Μάρτσελ Χάρτσελ: Ενας παίκτης επιπέδου Μπουντεσλίγκα στα «ραντάρ» του ΠΑΟΚ (pics)

Χρύσανθος Δοβλέτογλου04 Ιουνίου 2024

107 αγώνες, 28 γκολ, 31 ασίστ. Έτσι γράφτηκε η ιστορία του Μαρτσέλ Χάρτελ, που βρίσκεται στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ, στη Ζανκτ Πάουλι, από την οποία αποχωρεί μετά από τρεις σεζόν. 

Φέτος ήταν αναμφίβολα ένα από τα εχέγγυα για την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα. Ενώ είχε πετύχει μόνο έντεκα γκολ τα προηγούμενα δύο χρόνια και έχασε πολλές μεγάλες ευκαιρίες (μία στο Σαντχάουζεν ακόμη συζητείται...), δούλεψε σκληρά και μετά το τέρμα του κόντρα στη Χάιντενχαϊμ την περασμένη σεζόν δεν ξανακοίταξε πίσω και σημείωσε 17 (!) γκολ στο πρωτάθλημα, μοιράζοντας και 13 ασίστ

Eπτά φορές είχε... ραντεβού με το «Eleven of the Day» του διάσημου γερμανικού περιοδικού «kicker», απόδειξη των εξαιρετικών επιδόσεων του αυτή την αγωνιστική περίοδο.


«Δεν είναι εύκολο για μένα να κάνω αυτό το βήμα. Αλλά μερικές φορές προκύπτουν ειδικές ευκαιρίες στη ζωή», είπε ο 28χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιξε φέτος και σε τέσσερα παιχνίδια στο γερμανικό Κύπελλο, με απολογισμό τέσσερα γκολ και δύο ασίστ. 

Εξελίχθηκε σε κορυφαίο παίκτη της Ζανκτ Πάουλι, ενώ ανέπτυξε το ένστικτο του σκόρερ. «Θα θέλαμε να κρατήσουμε τον Μάρτσελ μαζί μας περισσότερο, αλλά σεβόμαστε την απόφασή του να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Αντρέας Μπόρνεμαν.

Έχασε μόνο τρία παιχνίδια σε τρία χρόνια!

Η πρώτη του εμφάνιση, την σεζόν 2020/21, με την Ζανκτ Πάουλι συνδυάστηκε με νίκη με 3-2 στο ντέρμπι με το Αμβούργο. Από τότε έχασε μόνο τρία παιχνίδια πρωταθλήματος. Έλειπε την 13η και την 32η αγωνιστική της σεζόν 2021/22, καθώς και την τελευταία του περασμένου πρωταθλήματος. Κατά τα άλλα, ήταν πάντα εκεί, να προσφέρει με τα τρεξίματά του και την αξιοπιστία του στη μεσοεπιθετική γραμμή.


Τα δεδομένα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ποδοσφαίρου (GSN) «μιλούν» για έναν παίκτη επιπέδου Μπουντεσλίγκα

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ποδοσφαίρου (GSN) ήταν σαφή για τον 28χρονο άσο. Ο μέσος όρος του ήταν στο 61,53, που είναι το όριο μεταξύ ενός πολύ καλού επιπέδου για την δεύτερη κατηγορία και ενός μέτριου για την Μπουντεσλίγκα. 

Χωρίς τον Χάρτελ, η Ζανκτ Πάουλι έχει αυτή τη στιγμή δέκα παίκτες στην ομάδα με μέσο όρο της πρώτης κατηγορίας και έξι που έχουν επαρκείς δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εννέα παίκτες δεν είναι κατάλληλοι για την Μπουντεσλίγκα.


Η αποχώρηση του Χάρτελ αφήνει αναμφίβολα ένα μεγάλο κενό. Ο υποψήφιος για την γραμμή κρούσης του ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 30 πόντους σκόρερ αυτή τη σεζόν με 17 γκολ και 13 ασίστ και έπαιξε βασικό ρόλο στην άνοδο. Ο 28χρονος, είχε διπλάσιους πόντους σκόρερ από τον δεύτερο, διεθνή Αυστραλό, Τζάκσον Ίρβιν, ο οποίος είχε 15. Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν μακράν η καλύτερη της καριέρας του Χάρτελ, πιάνοντας απόδοση αρκετά πάνω από τις προσδοκίες.


Τα χαρίσματά του χωρίς την μπάλα και το πρέσινγκ

Σύμφωνα με ανθρώπους που τον παρακολούθησαν πέρσι, πέρα ​​από τα γκολ και τις ασίστ, ο Χάρτελ πρόσφερε και σε άλλους τομείς. Δημιουργούσε χώρους με κινήσεις μακριά από την μπάλα, είχε ηγετικό ρόλο στο πρέσινγκ και προσήλωση σε φάση άμυνας. Η αντικατάσταση του, τονίζουν, θα είναι σχεδόν αδύνατη, επομένως το βάρος θα πρέπει την επόμενη χρονιά να κατανεμηθεί σε πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο ο τεχνικός της Ζανκτ Πάουλι σκέφτεται την αλλαγή συστήματος.

Για εβδομάδες στον γερμανικό σύλλογο έγινε αγώνας για να παραμείνει. Είχε μετακομίσει από την Αρμίνια το 2021 έναντι 350.000 ευρώ, αλλά, πλέον, κατάλαβαν ότι δεν είναι δυνατόν να τον κρατήσουν γιατί έχει διαφορετικές φιλοδοξίες. «Το διάστημα που πέρασα εδώ ήταν εξαιρετικό. Είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε μαζί εδώ. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», ήταν μερικά από τα τελευταία του λόγια, πριν ανοίξει, πιθανόν, την πόρτα του ΠΑΟΚ, με την προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ σίγουρα να τον δελεάζει.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.