Ο άλλοτε «θεσμός των εκπλήξεων» έγινε πλέον ρουτίνα για τέσσερις

Στέλιος Γρηγοριάδης21 Οκτωβρίου 2023

Μια χαρά τα πήγαινε ανέκαθεν ο Παναθηναικός με την τύχη, από πέρσι μια χαρά τα πάει και η ΑΕΚ. Τώρα, μάλιστα, του παίρνει τη σκυτάλη στις ευνοικές κληρώσεις του Κυπέλλου. Η χθεσινή για τους 16 έστειλε τον Παναθηναικό πάνω στον Ολυμπιακό και τον νικητή πάνω στον ΠΑΟΚ, όχι στους 8, αλλά στους 4, καθώς θα μεσολαβήσουν εύκολοι προημιτελικοί και για τους δύο. Ενώ η ΑΕΚ αρκεί να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αρη για να πάει τρένο μέχρι τον τελικό.

Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τον Αρη. Αν καταφέρει να προκριθεί σε βάρος της ΑΕΚ, μετά πρέπει να... προσπαθήσει πολύ για να μη βρεθεί στον τελικό.

Αρα, σε πρώτη φάση, το κυρίως ζητούμενο είναι ποιοι δύο από τους Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό και ΑΕΚ-Αρη θα καταφέρουν να προχωρήσουν στους 8. Εκεί θα είναι όλα εύκολα για τους “μεγάλους”, στους 4 θα γίνει η μεγάλη μάχη ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό και στον τελικό θα βρεθούν η ΑΕΚ ή ο Αρης και ένας από τους ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό. Ολα αυτά, φυσικά, σύμφωνα με τα απολύτως λογικά προγνωστικά, τα οποία προφανώς θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τουλάχιστον οι υπόλοιπες ομάδες της Superleague 1. Δηλαδή ο ΟΦΗ, ο Πανσερραικός, ο Αστέρας, ο Βόλος, ο Παναιτωλικός και η Κηφισιά.

Οπως και νάχει, το Κύπελλο είναι μια διοργάνωση που παρέχει ευκαιρίες στους “μικρούς”, αλλά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με το σύστημα που διεξάγεται, το κατακτούν συνεχώς οι “μεγάλοι”. Οι οποίοι “μεγάλοι” δεν υποχρεώνονται να μπουν στη διαδικασία από νωρίς, αλλά μόνο από τη φάση των 16 και ύστερα. Λιγότερα τα ματς, περισσότερη η προσοχή που δείχνουν στο Κύπελλο από παλιότερα. Αρα, φοβερά δύσκολο για έναν “μικρό” να φτάσει έστω στον τελικό για να διεκδικήσει, θεωρητικά πάλι, το τρόπαιο. Ενώ παλιότερα, είχαμε φτάσει στο σημείο να παίζουν στον τελικό δύο “μικροί”. Οταν βρέθηκαν αντίπαλοι στον τελικό του 1970 ο Αρης και ο ΠΑΟΚ “μικροί” ήταν. Οπως ήταν “μικρότεροι” από τους τρεις της Αθήνας το 2003. Και, βέβαια, όχι μόνο έπαιξαν σε τελικούς αλλά πήραν και το Κύπελλο ο Ηρακλής, η Λάρισα, ο Πανιώνιος, η Καστοριά και ο ΟΦΗ. Στη σύγχρονη εποχή, κάτι τέτοιο είναι απίθανο, αν όχι αδύνατο.

Για να το πούμε πιο απλά, η Λάρισα κατέκτησε, για δεύτερη φορά, το Κύπελλο το 2007. Εκτοτε, εδώ και 16 χρόνια, το έχουν κατακτήσει μόνο ο Ολυμπιακός (6), ο ΠΑΟΚ (4), ο Παναθηναϊκός (3) και η ΑΕΚ (3).

Οσο κι αν η πρόκριση κρίνεται σε δύο ματς νοκ άουτ , είναι φοβερά δύσκολο για έναν “μικρό” να εξουδετερώσει όποιον “μεγάλο”, ή και “μικρό” ακόμη, βρει μπροστά του. Συνεπώς, έπαψε το Κύπελλο να θεωρείται ο θεσμός των εκπλήξεων, όπως λέγαμε κάποτε, διότι, πολύ απλά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Και δεν υπάρχουν γιατί όλοι οι “μεγάλοι” μπαίνουν για να παίξουν τρία διπλά νοκ άουτ όλα κι όλα μέχρι τον τελικό, με συνέπεια να μην αδιαφορεί κανείς, ή να μην “παίρνει” στο χαλαρό το Κύπελλο, όπως γινόταν συχνά παλιότερα. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον... Αγιο Νικόλαο την περίοδο 1994-95 και μάλιστα σε δύο αγώνες στη φάση των...32; Θυμίζω ότι ο Αγιος Νικόλαος ήταν εκείνη τη χρονιά... νεοφώτιστος στη Γ' Εθνική. Κι όμως, ο ΠΑΟΚ “κατάφερε” να μείνει στο 1-1 στην Τούμπα και στο 0-0 στο γήπεδο του... Καλού Χωριού. Οπως είχε “καταφέρει” να αποκλειστεί από τον Αγροτικό Αστέρα (2006), τον Θρασύβουλο (2008) και το 2010 με την ήττα 4-0 από τον ΠΑΣ στα Γιάννινα.

Παρόμοια παπατράκ έχουν υποστεί φυσικά και όλοι οι άλλοι “μεγάλοι”. Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, που αποκλείστηκε το 1998 από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας, το 2006 από το Χαϊδάρι και το 2009 από τον Θρασύβουλο. Η ο Παναθηναϊκός, που αποκλείστηκε το 2011 από τον Πανιώνιο και το 2013 από τον Πλατανιά.

Εδώ και πολλά χρόνια, λοιπόν, τέτοιου είδους εκπλήξεις δεν γίνονται διότι πριν από τους “16” οι “μεγάλοι” δεν μετέχουν και από τη στιγμή που μπαίνουν στα ματς τα δίνουν όλα με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου. Αλλωστε, κακά τα ψέματα, η απόστασή τους, ποιοτικά, από τους “μικρούς” είναι τεράστια...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.