Καλή και η συζήτηση για τα πολιτικά μηνύματα, όμως, το θέμα είναι η επόμενη μέρα για τους 332 Δήμους της χώρας

Δημήτρης Κανελλάκης18 Οκτωβρίου 2023

Με τη διεξαγωγή του β' γύρου την Κυριακή, σε όσους δήμους και Περιφέρειες δεν είχαν εκλέξει από τον α' γύρο δημάρχους και Περιφερειάρχες, ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι δημότες στις τοπικές κοινωνίες εξέλεξαν αυτούς που θεωρούσαν καταλληλότερους για να διοικήσουν την πενταετία 2024-2028, παρά το γεγονός ότι η εντολή τους, με βάση τα ποσοστά συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν είναι τόσο ισχυρή.

Η αποχή ήταν τόσο μεγάλη, που να αναρωτιέται κανείς, όσο κι αν κατανοεί μια σειρά από λόγους που έχουν απογοητεύσει τους εκλογείς και τους κρατάνε μακριά από τις κάλπες, αν υπό αυτές τις συνθήκες, με τους δύο, σχεδόν, από τους τρεις να μην πηγαίνουν να ψηφίσουν, πόσο αντιπροσωπευτικά είναι τα αποτελέσματα και πόσο ισχυρή η νομιμοποίηση των εκλεγέντων.

Δεν είναι ότι πιστεύω πως δεν υπήρξαν πολιτικά μηνύματα που στάλθηκαν και με τα αποτελέσματα του πρώτου και με τους δεύτερου γύρου. Ασφαλώς και υπήρξαν. Δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος ότι η ΝΔ έχασε και τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας, αφού δόθηκε κεντρική μάχη προκειμένου να επανεκλεγούν Μπακογιάννης στην Αθήνα και Ζέρβας στην Θεσσαλονίκη, χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε να μην συνυπολογίσει τις απώλειες που είχε η ΝΔ σε επίπεδο Περιφερειών, ειδικά στις περιπτώσεις που δικοί της άνθρωποι, οι «αντάρτες», επικράτησαν ομοϊδεατών τους που είχαν το χρίσμα.

Αυτά είναι δεδομένα, τα οποία έχουν την σημασία τους, αναλύονται και θα αναλυθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα, όπως θα κριθεί κιόλας το κατά πόσο ήταν μια ρωγμή τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση και μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, ή κάτι που δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις κεντρικά.

Σε ό,τι με αφορά, θέλω περισσότερο να σταθώ στην επόμενη μέρα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε όλους αυτούς που από την 1/1/2024 θα κληθούν να διοικήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Και οι οποίοι θα δώσουν, σε πολλές περιπτώσεις, μάχες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία στη διάθεσή τους. Οι πόροι που διοχετεύονται από την κεντρική κυβέρνηση προς τους Δήμους, ολοένα και μειώονται. Με συνέπεια να μειώνονται και οι δυνατότητες παραγωγής έργου, αντιμετώπισης και λύσης των προβλημάτων.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Πρέπει να υπάρξουν διέξοδοι οι οποίες θα επιτρέψουν στους τοπικούς άρχοντες να έχουν εργαλεία στα χέρια τους για να λειτουργήσουν. Διαφορετικά, ο κίνδυνος της στασιμότητας για πολλούς από τους 332 δήμους της χώρας θα παραμείνει και δεν θα τους αφήνει κανένα περιθώριο για να αναπτυχθούν.

Δυστυχώς...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.