Ανεξέλεγκτος μαίνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με την ΕΚΤ μάλιστα να προτρέπει τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους πλούσιους και τα υπερκέρδη των εταιρειών, για να ενισχυθούν οι αδύναμοι και να αποφευχθεί η έκρηξη των δημοσίων ελλειμμάτων.
Κυβερνήσεις, οργανισμοί και κεντρικοί τράπεζες υπό τον φόβο κοινωνικών αναταραχών λόγω της ακρίβειας και της κρίσης του κόστους ζωής, επιχειρούν μία στροφή προς τη φορολόγηση των πλουσίων και των υπερκερδών των εταιρειών, με την καθυστέρηση ωστόσο να είναι χαρακτηριστική και τα αποτελέσματα αμφίβολα.
Ενδεικτική είναι και η προειδοποίηση του ΔΝΤ, με την πρόεδρο του Οργανισμού Kristalina Georgieva να αναφέρει ότι «ο κόσμος θα βγει στους δρόμους αν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός».
Lane (EKT): «Φορολογήστε τους πλούσιους και τα υπερκέρδη των εταιρειών»
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Philip Lane πρότεινε τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων ή των υπερκερδών των επιχειρήσεων για να χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις στους πιο αδύναμους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς έτσι θα αποφευχθεί η αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων.
Τόσο για μακροοικονομικούς λόγους όσο και για λόγους ισότητας την ώρα που το ενεργειακό σοκ πλήττει τους πληθυσμούς μέσω ενός πληθωρισμού - ρεκόρ, "οι κυβερνήσεις θα όφειλαν να υποστηρίξουν τα εισοδήματα και την κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που υποφέρουν περισσότερο", σημείωσε ο Lane σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα "der Standard", που κυκλοφορεί σήμερα.
"Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μέρος αυτής της υποστήριξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από αυξήσεις φόρων για τους πιο εύπορους", συνεχίζει.
"Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή αύξησης των φόρων στα υψηλά εισοδήματα ή στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που είναι πολύ κερδοφόρες παρά το ενεργειακό σοκ", σύμφωνα με το έγκριτο αυτό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομισματικού ινστιτούτου.
Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ στοχευμένων ενισχύσεων των κρατών προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, όπως δήλωσε επίσης χθες, Δευτέρα, η πρόεδρός της Christine Lagarde ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης "αν υποστηρίξετε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη αυξάνοντας τους φόρους, αυτό έχει μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, παρά αν αυξήσετε τα ελλείμματα", επιχειρηματολόγησε ο Lane.
Κερδίζει έδαφος η φορολόγηση των πλουσίων
Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η ιδέα για τη φορολόγηση των πιο εύπορων κερδίζει ήδη έδαφος στους κόλπους της ευρωζώνης, όπου η ισπανική κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει προσωρινό και έκτακτο φόρο για το 1% των πιο πλούσιων του πληθυσμού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εφαρμόζονται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απογείωσης του πληθωρισμού.
Η Γαλλία δεν προχώρησε τόσο μακριά: το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 βασίζεται στη δασμολογική ασπίδα για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Καθώς είναι διαιρεμένη όσον αφορά το ζήτημα ενός φόρου στα "υπερκέρδη", η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Η Βρετανία παράλληλα, η οποία έχει βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε από την πλευρά της την Παρασκευή σχέδιο δαπανών και μαζικών μειώσεων φόρων που χρηματοδοτούνται από το χρέος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, κάτι το οποίο τροφοδότησε την πτώση ρεκόρ της στερλίνας.
Georgieva (ΔΝΤ): Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους αν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός
Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους σε όλη την υφήλιο αν δεν ληφθούν βήματα για την προστασία όσων είναι πιο ευάλωτοι στον πληθωρισμό, προειδοποίησε τη Δευτέρα 26/9 η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο σωρευτικός αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την αντοχή των ανθρώπων.
Και αν δεν ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων θα υπάρξουν συνέπειες» τόνισε σε συνέντευξη στο CNN.
«Αν δεν οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερο, αυτό θα πλήξει τους πιο ευάλωτους, επειδή μια έκρηξη στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων για αυτούς που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση είναι μια δυσκολία για τους φτωχούς ανθρώπους είναι τραγωδία.
Οπότε σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς ανθρώπους όταν τασσόμαστε υπέρ της αποφασιστικής καταπολέμησης του πληθωρισμού» υπογράμμισε η Kristalina Georgieva.
Πηγή: www.bankingnews.gr
Σε πανικό η ΕΚΤ - Φίλιπ Λέιν: «Φορολογήστε τους πλούσιους και τα υπερκέρδη των εταιρειών»
Metrosport Team27 Σεπτεμβρίου 2022
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Προτείνουμε
-
Δραγασάκης και Κοτζιάς οι σκέψεις ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ - Οι προτάσεις Μητσοτάκη 23 Δεκεμβρίου 2024
-
Φετφατζίδης: «Στόχος είναι να είμαστε στις πρώτες τέσσερις θέσεις» 23 Δεκεμβρίου 2024
-
The Voice: Μαζωνάκης σε Μουζουράκη-«Πες ρε μ@λ@κ@» 23 Δεκεμβρίου 2024
-
Ο ρόλος του Ουζουνίδη, ο Άρης και οι ιδιαιτερότητες της μάχης της Τρίπολης 23 Δεκεμβρίου 2024
-
Συγγρού: Ο Μιχάλης Μητρούσης είναι ο ηθοποιός που ενεπλάκη στο τροχαίο 23 Δεκεμβρίου 2024
-
Τουρκία: Νέα προβοκάτσια με άλωση της Ιερουσαλήμ 23 Δεκεμβρίου 2024
-
ΠΑΟΚ: Και τώρα... διακοπές 23 Δεκεμβρίου 2024
-
Δύσκολες οι ημέρες των εορτών για το στομάχι μας: Πώς θα αποφύγουμε τα ... 23 Δεκεμβρίου 2024