Φώτης Ντουίτσης: Ποιος είναι ο πρώτος διοικητής του ελληνικού «FBI»

Metrosport Team07 Σεπτεμβρίου 2024

Πρώτος διοικητής του ελληνικού «FBI», της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας που στοχεύει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος ορίστηκε ο υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, ο νέος διοικητής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος διαθέτει μακρά πορεία σε κρίσιμες υπηρεσίες της Ασφάλειας, έχοντας στο πλευρό του στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που τον βοήθησαν σε μία σειρά από διαδικασίες.

Μάλιστα, ο Φώτης Ντουίτσης έχει υπηρετήσει στην Ασφάλεια Πειραιά, ενώ έχει διατελέσει:

  • διοικητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, 
  • επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής,
  • διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας 

Παράλληλα, άφησε τη ΓΑΔΑ για να υπηρετήσει ως φρούραρχος στη Βουλή και τον περασμένο Ιανουάριο έγινε διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, έχοντας εδώ και χρόνια την εμπιστοσύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Μία σημαντική στιγμή στην πορεία του Φώτη Ντουίτση στην ΕΛ.ΑΣ. αφορά σε περιστατικό που είχε λάβει χώρα στις 23 Αυγούστου του 2010 στον Πειραιά, όταν ληστής εγκλωβίστηκε μέσα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, κρατώντας 22 ομήρους -πελάτες και υπαλλήλους- με την απειλή όπλων και χειροβομβίδων. Τότε, ο Ντουίτσης μίλησε με τον εγκλωβισμένο ληστή που ήταν εμφανώς σε κατάσταση κρίσης, πείθοντάς τον να παραδοθεί και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Ποια θα είναι τα καθήκοντά του

Ο πρώτος διοικητής του ελληνικού «FBI» θα έχει υπό την εποπτεία του όλα τα Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, την ΟΠΚΕ και την Κρατική Ασφάλεια. 

Μετά τις δομικές αλλαγές που φέρνει η δημιουργία της νέας «υπερ-υπηρεσίας» ο διοικητής Ασφαλείας μπορεί να μην έχει τις ίδιες διευρυμένες αρμοδιότητες ωστόσο συνεχίζει να διοικεί εξαιρετικά κρίσιμες υπηρεσίες, που θα κάνουν πρεμιέρα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι το ελληνικό FBI έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το οργανωμένο έγκλημα όχι μόνο κάνει διαρκώς ορατή την παρουσία του στα αστικά κέντρα και στα τουριστικά νησιά, αλλά παράλληλα εισχωρεί αλματωδώς σε νόμιμες επιχειρήσεις.

Στη σκέπη της υπηρεσίας εντάσσονται τέσσερις νευραλγικές υποδιευθύνσεις: Δίωξης Ναρκωτικών, Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Ανθρωποκτονιών, Διαρρηκτών, Εκβιαστών), Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.