Δύο μοιράζονται δήθεν επικούς τίτλους, ενώ άλλοι είναι οι ήρωες στο μπάσκετ...

Στέλιος Γρηγοριάδης17 Ιουνίου 2024

Ακόμη ένα «επικό» Πρωτάθλημα κέρδισε ο Παναθηναικός στο μπάσκετ. «Επικό» θα ήταν αν το κέρδιζε και ο Ολυμπιακός. Εχουν εδώ και πολλά χρόνια να ασχολούνται οι δυό τους, μοιράζοντας μεταξύ τους «επικά» τρόπαια και στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Ακόμη και στην Ευρωλίγκα, αλλά εκεί είναι όντως επικά, διότι τα δίνει αξία ο αληθινός ανταγωνισμός.

Για το ελληνικό μπάσκετ οι επιτυχίες του Παναθηναικού και του Ολυμπιακού στην Ευρώπη είναι προφανώς μεγάλο όφελος. Αλλά το ελληνικό μπάσκετ είναι στην ουσία αυτοί οι δύο, άρα το όφελος δεν αγγίζει καμία άλλη ελληνική ομάδα. Αυτοί οι δύο, χάρη στους πανίσχυρους οικονομικά ιδιοκτήτες τους, μπορούν να επενδύουν, αυτοί οι δύο μπορούν και να εισπράττουν οφέλη. Αυτοί μπορούν να αγοράζουν μεγάλους παίκτες και σπουδαίους προπονητές, αυτοί και μόνο αυτοί μπορούν να επωφελούνται κάθε χρόνο και αγωνιστικά και οικονομικά. Εντός των ελληνικών συνόρων, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Το ελληνικό Πρωτάθλημα γίνεται μόνο και μόνο για να μάθουμε στο τέλος ποιος από τους δύο θα πάρει έναν ακόμη τίτλο. Οπως και το Κύπελλο. Ολοι οι υπόλοιποι απλώς… παρίστανται. Είναι εκεί για να μπορούμε να λέμε ότι γίνεται ένα Πρωτάθλημα με συγκεκριμένο αριθμό αγωνιστικών και με πλέι οφ, στα οποία θεωρητικά μπορεί να γίνει κάποια ανατροπή-έκπληξη, αλλά φυσικά δεν γίνεται ποτέ, διότι η ποιοτική διαφορά των δύο από τις υπόλοιπες ομάδες είναι χαώδης. Ούτε καν ένα… κυπελλάκι μπορεί να κατακτήσει κάποιος από τους φτωχούς συγγενείς.

Προσωπικά, θεωρώ ήρωες προπονητές, παίκτες και, κυρίως, παράγοντες και φιλάθλους όλων των άλλων ομάδων της Basket League, που όχι μόνο ασχολούνται, αλλά δίνουν και την ψυχή τους κάθε χρόνο για το ποιος θα βγει τρίτος και τέταρτος στο Πρωτάθλημα και για το ποιοι θα συμμετάσχουν σε μια υποβαθμισμένη ευρωπαική διοργάνωση της παρηγοριάς. Κι αν οι προπονητές και οι παίκτες ασκούν το επάγγελμα με το οποίο βιοπορίζονται, αναρωτιέμαι πώς ακριβώς αντλούν τόση δύναμη και τόση διάθεση οι παράγοντες και οι οπαδοί των ομάδων, που βάζουν μόνιμα το χέρι βαθιά στην τσέπη, ενώ ξέρουν ότι έναν τίτλο δεν θα τον δουν ούτε στα πιο γλυκά όνειρά τους και ότι το ταμείον θα είναι πάντα μείον.

Οσο θα μοιράζονται στην Ελλάδα ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακούς τους «επικούς», όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουν, τίτλους, επειδή ο ένας νικάει τον άλλο, χωρίς ανταγωνισμό από περισσότερους αντιπάλους, δεν μπορούμε να μιλάμε για ελληνικό μπάσκετ το οποίο αφορά τους πάντες. Αλλά, βέβαια, δεν ευθύνεται γι’ αυτό το ίδιο το μπάσκετ. Μόνο όταν εμφανιστούν και άλλοι Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι θα αλλάξει αυτή η βαρετή και ανούσια κατάσταση. Για να ακριβολογούμε, μόνο όταν «αποκτήσουν» ισχυρούς οικονομικά ιδιοκτήτες οι άλλες τρεις «εμπορικές» ομάδες, η ΑΕΚ, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Μακάρι και άλλες, αλλά από πού κι ως πού να εμφανιστούν Γιαννακόπουλοι στα… Λαύρια και στα Μαρούσια;

Η τρέλα της αυτοθυσίας από έναν Μιχαηλίδη, από έναν Βεζυρτζή, από έναν Οικονομίδη, από έναν Χαϊτογλου, ανήκει προ πολλού στο παρελθόν. Η ίδια τρέλα από τους σημερινούς επικεφαλής των ομάδων της Θεσσαλονίκης είναι αξιέπαινη, αλλά «λίγη» μπροστά στον πακτωλό εκατομμυρίων που ρέει αφειδώς από τα ταμεία του Παναθηναικού και του Ολυμπιακού. Αρκεί μόνο για την επιβίωση και μια αξιοπρεπή παρουσία στον χώρο του μπάσκετ. Κι αν με ρωτάτε, απορώ για την πολύχρονη έλλειψη ενδιαφέροντος από μεγαλοεπιχειρηματίες για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ενας Ιβάν, για παράδειγμα, θα «απογείωνε» οποιαδήποτε ομάδα. Το έκανε στο ποδόσφαιρο. Στο μπάσκετ θα ήταν και πιο εύκολο.

Προφανώς, είναι θέμα μεγάλης συζήτησης, αλλά, πρέπει να πάρουν μέρος σ’ αυτήν και όσοι είχαν τη δυνατότητα να αναλάβουν μια ομάδα, μπήκαν στον πειρασμό, το σκέφτηκαν και δεν το αποφάσισαν, ούτε σήμερα το αποφασίζουν. Μόνοι μας, δεν θα μάθουμε ποτέ τους λόγους.

ΥΓ. Εννοείται ότι είναι δυο φορές ήρωες όλοι όσοι στηρίζουν, με κάθε τρόπο, όλες τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών, συντηρώντας τη δεξαμενή του ελληνικού μπάσκετ. Εκείνη που, υπό άθλιες οικονομικές και γηπεδικές συνθήκες, φροντίζει συνεχώς για την αναπαραγωγή καλαθοσφαιριστών, με κερδισμένους πάντα τους μεγάλους συλλόγους και μακροπρόθεσμα την Εθνική ομάδα. Εννοείται επίσης ότι το ίδιο ισχύει και σε όλα τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.