Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ταιριάζει «γάντι» στην Εθνική ομάδα

Βασίλης Μάστορας18 Ιουνίου 2024

Η απουσία της Εθνικής ομάδας από το Euro της Γερμανίας, μας «πονάει» περισσότερο διαπιστώνοντας ότι η ελληνική ομάδα δεν ήταν χειρότερη από κάποιες ομάδες που είναι παρούσες. Είμαι από εκείνους που πιστεύει ότι το γκρουπ που προπονούσε ο Γκουστάβο Πογέτ, άξιζε, μετά από 14 χρόνια, να είναι παρόν στη Γερμανία. Είτε γιατί ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των ομάδων, είτε γιατί το γκρουπ είχε ωριμάσει παλεύοντας για την πρόκριση στο Π.Κ. του Κατάρ. Με λίγα λόγια είχε έρθει η ώρα να κεφαλαιοποιήσει το ταλέντο και την εμπειρία του. Στον αγώνα της μιας βραδιάς όμως δεν τα κατάφερε κι έτσι οι διεθνείς παρακολουθούν τους αγώνες από τον… καναπέ.

Ακόμη ήμουν υπέρ της άποψης να παραμείνει ο Γκουστάβο Πογέτ. Ηταν προπονητής που έδωσε αγωνιστική υπεραξία στην ομάδα, με τη δουλειά του έκανε την Εθνική οικογένεια και είχε κερδίσει την αποδοχή των ποδοσφαιριστών.

Η Ε.Π.Ο είχε αντίθετη γνώμη κι έτσι δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο.

Λίγο το κακό όμως, από τη στιγμή που ο διάδοχος του θα είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. H επιλογή του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, φαντάζει ότι ταιριάζει «γάντι» για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που θα επιχειρήσει να φωνάξει «παρών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Γιοβάνοβτις είναι προπονητής με ήθος, ποδοσφαιρική κουλτούρα και πολλές γνώσεις για το ποδόσφαιρο. Καταφέρνει να παίρνει από τους ποδοσφαιριστές του το καλύτερο δυνατό, τους προστατεύει στον δημόσιο λόγο του και δεν έχει προκαλέσει τους φιλάθλους. Όλα λοιπόν είναι υπέρ του. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι κατά την παρουσία του Γιβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, ομολογούσαν ότι «θα είχε εξαφανιστεί η τοξικότητα από το εγχώριο ποδόσφαιρο, αν υπήρχαν ακόμη 4-5 προπονητές σαν το Γιοβάνοβτις στους πάγκους των ομάδων της Stoiximan Super League».

Η επιλογή του νέου προπονητή της Εθνικής ομάδας, ενέχει το λιγότερο ρίσκο για τον στόχο της. Ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει καλά τη νοοτροπία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και έχει την εμπειρία για τη διαχείριση τους. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει Εθνική, αλλά αυτό μάλλον δε θα είναι πρόβλημα.

Το σημαντικότερο; Παραλαμβάνει ένα γκρουπ το οποίο έχει αποκτήσει ποδοσφαιρική κουλτούρα, διαθέτει ταλέντο και ποδοσφαιρικό θράσος. Στοιχεία τα οποία είναι αρκετά ώστε η Εθνική να καταφέρει να είναι παρούσα στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υπάρχει και ακόμη ένα θετικό στοιχείο στην πρόσληψη του νέου ομοσπονδιακού προπονητή: Είναι η ομόφωνη απόφαση των ανθρώπων της Ε.Π.Ο. Τι απομένει; Να αφήσουν τον Γιοβάνοβιτς να δημιουργήσει μία ομάδα όπως ο ίδιος ξέρει και να μην υπάρξουν κάθε λογής παρεμβάσεις. Το μοντέλο της επιτυχίας του Ρεχάγκελ και του Σάντος θα πρέπει να είναι ο πιλότος για τη δημιουργία μίας Εθνικής ομάδας η οποία θα έχει ηρεμία στα αποδυτήρια και θα είναι αγωνιστικά αξιόπιστη. Θα υπάρξουν και οι κακές στιγμές, αλλά η διαχείριση τους είναι αποκλειστικά των μελών του γκρουπ. Και αυτό θα πρέπει να είναι κανόνας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.