Βάσει Συντάγματος, για την εκλογή προέδρου, απαιτούνται συνολικά 200 έγκυρες ψήφοι, ενώ σε περίπτωση με συγκέντρωσής τους θα πρέπει να υπάρξει επανάληψη της ψηφοφορίας πέντε μέρες μετά την τελευταία διεξαγωγή της διαδικασίας.
Σε περίπτωση που σε συνολικά τέσσερις ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, τότε εκλέγεται το πρόσωπο που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, ήτοι τουλάχιστον 151 ψήφους.
Βέβαια, το Σύνταγμα προβλέπει και μια πέμπτη ψηφοφορία, αν δεν υπάρξει εκλογή, στην οποία εκλέγεται ΠτΔ όποιος συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.
Μέχρι στιγμής, μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει ανακοινώσει κάποιο όνομα επίσημα, αλλά οι φήμες για συγκεκριμένα πρόσωπα είναι έντονες.
Μεταξύ αυτών, τα ονόματα του Λουκά Παπαδήμου, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ από το «τραπέζι» έχει αποσυρθεί αυτό της Λίνας Μενδώνη, καθώς πρόκειται για μια πρόταση που δεν... προχώρησε.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι τίθεται ένα πολιτικό ζήτημα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς αποτελούσε μια προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας της θα πρέπει να υπάρξει αιτιολογία για το χρονικό διάστημα που κυκλοφορούσαν οι φήμες αντικατάστασής της.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, αν και θεωρεί ως εύλογη την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του, τον Κώστα Τσουκαλά, να εξηγεί ότι είναι μια «σάρκα από τη σάρκα της παράταξής [...] που υπήρξε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι δεν θα προτείνει κάποιο πρόσωπο, αλλά θα αξιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί φαίνεται πως είναι η Λούκα Κατσέλη, με τα ονόματα του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Κοτζιά να παραμένουν στο τραπέζι, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου προέκρινε σαν ικανή επιλογή τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο, αν και, όπως τόνισε, δεν έχει κάνει κάποια συζήτηση μαζί του.