Αυτό που συνέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντροφ είναι από τα άγραφα. Εκεί που όλα λειτουργούσαν κανονικά, νέκρωσαν. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, ψηφιακό υλικό με ιστορικά των ασθενών, ακόμη και οι αίθουσες χειρουργείων ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν, ούτε καν για σοβαρά περιστατικά. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί ένα ολόκληρο νοσοκομείο εκτός λειτουργίας και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει κανένα περιστατικό, μετά από χτύπημα χάκερς!
Όπως περιγράφει ο Φρανκ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου. «Τα εξωτερικά ιατρεία νέκρωσαν. Ήταν μια τρομακτική περίοδος για μας και τους ασθενείς». Το ασυνήθιστο περιστατικό έγινε την περασμένη εβδομάδα. Οι χάκερς «κλείδωσαν» 30 σέρβερ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης. Σε έναν εξ αυτών άφησαν μια εκβιαστική επιστολή ώστε να έρθουν οι αρχές του πανεπιστημίου σε επικοινωνία μαζί τους χωρίς όμως να ζητούν χρήματα.
Θα ήταν ίσως ένα ανάμεσα στα πολλά κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων από χάκερς σε ηλεκτρονικά συστήματα επιχειρήσεων, κρατικών υπηρεσιών, υπουργείων ακόμη και κοινοβουλίων εάν δεν το πλήρωνε με τη ζωή της μια γυναίκα που εκείνο το βράδυ διακομίστηκε στα επείγοντα και έπρεπε να εγχειριστεί αμέσως. Αλλά ήταν απολύτως αδύνατο γιατί τα πάντα είχαν παραλύσει.
Ετσι με το ίδιο ασθενοφόρο η γυναίκα διακομίστηκε στο Βούπερταλ, 30 χιλιόμετρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ. Η διάρκεια της διαδρομής είναι μόνο 30 λεπτά. Αλλά η ασθενής δεν άντεξε και κατέληξε. Είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο κρούσμα κυβερνοεπίθεσης με νεκρό. Η εισαγγελία του Βούπερταλ έχει αναλάβει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.
Οι χάκερς μετάνιωσαν!
Οι δράστες είχαν κάνει λάθος. Ο στόχος τους ήταν το πανεπιστήμιο, όπως επιβεβαιώνει και ο Κρίστοφ Χέμπεκερ από την εισαγγελία της Κολωνίας. «Με βάση τα όσα συνέβησαν, υποθέτουμε ότι επρόκειτο περί λάθους, ότι οι δράστες δεν ήθελαν να κλειδώσουν τους σέρβερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ». Και όταν έμαθαν ότι είχε νεκρώσει ένα ολόκληρο νοσοκομείο, το μετάνιωσαν και έδωσαν τους κωδικούς για να ξεκλειδώσουν οι σέρβερ.
Πηγή: dw.com