Όλοι στην επιχείρηση «πειθώ» για τον εμβολιασμό: Από... παπάδες, μέχρι... influencers

Metrosport Team06 Ιουλίου 2021

Ειδικοί και κυβέρνηση επισημαίνουν σε όλους τους τόνους το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς η χώρα πρέπει να χτίσει τείχος ανοσίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει έτοιμη να επικρατήσει.

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό και οι εμβολιασμοί μειώνονται, ο στόχος είναι να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι πως θα πρέπει να οπλισθούν απέναντι στον κορωνοϊό.

Μάλιστα στον σχεδιασμό της επιχείρησης πειθώ θα έχουν ρόλο οι ιερείς, οι τοπικές άρχοντες (δήμαρχοι, κοινοτάρχες), αλλά και influencers, δηλαδή άτομα με επιρροή στους νέους.

Πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση πειθώ

Συνοικία-συνοικία, γειτονιά-γειτονιά και πόρτα-πόρτα θα γίνει η επιχείρηση πειθώ για τους ανεμβολίαστους. Ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ατόμων που έως τώρα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς των ανεμβολίαστων έναντι των εμβολίων. Και κάπου εκεί ξεκινάει ο ρόλος των ιερέων, των τοπικών αρχών και των influencers.

Για παράδειγμα αν οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, ο τοπικός ιερέας θα είναι αυτός που θα αναλάβει να μεταπείσει τους πιστούς στο ποίμνιό του. Σε άλλη περίπτωση, όταν θα εμφανίζονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό ρόλο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία που έχουν επιρροή.

Από την πλευρά της η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, τις κινητές μονάδες εμβολιασμών. Ετσι όταν εντοπίζονται πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα προχωρά η στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα». Παράλληλα ανακοινώθηκε πως θα ανακοινωθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο με ελέγχους και κυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού οι πολίτες που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα εμβόλια.

Κικίλιας: Υπάρχει κάμψη στους εμβολιασμούς, έρχονται οι κινητές μονάδες

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ σημείωσε πως μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη. Τόνισε όμως ότι από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως, σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι κατάκοιτοι. «Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν, σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα, να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί».      

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο την παρότρυνσή του και ενδεχομένως μέσω και των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι το εμβόλιο. «Να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δικιά τους και των οικογενειών τους. Το έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να σας ευχαριστήσω, θα το ζητήσω να το κάνετε μια φορά ακόμα».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε «δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη. Έτσι λοιπόν είναι βασική μας αρχή και το κάναμε, και θα το κάνουμε συνέχεια, ώστε να γίνει πεποίθηση στο θέμα αυτό. Έτσι μόνο μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος που θα μας προφυλάξει από ό,τι πιθανόν καινούργιο να προβάλλει».

Πηγή: iefimerida.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.