Κυνηγοί σκότωσαν πάνω από 150 αρκούδες στη Σουηδία με την άδεια του κράτους!

Metrosport Team23 Αυγούστου 2024

Σουηδοί σκότωσαν περισσότερες από 150 καφέ αρκούδες μόλις στις δύο πρώτες ημέρες του κυνηγιού αρκούδων στη χώρα, με οικολόγους ακτιβιστές να καταγγέλλουν «καθαρή σφαγή».

Η σουηδική κυβέρνηση εξέδωσε 486 άδειες θανάτωσης αρκούδων στο φετινό κυνήγι, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του εναπομείναντος πληθυσμού της καφέ αρκούδας. Αυτό ακολουθεί το μαύρο ρεκόρ των 722 αρκούδων πέρυσι.

Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων η αστυνομία "συνόδευσε" για πρώτη φορά τους κυνηγούς εν αναμονή τοπικών διαμαρτυριών. Σύμφωνα με τις αρχές, ένστολοι περιπολούν στα δάση πεζοί και με drones για να διασφαλίσουν την «ειρηνική πρόοδο των κυνηγών».

«Κρίναμε απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους κυνηγούς που κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του φετινού κυνηγιού αρκούδας», δήλωσε αστυνομικός, συντονιστής άγριας ζωής για τη βόρεια Σουηδία. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των διαμαρτυρόμενων στα κυνήγια του λύκου που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος».

Το είδος κόντεψε να εξαφανιστεί στη Σουηδία πριν από έναν αιώνα, αλλά ανέκαμψε με τις αρκούδες να φτάνουν στο μέγιστο των 3.300 το 2008. Από τότε, οι σφαγές μείωσαν τον αριθμό των αρκούδων κατά 40% σε περίπου 2.400. Αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, η σφαγή του επόμενου έτους θα φέρει τον αριθμό κοντά στο ελάχιστο όριο των 1.400 αρκούδων, που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού από τη σουηδική κυβέρνηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Σουηδία θανάτωσε εκατοντάδες λύκους και αρκούδες, με τα περσινά κυνήγια να σπάνε τα σύγχρονα ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν. Το 2023, η χώρα διοργάνωσε το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στη σύγχρονη εποχή, με στόχο να θανατώσει 75 από τον απειλούμενο πληθυσμό των μόλις 460 λύκων.

Οι οικολόγοι ανησυχούν ότι αν συνεχιστούν τα κυνήγια, μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, νορβηγικές περιβαλλοντικές ομάδες απηύθυναν έκκληση στις σουηδικές αρχές σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές να απορρίψουν τις άδειες θανάτωσης των αρκούδων, υποστηρίζοντας ότι απειλούν τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και στις δύο χώρες. Η προσφυγή τους απορρίφθηκε.

Επικεφαλής της Νορβηγικής Οργάνωσης Προστασίας της Φύσης, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του. «Πρόκειται για μια σημαντική και αρκετά δραματική μείωση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας της Σκανδιναβίας. Αυτό θα επηρεάσει την επιβίωση ολόκληρου του σκανδιναβικού πληθυσμού».

Οι καφέ αρκούδες αποτελούν «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πολλές θανατώσεις θα μπορούσαν να παραβιάσουν την σχετική οδηγία της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση μπορεί να αρθεί μόνο ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.