεϊτέ, επίσης του 1,5 εκατομμυρίου.

Αυτά είναι συμβόλαια που στην Ελλάδα μπορούν να δώσουν μόνο ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και πείθουν ότι η προεργασία είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτή την φορά κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο και από το πώς τοποθετείται δημόσια ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός όχι μόνο ξεκαθάρισε (ιδιωτικά και δημόσια) πόσες και τι είδους μεταγραφές θέλει, αλλά φρόντισε να βάλει και ένα χρονοδιάγραμμα.

Ζήτησε τέσσερις βασικές μεταγραφές να υλοποιηθούν πριν η ομάδα πετάξει για την Ολλανδία, προκειμένου να δουλέψει με τους νεοαποκτηθέντες στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Δυστυχώς, για τον ΠΑΟΚ όλα δείχνουν ότι τέσσερις μεταγραφές μέχρι την Δευτέρα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, γι’ αυτό και το βάρος πέφτει σε αυτή που καίει περισσότερο, του φορ.

Υπάρχει περίπτωση, βέβαια, για ορισμένες από τις περιπτώσεις που ασχολείται ο ΠΑΟΚ να χρειαζόταν διαφορετικού τύπου διαπραγμάτευση και στρατηγική και γι’ αυτό θα είναι καλό κάποια στιγμή να μιλήσει και ο Ζοσέ Μπότο δημόσια για το πώς κινείται.

Δεν αρμόζει η αφωνία σε έναν επενδυτή του μεγέθους και των έργων του Σαββίδη

Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η σιωπή που οι ΠΑΟΚτσήδες περιμένουν να σπάσει δεν είναι κανενός άλλου παρά μόνο του Ιβάν Σαββίδη. Και φυσικά αυτή η ανάγκη δεν γεννάται μόνο από την καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταγραφών. Υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά θέματα που περιμένουν αποφάσεις και κινήσεις του 64χρονου επιχειρηματία για να παρουσιάσουν εξέλιξη, με κορυφαίο όλων αυτό της Νέας Τουμπας. Η αίσθηση που προσωπικά αποκομίζω μέσα από το ρεπορτάζ είναι ότι όλος ο οργανισμός ΠΑΟΚ έχει κάνει την προεργασία του (για τον σχεδιασμό της ομάδας, το νέο γήπεδο, το προπονητικό, το πώς πρέπει να κινηθεί η ΠΑΕ στα κέντρα αποφάσεων) και περιμένει την τελική καθοδήγηση και απόφαση του Σαββίδη.

Δεν αρμόζει πρώτα απ΄ όλα στον ίδιο τον ομογενή επιχειρηματία αυτό το έλλειμμα δημοσίου λόγου εδώ και καιρό. Ο Ιβάν Σαββίδης προκάλεσε μία επανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δίνοντας καίρια χτυπήματα που οδήγησαν στην διάλυση του κατεστημένου της «ερυθρόλευκης» ΕΠΟ, ισχυροποίησε τον ΠΑΟΚ καθιστώντας τον βασικότερο πόλο πρωταθλητισμού μαζί με τον Ολυμπιακό, δίνοντας στον Βορρά αυτό που του έλειπε επί δεκαετίες. Μόνο αφωνία δεν αρμόζει σε αυτόν τον άνθρωπο και τα όσα έφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο δεύτερος ρόλος που φαίνεται να παίρνει τώρα ο ΠΑΟΚ είναι κάτι εντελώς ξένο στα χρόνια του Σαββίδη και προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει για πολύ. Δεν αρμόζει ούτε στον ΠΑΟΚ, ούτε στον μεγαλομέτοχό του...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.