EURO 2024: Όσα έγιναν στις πρεμιέρες-Flashback από το 1960 ως το 2020

Δημήτρης Μπασμπαρέλας14 Ιουνίου 2024

Με αφορμή τον εναρκτήριο αγώνα του EURO 2024, μεταξύ της οικοδέσποινας Γερμανίας και της Σκωτίας στη 17η διοργάνωση, το Metrosport.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται την κάθε πρεμιέρα ξεχωριστά, στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ποιοι χαμογέλασαν, ποιοι ήταν οι ποδοσφαιριστές, που έβαλαν πρώτοι γκολ σε EURO; Έχουμε τη λίστα αναλυτικά, με τη συνδρομή της UEFA... Σε δύο μάλιστα εξ αυτών βρέθηκε και η εθνική μας ομάδα, αντιμετωπίζοντας ισάριθμες φορές τους... οικοδεσπότες. Δεν έχασε σε κανέναν από αυτούς...


1960: Γαλλία 4-5 Γιουγκοσλαβία

Πρώτο γκολ: Το… πρώιμο χτύπημα του Μίλαν Γκάλιτς στο 11ο λεπτό της αναμέτρησης εναντίον της οικοδέσποινας Γαλλίας στο Παρίσι, «πυροδότησε» τη διοργάνωση του 1960.

1964: Ισπανία 2-1 Ουγγαρία

Πρώτο γκολ: Ο Χεσούς Μαρία Περέντα σκόραρε στο 35ο λεπτό για τη «Λα Ρόχα». Ο Ισπανός μέσος επαίνεσε τους συμπαίκτες του, γιατί «δούλεψαν καλά ως ομάδα». Σύντομα, θα γινόντουσαν πρωταθλητές.

1968: Ιταλία 0-0 Σοβιετική Ένωση

Η Ιταλία κέρδισε με ρίψη κέρματος, στο Στάδιο «Σαν Πάολο» της Νάπολη…

Εναρκτήριο γκολ: Το πρώτο γκολ της διοργάνωσης δεν ήρθε εντέλει στη Νάπολη, αλλά αργότερα την πρώτη ημέρα της αγωνιστικής, στη Φλωρεντία, όπου ο Γιουγκοσλάβος εξτρέμ, Ντράγκαν Τζάιτς, σκόραρε εναντίον της Αγγλίας.

1972: Βέλγιο 1-2 Δυτική Γερμανία

Εναρκτήριο γκολ: Ο άσος της Δυτικής Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ, νίκησε τον τερματοφύλακα του Βελγίου, πετυχαίνοντας έτσι το πρώτο γκολ της διοργάνωσης.

1976: Τσεχοσλοβακία 3-1 Ολλανδία

Γιουγκοσλαβία 2-4 Δυτική Γερμανία

Εναρκτήρια γκολ: Και οι δύο ημιτελικοί ξεκίνησαν ταυτόχρονα και το πρώτο γκολ σε κάθε παιχνίδι σημειώθηκε στο 19ο λεπτό! Για την Τσεχοσλοβακία σκόραρε ο Όντρουτς και ο Ποπίβοντα για τη Γιουγκοσλαβία.

1980: Τσεχοσλοβακία 0-1 Δυτική Γερμανία

Εναρκτήριο γκολ: Ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε της Δυτικής Γερμανίας, βρίσκει τη λύση στο αδιέξοδο και σφραγίζει την εναρκτήρια νίκη της «Die Mannschaft».

1984: Γαλλία 1-0 Δανία

Εναρκτήριο γκολ: Η Γαλλία ανταμείφθηκε για την επιμονή της στην προσπάθειά της να «τρυπήσει» τη μεσαία γραμμή της Δανίας, όταν, με τους Δανούς να αποτυγχάνουν να καθαρίσουν το ματς, ο Μισέλ Πλατινί βρήκε δίχτυα… στο 78ο λεπτό.

1988: Δυτική Γερμανία 1-1 Ιταλία

Εναρκτήριο γκολ: Το πρώτο γκολ του Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι στους «Ατζούρι» σε 14 εμφανίσεις ήρθε κόντρα στη διοργανώτρια χώρα, τη Δυτική Γερμανία, καθώς ολοκλήρωσε την ιταλική επίθεση στο 55ο λεπτό του ματς.

1992: Σουηδία 1-1 Γαλλία

Εναρκτήριο γκολ: Η δυνατή κεφαλιά του Γιαν Έρικσον στο 24ο λεπτό έβαλε μπροστά τους Σουηδούς. Όμως, το τέρμα δεν έμελλε να προσφέρει τους τρεις βαθμούς στην πρεμιέρα. Ισοπαλία...

1996: Αγγλία 1-1 Ελβετία

Πρώτο γκολ: Ο Άλαν Σίρερ έβαλε την Αγγλία μπροστά στο 23ο λεπτό της συνάντησης…

2000: Βέλγιο 2-1 Σουηδία

Εναρκτήριο γκολ: Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με γκολ του Γκουρ στο 42ο λεπτό.

2004: Πορτογαλία 1-2 Ελλάδα

Εναρκτήριο γκολ: Η αρχή του έπους… Ο Γιώργος Καραγκούνης σόκαρε τη γηπεδούχο Πορτογαλία, «κυματίζοντας» τα δίχτυα μόλις επτά λεπτά μετά από την αυλαία του τουρνουά. Απόλυτος αιφνιδιασμός…

2008: Ελβετία 0-1 Τσεχία

Εναρκτήριο γκολ: Η δυνατή κεφαλιά του Σβέρκος στο 71’ βάζει μπροστά και χαρίζει ουσιαστικά τη νίκη στους Τσέχους.

2012: Πολωνία 1-1 Ελλάδα

Εναρκτήριο γκολ: Η κεφαλιά του Λεβαντόφσκι στο 17’ έβαλε μπροστά τους Πολωνούς, ωστόσο δεν αποδείχθηκε ευτυχώς αρκετή τότε, μιας και ο Σαλπιγγίδης χάρισε τον βαθμό στην εθνική μας ομάδα, η οποία πριν από 12 χρόνια δεν έχασε ξανά από τους διοργανωτές σε πρεμιέρα.

2016: Γαλλία 2-1 Ρουμανία

Εναρκτήριο γκολ: Ο Ολιβιέ Ζιρού δίνει το προβάδισμα στους «Μπλε», με κεφαλιά στο 57’, αξιοποιώντας την ασίστ του Παγέ. Μπροστά οι Γάλλοι, αλλά και νίκη στο φινάλε…

2020: Τουρκία 0-3 Ιταλία

Εναρκτήριο γκολ: Ο Μπεράρντι ξεγελά τον Ντεμιράλ, ο οποίοςδεν μπόρεσε να ξεφύγει και έτσι αντί να απομακρύνει, έστειλε ακούσια την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του. Αυτογκόλ, προβάδισμα για την Ιταλία και εμφατική επικράτηση στο φινάλε.

*** photo credits: uefa.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.