Οι «ουτσεκάδες»… μαγάρισαν την Ευρώπη

Δημήτρης Μπούζας18 Ιουνίου 2024

Οι πρώτες ημέρες του Euro 2024 σε επίπεδο ασφαλείας, έχουν να παρουσιάσουν πολλά και ενδιαφέρoντα περιστατικά και στοιχεία. «Πυροβολισμοί», ένας θάνατος και ακραίες πολιτικές εξάρσεις, συνθέτουν ένα ξεχωριστό παζλ, με την γερμανική αστυνομία σε πλήρη ετοιμότητα και με τον κωδικό: «Παναμάς», να αντιμετωπίζει για την ώρα με επιτυχία μία όντως εκρηκτική κατάσταση. 

Μια κατάσταση που διαμορφώθηκε εξαιτίας της πολυπληθέστατης παρουσίας οπαδών, φίλων – και όχι μόνον - που εκπροσωπούν τις 24 χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στη διοργάνωση. Το… «και όχι μόνο» αναφέρεται σε μια περίπου χιλιάδα εξτρεμιστικών στοιχείων, όπως αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση των Αρχών, οι οποίοι και παρακολουθούνται στενά. Στο Euro 2024 παρατηρείται το φαινόμενο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που οι εθνικές τους ομάδες συμμετέχουν στη διοργάνωση, να έχουν κάνει το ταξίδι παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν εισιτήρια. Στο Μόναχο ταξίδεψαν 150 χιλιάδες Σκωτσέζοι, πάνω από 50 χιλιάδες Αλβανοί στο Ντόρτμουντ, στο Βερολίνο έδωσαν παρών 80 χιλιάδες Κροάτες, ενώ περισσότεροι από 40 χιλιάδες Ολλανδοί έχουν ταξιδέψει στο Αμβούργο. 

Στην Ιταλία και σε ένα μεγάλο γκάλοπ, το 48% δήλωσαν πως φέτος προτιμούν να πάνε διακοπές στην Γερμανία για να υποστηρίξουν και την «Σκουάντρα Ατζούρα». Επί του προκειμένου και ως αναμενόταν για κάποιους βέβαια, «πρωταγωνιστές» σε όλο αυτόν τον χαμό αναδείχθηκαν με τις προκλήσεις και τις ασχήμιες τους οι Αλβανοί «ουτσεκάδες», οι οποίοι με τις ανεκδιήγητες συμπεριφορές τους, μαγάρισαν στην κυριολεξία, όχι μόνο τη διοργάνωση, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Με τους ζουρνάδες, τα νταούλια και τα καλπάκια τους, θυμίζοντας εποχές Χότζα και βάλε, εξέμεσαν χολή και μίσος εναντίον της Ελλάδας, αλαλάζοντας και αυτοϊκανοποιούμενοι από νεκρές ονειρώξεις ενός αρρωστημένου και ακρωτηριασμένου μεγαλοϊδεατισμού που έχει βρικολακιάσει. 

Όπως ήταν επόμενο η ΟΥΕΦΑ αντέδρασε και κίνησε την πειθαρχική διαδικασία για τα όσα διέπραξαν οι «ουτσεκάδες». Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία καταγγέλλει κατηγορίες κατά της Αλβανίας για τη ρίψη αντικειμένων, πυροτεχνημάτων, επίσης για την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο χωρίς άδεια και για την διάδοση προκλητικού μηνύματος από Αλβανούς οπαδούς και για τις σημαίες της αθλιότητας που κυμάτιζαν στις εξέδρες. Έτσι για να χαλαρώσουμε, θα λέγαμε πόσο θα διασκέδαζε ο κόσμος αν ήταν δυνατόν η υπόθεση αυτή να εκδικαστεί σε αλβανικό δικαστήριο, με πρόεδρο την κυρία, την οποία έχει διορίσει ο Έντι Ράμα στη δίκη του Μπελέρη και δεν δέχεται να αντικατασταθεί με κανέναν τρόπο.

Οι μεταγραφές στην Ελλάδα και στη σκιά βέβαια του Euro 2024, κάπως χάνουν το μπόι τους, αλλά όχι το ενδιαφέρον τους. Αν κάτι έχουμε ως τώρα και κρίνεται ουσιώδες, είναι κάποιες ελάχιστες συμφωνίες επιπέδου, όπως αυτή που αφορά τον Μαντί Καμαρά και την πώληση του Πόνσε. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε τον Ολυμπιακό να μπαίνει σφήνα στον ΠΑΟΚ για την διεκδίκηση του Μουνιαϊν, ενώ για τον Μπρέιθγουεϊτ, μετά την Κυριακή τα νεότερα. Αξίζει να σημειωθεί η επίσημη πλέον αναγγελία από πλευράς του νέου αφεντικού της ΑΕΚ ότι η ομάδα του θα προχωρήσει σε 6 έως 8 ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ της. Όπως αναφέραμε και σε άλλα σημειώματα μας, ο Ολυμπιακός έχει χρόνο μπροστά του, αλλά έχει και πολλά εκκρεμή θέματα. Για τον Άρη ουδείς λόγος, γιατί φως στο τούνελ ακόμη δεν φαίνεται. Ελπίδες βέβαια πάντοτε υπάρχουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.