Καστέλλι: Τι είναι το «αστρονομικό όργανο» που ανακαλύφθηκε (vid)

Metrosport Team13 Ιουνίου 2024

Σπουδαίο μινωικό αρχιτεκτονικό σύνολο ανακαλύφθηκε στο Καστέλλι του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο. Τι όμως ακριβώς είναι το νέο εύρημα;

Πρόκειται για μοναδικό εύρημα, σε υψόμετρο 494 μέτρων βορειοδυτικά της κωμόπολης του Καστελλίου, σε κυκλικό σχήμα, διαμέτρου 48 μέτρων, που καλύπτει την επιφάνεια 1.800 τ.μ.

Όπως περιγράφει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου δρ. Βασιλική Συθιακάκη στον «Ελεύθερο Τύπο», το μνημείο έχει εποπτική θέση στην περιοχή της Πεδιάδας, βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του λόφου και η όλη κατασκευή δεν έχει ακριβή παράλληλα με άλλα κτίσματα της ίδιας περιόδου στην Κρήτη, αν και ως σχήμα δεν είναι άγνωστο από αρχιτεκτονικά σύνολα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην Εγγύς Ανατολή.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη του πανεπιστημιακού παγκοσμίου κύρους, λόγω των ερευνών του για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξενοφώντα Μουσσά, ο οποίος θέτει μια νέα πιθανή διάσταση, για το σπουδαίο εύρημα, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα:


«Το σημαντικότατο μεγάλο μινωικό κτίριο με τις οκτώ ομοαξονικές κυλινδρικές κατασκευές και το σταυροειδές στο κέντρο του, έχει πιθανώς αστρονομικό προσανατολισμό και χρήση. Ο πιθανός αστρονομικός προσανατολισμός σχετίζεται, όπως διαβάζουμε στον Πλάτωνα, με τις αγροτικές εργασίες. Η Αστρονομία χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική εποχή για την ανάπτυξη ακριβώς ημερολογίων, που απαιτούνται για την πρόβλεψη του καιρού.


Η αγωνία των αγροτών να προσδιορίσουν την εποχή που πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες σποράς σιτηρών. Συνεπώς πρέπει να ξέρει η αγροτική κοινωνία πότε είναι Οκτώβρης-Νοέμβρης. Η ύπαρξη 8 ομοαξονικών, σχεδόν κυλινδρικών τοίχων έχει αστρονομική σημασία, αφού τα ουράνια σώματα είναι επτά.


Η κατεύθυνση των δύο ακτίνων έχει ακόμα μεγαλύτερη αστρονομική σημασία, διότι προσδιορίζει την ημέρα σποράς δημητριακών (26 Οκτωβρίου). Αν υπήρχε και κεντρικό κτίριο με σφαιρική στέγη, θα μπορούσε να έχει ανοίγματα, παραθυράκια παράλληλα προς τις ακτίνες ανατολής του ηλίου την 26η Οκτωβρίου, ημέρα της θεάς της γης, Δήμητρας».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.