Κενάν Γιλντίζ: Ποιος είναι ο 19χρονος Τούρκος που έγραψε ιστορία στο Champions League

Δημήτρης Μπασμπαρέλας18 Σεπτεμβρίου 2024

Ο 19χρονος επιτελικός μέσος της Γιουβέντους, Κενάν Γιλντίζ, έγραψε ιστορία ως ο πρώτος σκόρερ στην εναρκτήρια φάση του 33ου UEFA Champions League, με τη νέα του πλέον μορφή. Ο Γιλντίζ άνοιξε λογαριασμό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με ένα πανέμορφο γκολ κόντρα στην PSV Αϊντχόφεν. Ήταν μάλιστα το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι...


  • Ποιο είναι, όμως, το νέο «wonderkid» της Γιουβέντους, αλλά και του τουρκικού ποδοσφαίρου;

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Γιαν Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, αλλά στη συνέχεια και της Μπάγερν Μονάχου. Το 2022 έπαιξε στις ακαδημίες της Γιουβέντους, η οποία τον «τσίμπησε» από τους Βαυαρούς και έναν χρόνο μετά, το 2023, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη «Βέκια Σινιόρα», με την οποία κατέκτησε μάλιστα και το Coppa Italia.

Με την εθνική Τουρκίας έκανε το ντεμπούτο του το 2023, ενώ επελέγη στην αποστολή της ομάδας στο Euro 2024. Όπως καταλάβατε, είναι γεννημένος στη Γερμανία και όχι στην Τουρκία, από Τούρκο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Είναι κι αυτός ένα γνήσιο «wonderkid», από κοινού με τον συμπατριώτη και συνομήλικό του, Αρντά Γκιουλέρ. Επέλεξε να παίξει με την εθνική Τουρκίας και ήδη έχει στρέψει με τις εμφανίσεις του το βλέμμα όλων των ποδοσφαιρόφιλων.

Το ντεμπούτο

Έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A την περασμένη σεζόν και τον Δεκέμβριο του 2023, με το γκολ που πέτυχε εναντίον της Φροζινόνε, έγινε ο νεότερος ξένος σκόρερ της Γιουβέντους και μάλιστα στο ντεμπούτο του ως βασικός!

Η φανέλα με το Νο «10»

Πριν από έναν μήνα περίπου, η Γιουβέντους ανανέωσε το συμβόλαιο του ως το 2029. Για όσους ξέρουν, ο Γιλντίζ δεν δίστασε να πάρει τη φανέλα με το Νο «10», την οποία φόρεσαν «ιερά τέρατα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως οι Μισέλ Πλατινί και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.

Το ρεκόρ

Σε ηλικία 19 ετών και 136 ημερών, ο Κενάν Γιλντίζ έγινε ο νεότερος σκόρερ της Γιουβέντους στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό, ξεπερνώντας μάλιστα τον Ντελ Πιέρο, ο οποίος είχε σημειώσει γκολ στα 20 του χρόνια και 308 μέρες. Εκείνος το είχε πετύχει τον Σεπτέμβριο του 1995 κόντρα στη Ντόρτμουντ. Ο Γιλντίζ έβαλε γκολάρα κόντρα στους Ολλανδούς της Αϊντχόφεν.

Αναδείχθηκε μάλιστα και ως ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης… «Απίστευτη βραδιά. Ήταν φανταστικό. Είναι όνειρο να παίζεις σε μια τόσο μεγάλη… σκηνή. Γκολ στο ντεμπούτο μου, στο Champions League. Το να ξεπερνάς το είδωλό σου (Ντελ Πιέρο); Δεν υπάρχουν λόγια…», δήλωσε ο 19χρονος μετά από την ανάδειξη του ως ο κορυφαίος του ματς στην ιστοσελίδα της UEFA.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.