Η Ελλάδα...κατακτά το διάστημα!

Metrosport Team19 Σεπτεμβρίου 2024

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας 15 μικροδορυφόρους, ενώ τα δορυφορικά συστήματα θα κατασκευάζονται, θα διαμορφώνονται, αλλά και θα παρακολουθούνται σε ελληνικό έδαφος από ελληνικά χέρια.

Εάν η απόκτηση από την Ελλάδα του δικού της σμήνους μικροδορυφόρων παρατήρησης της Γης είναι τα «μεγάλα νέα», υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα. Τα δορυφορικά συστήματα της χώρας μας θα κατασκευάζονται, θα διαμορφώνονται, αλλά και θα παρακολουθούνται σε ελληνικό έδαφος από ελληνικά χέρια. Κατά παράφραση της διασημότερης φράσης που έχει ειπωθεί εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, είναι ένα μικρό βήμα για την Ελλάδα, ένα τεράστιο βήμα για την ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού τομέα...

Τα πρώτα βήματα έγιναν, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπογράφει τις πρώτες δύο συμφωνίες με τις Open Cosmos και ICEYE για να «τρέξει» η απόκτηση από την Ελλάδα ενός σμήνους 15 μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά και θα αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς. Εν πρώτοις στην Πολιτική Προστασία (αυτό θα αφορά το σμήνος των πρώτων επτά μικροδορυφόρων που θα τεθούν σε λειτουργία έως το καλοκαίρι του 2026) με λειτουργίες όπως η συνεργασία με το σύστημα Copernicus, η προστασία του περιβάλλοντος και η παρακολούθηση της κλιματικής κρίσης, η επιτήρηση για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων (από πυρκαγιές έως πλημμύρες, καθώς θα έχουμε και δορυφόρους θερμικής απεικόνισης που θα παρακολουθούν όλη την επικράτεια για εστίες πυρκαγιάς), η υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης (30-50 εκατοστών), οι τηλεπικοινωνίες, έως και στρατιωτικές εφαρμογές. Εκτός από τους δικούς της δορυφόρους, η Ελλάδα θα έχει επίσης πρόσβαση στον υφιστάμενο αστερισμό δορυφόρων SAR της ICEYE, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, και θα μπορεί να αρχίσει ήδη να εποπτεύει καίριες περιοχές ενδιαφέροντος καθόσον θα αναπτύσσει τις δικές της διαστημικές δυνατότητες.

Από ελληνικά χέρια

Το σχέδιο των δύο εταιρειών που υπέγραψαν τις συμβάσεις για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους είναι μεγαλόπνοο και προβλέπει την ανέγερση εργοστασίου κατασκευής δορυφόρων στη χώρα, τη λειτουργία διαστημικών hubs στην Αθήνα και πολλά ακόμα. Δορυφόροι, δηλαδή, για την Ελλάδα, φτιαγμένοι από Ελληνες σε ελληνικό έδαφος, τους οποίους θα χειρίζονται και θα συντηρούν Ελληνες σε ελληνικούς σταθμούς εδάφους. Πώς θα γίνει αυτό;

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος θα απασχολούνται νέοι και έμπειροι μηχανικοί σε όλη την γκάμα των εργασιών που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία δορυφορικών συστημάτων. Ετσι, μηχανικοί θα σχεδιάζουν, θα μοντελοποιούν υλικά, υποσυστήματα, το διαστημικό περιβάλλον και θα τρέχουν προσομοιώσεις για τη βέλτιστη απόδοση και συνδυασμό τους. Μηχανικοί θα κατασκευάζουν τα υλικά, θα τα διαμορφώνουν, θα κατασκευάζουν υποσυστήματα, θα συναρμολογούν, θα ελέγχουν και θα επικυρώνουν τη σωστή λειτουργία των μηχανισμών, αλλά και του λογισμικού.

Οταν ο δορυφόρος τεθεί σε τροχιά από την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), μηχανικοί θα ελέγχουν τη λειτουργία του, θα επικοινωνούν καθημερινά και θα ελέγχουν τα συστήματα, ενώ τα δεδομένα θα κατεβαίνουν σε σταθμό εδάφους και από εκεί με λογισμικά που έχουν αναπτύξει επιστήμονες θα υλοποιούνται πολλές κρίσιμες εφαρμογές για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.

Η μία εκ των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει το project, η ICEYE, ξεκινά τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, επενδύοντας σε μακροχρόνιο ορίζοντα πάνω σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις, θέτοντας τις βάσεις για να επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ICEYE σχεδιάζει τη δημιουργία ενός center of excellence, αναδεικνύοντας περαιτέρω το ταλέντο και τις προοπτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Οι δορυφόροι της εταιρείας θα συναρμολογούνται από Ελληνες μηχανικούς σε νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέες, ελκυστικές θέσεις εργασίας σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο και καινοτόμο κλάδο, ικανές για να προσελκύσουν ταλαντούχους Ελληνες να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα.

Στην Ελλάδα θα κατασκευάζονται και θα χρησιμοποιούνται και οι δορυφόροι της Open Cosmos Aegean, η οποία απασχολεί ήδη 17 άτομα βάσει σύμβασης, και θα φτάσει τους 27 μέχρι το τέλος του έτους, με ειδικότητες στα οικονομικά, τον προγραμματισμό αλλά και μηχανικούς Διαστημικής.

Τα επιστημονικά μυαλά της χώρας επιστρέφουν

Μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που προσφέρει στην Ελλάδα το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων είναι η αξιοποίηση του εγχώριου ταλέντου. Αλλά δεν είναι μόνο ότι νέοι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα αντικείμενο που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε... εξωγήινο για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- ότι ένα μεγάλο μέρος όσων ήδη εργάζονται γι’ αυτό είναι Ελληνες επιστήμονες οι οποίοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό, έκαναν καριέρα και τώρα εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εργαζόμενοι στο αντικείμενό τους υπό καλύτερες συνθήκες από το εξωτερικό. Εάν τα χρόνια της κρίσης, λοιπόν, μιλάγαμε για το φαινόμενο του brain drain, των καταρτισμένων συμπατριωτών μας που έφευγαν μετανάστες στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, σήμερα μπορούμε επιτέλους να μιλάμε με στοιχεία για το brain regain. Την επιστροφή στην Ελλάδα, δηλαδή, αυτών των υψηλής επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης συμπατριωτών μας, οι οποίοι βρίσκουν εκείνη την καλύτερη τύχη στον τόπο τους...

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δρος Ανεζίνας Σολωμονίδου, η οποία είναι ειδική επιστήμονας για τις Διαστημικές Επιστήμες και τη Διαστημική Εξερεύνηση. Επειτα από 12 χρόνια εργασίας ως πλανητολόγος σε διαστημικές αποστολές της NASA στο Λος Αντζελες και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη, δεν σχεδίαζε να επιστρέψει. Το έκανε με τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το οποίο, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ», «έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το δικό μας όραμα για την εξερεύνηση και την επιστήμη του Διαστήματος, συμμετέχοντας ενεργά στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις, τόσο ερευνητικά όσο και τεχνολογικά. Είμαι χαρούμενη που φέρνω την εμπειρία μου πίσω στην Ελλάδα και συμβάλλω σε ένα έργο που έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας».

Στην ESA εργαζόταν και η Μαρία Καταφυγιώτη, η οποία ανέλαβε Contracts Officer στην Open Cosmos και δηλώνει ενθουσιασμένη που θα αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία της σε αυτή για να συμβάλει «στην υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα και πολλαπλά σημαντικού έργου για την πατρίδα μου».

Επειτα από 11 χρόνια εργασίας στον τραπεζικό τομέα, στο Βερολίνο και το Λονδίνο, ο Βασίλης Χαλουλάκος επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει επικεφαλής της ICEYE στην Ελλάδα. Δεν θα έχανε την ευκαιρία, λέει, να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί σε μια εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας με παγκόσμιο αντίκτυπο και, έχοντας δουλέψει για χρόνια στην επενδυτική τραπεζική αλλά και στη διαχείριση ρίσκου, με την επιστροφή του στην Ελλάδα φέρνει πίσω τεχνογνωσία και εμπειρίες που μπορούν να συνδυαστούν άμεσα με το εγχώριο ταλέντο για να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στην ελληνική αγορά.

Ο mechanical engineer της Open Cosmos Νίκος Κουγιώνης εργαζόταν στην Τουλούζ, στο αντικείμενο των σπουδών και των ονείρων του: την Αεροδιαστημική και τους δορυφόρους. Οταν είδε την αγγελία στο Linkedin για το project των μικροδορυφόρων στην Ελλάδα, πίστεψε ότι πρόκειται για... λάθος. Και έτσι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, έκανε την αίτηση, χωρίς να περιμένει κάτι. «Οταν όμως έμαθα για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων που θα ξεκινούσε», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ», «κυριολεκτικά μάζεψα τα πράγματά μου και γύρισα. Πλέον δεν έχω απλώς dreamjob, αλλά βοηθάω και τη χώρα μου να αναπτύξει μια βιομηχανία που θα δώσει ευκαιρίες και σε άλλα άτομα σαν εμένα που μας συνεπαίρνει το Διάστημα, αλλά δεν μπορούσαμε να επιδιώξουμε καριέρα στη χώρα μας». Παρομοίως, να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος στην Τσεχία θέλει, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, και ο electronics engineer της Open Cosmos Νίκος Στυλιανού.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή: Καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες για την έλευση κορυφαίων εταιρειών στη χώρα μας, θα δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους Ελληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να έχουν μια σημαντική καριέρα στη χώρα τους, η οποία θα μπορεί πλέον να προσφρει κορυφαίες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με μια καλή ποιότητα ζωής...

protothema.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.